Wolfgang Schaeuble: Zona euro se va stabiliza in 2012

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 22:25
1760 citiri
Wolfgang Schaeuble: Zona euro se va stabiliza in 2012
Foto: zeit.de

Ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat ca este increzator in sansele politicienilor de a stabiliza zona euro in 2012 si de a mentine moneda unica europeana.

Schaeuble a afirmat ca problemele majore trebuiesc rezolvate in unele tari, potrivit The Telegraph.

"Cred ca vom reusi in urmatoarele 12 luni sa eliminam pericolele contagiunii si sa stabilizam zona euro", a continuat Schaeuble.

Intrebat daca va putea evita scindarea blocului de 17 tari din zona euro, acesta a raspuns: "Dupa tot ceea ce stiu in acest moment, da. Desigur, Uniunea Europeana nu poate forta pe nimeni sa ramana in bloc, daca acestia nu mai vor. Insa, deocamdata, nimeni nu merge in aceasta directie".

Germania, cea mai mare economie europeana, este un jucator cheie in lunga batalie de a rezolva criza suverana a datoriilor, sustinand strategia de a convinge guvernele sa ia masuri dure de austeritate pentru a reduce deficitele bugetare.

Insa, in acelasi timp, a respins ideea lansarii de eurobonduri, argumentand ca aceasta solutie nu este una cu efect imediat.

Zona euro se va confrunta intr-un timp foarte scurt cu noi provocari, Italia si Spania avand nevoie de sume mari de bani, inca de la inceputul lui 2012. Ambele tari se confrunta cu costuri de imprumut foarte ridicate.

Potrivit lui Schaeuble, nevoile de refinantare ale Europei pentru inceputul anului urmator "nu sunt triviale".

"Insa cu cat vom recastiga mai mult increderea investitorilor, cu atat acestia vor investi mai mult in zona euro, si nu doar in obligatiuni germane", a continuat acesta.

Declaratiile ministrului de finante german vin la doar o zi dupa ce Beatrice Weder di Mauro, consilierul economic al Angelei Merkel, a sustinut ca "un eventual colaps al zonei euro ar fi rau pentru toate lumea implicata", mentionand ca aceasta posibilitate "nu poate fi in totalitate exclusa".

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Wolfgang Schaeuble zona euro, #previziuni zona euro 2012, #stabilizare zona euro 2012 , #zona euro