Va iesi Marea Britanie din Uniunea Europeana?

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 19:59
4206 citiri
Va iesi Marea Britanie din Uniunea Europeana?
Foto: Daylife

Liderii britanici par sa se fi saturat de politica de austeritate impusa de la Bruxelles, amenintand ca, daca nu se schimba situatia, Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana.

Ministrul de Finante, George Osborne, a dat un ultimatum Uniunii Europene, spunand ca "trebuie sa se schimbe", pentru a evita un exit al Regatului Unit.

Cu toate acestea, oficialul britanic a insistat ca nu isi doreste ca Marea Britanie sa iasa din UE.

Premierul britanic, David Cameron, vrea ca liderii europeni sa schimbe conditiile de apartenenta la uniune pentru tara sa, dand mai multa libertate pe plan local. In plus, unele voci din Partidul Conservator sustin ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca UE daca ceilalti membri nu vor accepta acordarea unor conditii speciale pentru Regatul Unit, relateaza The Telegraph.

Desi Cameron a spus, recent, ca va supune aceasta idee votului popular, printr-un referendum, Osborne nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema. In schimb, el a precizat ca britanicii sunt "foarte dezamagiti" si se intreaba daca UE este capabila sa rezolve problemele actuale si sa ia masuri pentru creare de locuri de munca.

La randul sau, Nick Clegg, seful Partidului Democrat, este de parere ca premierul risca economia si siguranta milioanelor de britanici prin discutiile privind iesirea regatului din Uniunea Europeana.

Clegg a avertizat ca, daca "se joaca de-a politica", premierul risca locurile de munca ale britanicilor, precum si siguranta nationala.

Reactii severe

Cancelarul german, Angela Merkel, precum si alti politicieni germani s-au declarat vadit suparati pe David Cameron. Un oficial german a acuzat chiar Marea Britanie ca "santajeaza" restul Europei.

Merkel a subliniat faptul ca nu are nici cea mai mica intentie sa negocieze tratatul de aderare la Uniunea Europeana doar pentru a-i oferi Marii Britanii conditii speciale, care, ulterior, sa fie supuse unui referendum.

Potrivit cancelarului german, Tratatul din Lisabona, pe baza caruia se bazeaza apartenenta la UE in prezent, ofera uniunii destula putere pentru a rezolva criza din zona euro si nu sunt necesare modificari, cel putin nu inainte de urmatoarele alegeri generale din Germania. De altfel, in ciuda austeritatii impuse, popularitatea lui Merkel este la cote maxime, iar aceasta nu doreste sa puna in pericol posibilitatea de a castiga alegerile.

In plus, Merkel a subliniat faptul ca, daca va fi nevoie de vreo schimbare a tratatului UE undeva spre sfarsitul deceniului, atunci Germania va bloca orice incercare a Marii Britanii de a isi relua unele puteri cedate Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Marea Britanie iesire UE, #David Cameron iesire UE , #zona euro