WSJ: Inca un pas spre agentia de supraveghere a bancilor mari din zona euro

Luni, 09 Iulie 2012, ora 16:15
1353 citiri
WSJ: Inca un pas spre agentia de supraveghere a bancilor mari din zona euro
Foto: NBR

Inaltii oficiali din zona euro au avansat cu planul privind crearea unei institutii bancare de supraveghere in zona euro, reglementand cadrul pentru infiintarea unei noi agentii, in subordinea Bancii Centrale Europene.

Liderii din zona euro au discutat planul privind crearea unei institutii comune de supraveghere a bancilor din cele 17 state membre ale zonei euro, cu ocazia summit-ului din iunie.

Infiintarea unei autoritati unice de supraveghere bancara, cu un set comun de reguli pentru bancile din regiune, este considerata de Germania si alte economii puternice din nordul Europei ca fiind o conditie esentiala inainte de a lua in considerare impartirea resurselor cu alte tari din zona euro.

Oficialii implicati in procesul de adoptare a unei decizii au dezvaluit pentru The Wall Street Journal ca discutiile sunt centrate asupra crearii unei agentii in subordinea Bancii Centrale Europene (BCE) care sa fie insarcinata cu supravegherea celor mai mari 25 de banci din zona euro.

Potrivit acestora, bancile mai mici ar urma sa ramana sub supravegherea autoritatilor nationale de reglementare, care ar fi la randul lor aduse in subordinea noii institutiei europene. Aceasta ar putea avea sediul la Bruxelles, si nu la Frankfurt, unde se afla BCE, au mai spus sursele citate.

Noua institutie se va ocupa initial de asigurarea alinierii bancilor la reglementarile europene si a rezervelor de capital adecvate. Ulterior, supraveghetorul si-ar putea asuma raspunderea pentru asa-numitul proces de rezolutie bancara, prin care se stabileste daca o banca ar trebui sa fie recapitalizata sau lichidata.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Banca Centrala Europeana supraveghere banci, #agentie supraveghere banci Europa , #zona euro