Zona euro a decis: Fondul de urgenta va dispune de 800 de miliarde de euro

Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:40
849 citiri
Zona euro a decis: Fondul de urgenta va dispune de 800 de miliarde de euro
Foto: Arhiva

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit asupra stabilirii plafonului pentru fondul de salvare a Europei la aproximativ 800 de miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.

Cele 17 state membre ale zonei euro au aprobat, in urma unor discutii tensionate, cel mai scazut nivel discutat, agreat de tari precum Germania, Finlanda si Olanda, state in care opinia publica respinge majorarea fondurilor de salvare, potrivit unor surse din cadrul Uniunii Europene, citate de Reuters.

Capacitatea fondului include 500 de miliarde de euro din cadrul fondului permanent de salvare, Mecanismul European de Salvare, care va intra in vigoare in luna iulie, si 200 de miliarde de euro alocate prin Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

Alte 53 de miliarde de euro vor proveni din imprumuturi bilaterale deja extinse catre Grecia, iar 49 de miliarde de euro sunt asigurate prin Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara, primul raspuns al liderilor din regiune la criza, a precizat Fekter.

Cifrele au fost confirmate de un oficial de top al zonei euro.

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara are o capacitate totala de 440 de miliarde de euro, iar suma de 240 de miliarde de euro va servi ca amortizor in caz de urgenta in urmatoarele 15 luni, cand fondul permanent si fondul temporar ale zonei euro vor functiona in paralel.

Comisia Europeana, Franta si alte cateva dintre cele mai mari economii mondiale au insistat pentru extinderea capacitatii fondului de salvare din zona euro, in speranta ca, astfel, investitorii isi vor recapata increderea in regiune, iar fondurile nu vor fi niciodata folosite.

Pana la inceputul acestei saptamani, Germania s-a opus majorarii resurselor in avans, asigurand, insa, ca va fi pregatita sa contribuie la extinderea acestora daca va fi necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#fond urgenta zona euro, #capacitate fond salvare Europa, #salvare zona euro , #zona euro