Vasile Puscas: UE se afla intr-o postura jenanta

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:50
1608 citiri
Vasile Puscas: UE se afla intr-o postura jenanta

Profesorul Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, spune ca Romania ar trebui sa invete foarte multe din lectia care le este acum predata elenilor, Grecia punand toata Uniunea Europeana intr-o situatie jenanta.

"La G20 vorbeste si Uniunea Europeana, pentru ca, din cate stim, grupul este constituit din 19 state si UE, deci acolo este si vocea Uniunii Europene si tocmai de aceea este mai jenant pentru statele membre si pentru Uniunea Europeana, pentru ca au decis un lucru la nivel de UE, ma refer la statele euro si Consiliul European si acum, iata, dupa o saptamana si mai bine, nu mai sunt valabile. Ce s-a intamplat? Cred eu ca liderii europeni trebuie sa ia in considerare ca deciziile pe care le iau au nevoie din cand in cand si de o consultare a cetatenilor", a declarat, la RFI, Vasile Puscas.

Intrebat daca un referendum este o solutie, avand in vedere ca grecii sunt acum furiosi din cauza masurilor de austeritate luate de guvernul elen, Puscas a fost de acord ca este riscant.

"Si perioada este foarte scurta, ca sa se explice de-adevaratelea... Un sondaj recent ne arata ca 60% dintre cetatenii Greciei au respins aranjamentul pe care l-au realizat statele membre in 26 octombrie, dar in acelasi timp, 70% dintre greci spun ca vor sa ramana in zona euro. Deci, e un risc foarte mare, nu numai pentru Grecia, ci e un risc extins la nivelul Uniunii Europene.

Exista riscul ca pana la inceputul lui decembrie, cand se zice ca ar fi organizat referendumul, sa se intample foarte multe, inclusiv cu Grecia. Faptul ca statele donatoare nu vor da drumul la acea suma de care avea nevoie Guvernul pentru a-si continua operatiunile publice poate fi de exemplu un factor inflamator pentru cei 70% dintre greci care tin in continuare sa ramana in zona euro. Ce se va intampla, daca va fi o optiune pentru iesirea din zona euro? Va fi un lucru nou, dar cum se intra, exista si posibilitatea sa se iasa", a mai spus Vasile Puscas.

Citeste mai mult despre Vasile Puscas: UE se afla intr-o postura jenanta pe RFI.ro

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Vasile Puscas zona euro, #criza economica Grecia, #referendum faliment Grecia , #zona euro