Ziare.com

Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie

de George Titus Albulescu
Marti, 23 Iulie 2013, ora 23:15

   

Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie
Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.

Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.

Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.

Grecia, Irlanda, Belgia, Spania si Portugalia au avut cele mai mari probleme in controlarea datoriei publice in crestere, in timp ce Germania si-a diminuat datoria foarte putin pana la 81,2% in primul trimestru fata de 81,9% in ultimul trimestru 2012.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Datele au fost publicate la doua zile dupa summit-ul celor mai mari 20 de economii din lume, G-20 de la Moscova, unde a fost anuntata ca prioritate intensificarea masurilor de austeritate.

Rata somajului in randul tinerilor se apropie de 60% in Grecia si Spania, cele mai vulnerabile tari din zona euro.

19,3 milioane de someri in zona euro

Membri non-G-20, inclusiv SUA, au declarat ca reducerea somajului ar trebui sa fie prima prioritate a blocului economic european.

In schimb, economistii estimeaza ca nivelul somajului din tarile din zona euro este asteptat sa creasca, dar sfarsitul recesiunii nu poate fi prea departe.

Spania si Grecia vor continua sa lupte pentru crearea locurilor de munca, insa rata somajului din aceste doua tari va ramane peste 27%, chiar si in anul 2015. Potrivit datelor Eurostat, datoria publica a Greciei este in prezent de 160,5% din PIB, iar a Spaniei se ridica la 88,2% din PIB.

Rata generala a somajului in zona euro din luna mai 2013 a fost de 12,2% fata de 12,1% in aprilie, ceea ce inseamna ca aproximativ 19,3 milioane de oameni sunt fara locuri de munca in regiune.

Cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4,7%), Germania (5,3%) si Luxemburg (5,7%).
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4888 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alta Cassandra care anunta sfirsitul Euro... incepe sa fie

plictisitor.

 

Fii inteligent !

Pastreaza-ti toate economiile in Euro si lasa Cassandrele cu ale lor (daca ai economii si daca ai si curaj)!

Neutru, am o preferinta neta pentru

francul elvetian, mai aproape de mine decit euro.
Iti multumesc pentru sfat ;-) Faceti la fel :-)

Pai mai GTA

cele mai mari din istorie cred ca esti pa
alaturi.istoria cui.

In tarile independente economic

nu se vede nici o criza,Ele se conduc fara birocratia si poruncilke Bruxell-ului.Cred ca norocul nostru a fost ca am intrat tarzu in UE altfelk avea ai Romania datorii de 90% din PIB/Cui ? Bancilor si FMI-ului care nu produc dar speculeaza si poruncesc.

O lunga perioada de timp n-am mai avut catastrofe euro

Au reinceput.
Treaba asta e ca suspendarea lui Basescu, cand ii apuca si cand sunt fonduri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor