Vreti sa salvati Grecia? Mergeti acolo in vacanta!

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 08:34
3426 citiri
Vreti sa salvati Grecia? Mergeti acolo in vacanta!
Foto: Arhiva

Pare-se ca Grecia va fi scoasa, din nou, din marasmul financiar. In urma cu un an, toata lumea era ingrozita de perspectiva Greciei de a intra in incapacitate de plata, in special din cauza datoriilor externe considerabile.

Numai decizia, ce-i drept, reticenta, a unora dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene - Germania fiind cel mai mare critic - de a acorda tarii un imprumut extins de 100 miliarde de dolari, a scos Grecia din prapastie.

Acum, dupa un an de masuri de austeritate care au facut ca, la Washington, discutiile pe marginea datoriei Greciei sa semene cu o negociere pentru alegerea raului cel mai mic, Guvernul Greciei este din nou in pericol de a intra in incapacitate de plata, scrie Money Land, supliment al revistei Time.

Intrebarea care se pune acum este cum poate Grecia sa se achite de datoriile externe, in conditiile unor presiuni externe in crestere si in situatia in care se afla, practic, intr-un cerc vicios. Raspunsul? Cu ajutorul turismului. 15-20% din PIB-ul tarii depinde de turism.

Anual, turismul ar trebui sa aduca tarii aproximativ 350 de miliarde de dolari. Acest venit este esential pentru capacitatea Greciei de a-si plati datoriile. Iar Guvernul de la Atena este perfect constient de acest lucru.

Drept urmare, in incercarea de a-si plati datoriile externe, guvernul Greciei a renuntat la orice opreliste in materie de turism si a luat toate masurile pentru a-i incuraja pe turistii straini sa vina pe tarmul Marii Egee.

Impozitul pe vanzari a fost redus, la fel si taxele de aeroport. Miscarea a fost receptata destul de bine in Germania, in ciuda reticentei pe care aceasta tara o are fata de Grecia.

Mai multi turisti germani pe plajele din Mykonos sau in discotecile din Rodos, sorbind cu nesat din uzo, inseamna tot atatea posibilitati ca Grecia sa se achite de datoria catre Germania.

Si este mult mai distractiv pentru germani sa primeasca ceva placut in schimbul cresterii impozitelor la ei acasa. Guvernul Germaniei a decis marirea impozitelor aplicate populatiei, in incercarea de a compensa pierderile pe care bancile le-ar putea suporta.

Destinatie de vacanta: Grecia, mixul perfect intre atractii turistice istorice si moderne

Si francezii sunt doriti in Grecia, in special pentru ca sunt mai putini rigizi si pretentiosi, in comparatie cu nemtii. Creta si Santorini sunt destinatii de vacanta preferate, in general, de catre francezi, iar anul acesta sunt asteptati cu bratele mai deschise decat de obicei.

Summit de spart nuci tari

Aprobarea de catre Fondul Monetar International (FMI) a viitoarei transe de imprumut pentru Grecia este conditionata de luarea unor decizii dificile in Europa, a avertizat seful misiunii FMI in Grecia, Bob Traa, citat de Reuters.

Un oficial elen a declarat, pe de alta parte, ca guvernul se asteapta ca Parlamentul sa voteze, pana la sfarsitul lunii iunie, planul de austeritate pe termen mediu, de care depinde un nou ajutor financiar international.

Traa a spus, insa, ca Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult, inainte ca FMI sa aprobe furnizarea de fonduri Greciei.

"Cred ca este un summit in Europa, in iunie, la care trebuie sparte niste nuci tari. Trebuie sa ia unele decizii, iar apoi vom merge in board-ul nostru si vom aproba furnizarea viitoarei transe la inceputul lui iulie", a spus Traa la o conferinta bancara.

Oficialii UE incearca sa gaseasca o solutie pentru necesarul de finantare al Greciei din urmatorii cativa ani, care sa evite intrarea tarii in incapacitate de plata, dar sa transfere o parte din costuri sectorului privat.

"Trebuie decis cum sa fie acoperite componentele finantarii. Nu este ceva ce putem face impreuna", a explicat oficialul FMI.

Programul de salvare, de 110 miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE si FMI anul trecut, se baza pe revenirea tarii pe piata financiara internationala in 2012, dar acest lucru nu este posibil.

Noul plan de sustinere nu este finalizat, dar porneste de la ideea ca necesarul de finantare sa fie acoperit cu un mix de noi imprumuturi din partea UE si FMI, masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, majorare a impozitelor si vanzari de active ale statului elen, dar si cu participarea voluntara a creditorilor privati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Grecia criza economica, #grecia turisti, #turism economie grecia , #zona euro