Zona euro, in continua deriva: Va reusi noul summit sa rezolve ceva?

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 09:52

   

Zona euro, in continua deriva: Va reusi noul summit sa rezolve ceva?
Zona euro este atat de fragila incat, daca nu se va destrama, va avea nevoie de o reorganizare totala, iar summit-ul din 28 si 29 iunie va reprezenta un nou test pentru liderii din aceste tari.

Chiar daca s-a vehiculat ca se va incerca formarea unei uniuni bancare si interventia directa in pietele dobanzilor guvernamentale, aceste masuri vor fi greu de pus in aplicare, scrie The Economist.

Desi grecii au reusit sa formeze un Guvern pro-european, aceasta tara inca se confrunta cu mari probleme, iar atata vreme cat avansul economiei va fi unul lent, tintele impuse de partenerii internationali nu vor fi atinse, iar politica va fi dusa catre extreme, va exista pericolul sa iasa din zona euro.

In plus, Spania este intr-o pozitie similara. Sistemul bancar din aceasta tara a primit un ajutor financiar in valoare de 100 milioane de euro, insa increderea investitorilor nu a revenit. In plus, dobanzile la obligatiuni au crescut vertiginos, ajungand la 5%, in iunie, cu doua procente mai mult decat luna trecuta.

Pentru a rezolva aceasta problema, unele state au sugerat ca fondurile de salvare ale zonei euro sa fie folosite pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale ale tarilor in dificultate, precum Spania, astfel asigurandu-se o protectie fata de cresterea costurilor de imprumut.

Insa aceasta masura nu a fost acceptata de Germania, cea mai mare economie din regiune, ceea ce o face imposibil de pus in practica. In plus, fondurile disponibile ar fi suficiente doar pentru a salva Spania. Insa, de exemplu, Italia are o datorie suverana de 2 trilioane de euro. Tocmai aceasta limitare a resurselor financiare va face investitorii sa fuga de zona euro.

O solutie viabila ar fi ca fondurile de salvare sa imprumute nelimitat bani de la Banca Centrala Europeana, insa nu s-a pronuntat nimeni in favoarea acestei idei.
In aceste conditii, probabil cea mai la indemana rezolvare a crizei este o uniune bancara care sa mutualizeze o parte din datorii.

Berlinul a dat asigurari ca va face tot ceea ce e nevoie pentru a salva zona euro, insa, daca Angela Merkel va continua sa ia masuri pe jumatate si sa sublinieze puterea sa limitata, agonia crizei va continua.

Daca multe solutii arata bine pe hartie, ele sunt greu de pus in practica, tocmai pentru ca liderii nu reusesc sa se inteleaga, asa ca viitorul summit va fi, cel mai probabil, din nou fara rezolvari.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1039 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
helios
rank 1
iuropa de duca,,,au vrut sa traiasca ca americanii,,,,,,hahaha
ezitari,ezitari,indecizii,,panica,,,lipsa cash,,,iar vor veni americanii(pt.a nu stiu chitea oara)CU salvarea,,,dar problemele nu se vor resova doar amana,,,iuropa va aluneca spre stinga si razboi civil,,,din cauza restrictiilor,,,
cody45
rank 5
helios
Unde ai stat ascuns ca numai anti americani sunt pe site ul asta.Cind vor citi vor face spume
Palarii la Murgu
rank 1
Discrepantele, inechitatile, incalcarea propriilor reguli, statele
parazite si paradigma europeana sunt inamicii efectivi cu care se confrunta Europa Unita

Desi formal Romania este stat membru al uniunii, eu nu am sentimentul ca am devenit cetatean european; acest sentiment va exista atunci cand ma voi bucura de exact aceleasi drepturi si beneficii de care se bucura orice cetatean european

Rezultatele actuale si experienta istorica (marea depresiune din 1929-1933) demonstreaza ca politica de austeritate bugetara a statelor cu datorii este o decizie mecanica lipsita de perspectiva, care va adanci si va prelungi recesiunea din Europa

Redimensionarea numerica si functionala a aparatelor si cheltuielilor bugetare, eliminarea fiscalitatii dolosive si parazite (impozitul pe profit, TVA, taxe pe tranzactii financiare,...) si revenirea la impozitul pe venit al agentilor economici sunt decizii care vor trebui luate urgent, altfel Europa nu va iesi la liman. Balantele sociale si bugetele publice sunt dereglate, contrastele pe nivel de trai cresc, redistribuirea veniturilor este din ce in ce mai incorecta, locurile de munca migreaza in Asia, veniturile statelor scad, etc.; toate acestea vor conduce la radicalizare politica antieuropeana si la intrarea pe o spirala descendenta

Birocratia europeana actuala isi arata incompetenta si inutilitatea; in loc sa rezolve problemele reale, aceasta se ocupa de fleacuri si de incalcarea drepturilor omului (inviolabilitatea corespondentei) - Deciziile luate pana acum nu au rezolvat nimic, doar s-a cumparat timp si s-au rostogolit problemele in viitor
Apollo13
rank 3
Si eu cred ca Europa....
....euro se duc de ripa mai ales ca lipseste marinarul nostru de acolo. El ar fi putut salva zona euro daca dona jumatate din peschesul adunat in cele 2 mandate.
romanianwars
rank 1
:) naivilor
euro na fost creata pt voi, ci pt ei, a fost creata nu ca sa ajute sau sa uneasca, ci este doar o simpla unealta in modelarea noii generatii in a accepta alt sisteme.
helios
rank 1
ai dreptate 50%,,,,cu toate ca numi plac comentariile tale ,,,
anti-americane fara logici,,,dar e situatie win-win,,era bine pentru toata lumea,,doar ca iuropenii nau educatie democratica si apoi e ca o uniune federala artificiala,,o uniune de republici ,,jugoslavia sa destramat ,,russia sa destramat,,,va trebui o alta uniune bazate pe alte valori si cu specific tarilor,,,,
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor