Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 09:59
3933 citiri
Zona euro, "Sfantul Graal": Obiectivul Romaniei e foarte ambitios, sustine Isarescu

Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.

Care ar putea fi urmatorul proiect major de tara al Romaniei: Sa traim la fel de bine ca natiunile din zona euro

Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.

El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.

Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.

In plus sunt extrem de necesare reformele structurale, care pot spori flexibilitatea economiei.

Sursa: BNR

E nevoie de un document

Isarescu arata ca planul de actiune detaliat trebuie sa aiba o sustinere explicita (si oficializata intr-un document) din partea tuturor factorilor politici, oferind garantii ca:

  • obiectivele stabilite vor transcende consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral;
  • progresele in planul convergentei nominale si al corectarii dezechilibrelor macroeconomice nu vor fi reversate;
  • reformele structurale necesare din perspectiva asigurarii competitivitatii economiei in interiorul zonei euro vor fi intreprinse.

"Calcaiul lui Ahile" pentru Romania

Atat analizele CE, cat si cele ale FMI identifica lipsa infrastructurii ca obstacol major in calea cresterii economice, a amintit Isarescu.

Acesta a sustinut ca Romania nu poseda un cadru functional pentru dezvoltarea, prioritizarea si executia proiectelor de investitii publice, iar capacitatea de planificare strategica pe termen lung si de asumare a unor angajamente pe termen mediu in materie de proiecte de investitii este insuficienta.

Oportunitatile de finantare prin fonduri structurale si de coeziune nu sunt suficient fructificate.

Potrivit FMI, imbunatatirea calitatii investitiilor publice in perioada 2016-2020 ar putea adauga 0,5pp la rata de crestere a PIB potential la finele intervalului.

In concluzie, Isarescu a mentionat ca "un prim pas in directia atenuarii decalajelor consistente de dezvoltare intre regiuni este fara indoiala interconectarea acestora prin infrastructura de transport de calitate".

Sursa: BNR

Ponta va vorbi cu guvernatorul

Premierul Victor Ponta a precizat ca va discuta cu Mugur Isarescu despre fezabilitatea termenului propus pentru intrarea tarii noastre in zona euro.

"Daca Guvernatorul spune nu... Oricum nu putem intra in euro decat cu un efort Guvern, Parlament, Banca Nationala. N-am vazut exact declaratiile, eu am discutat cu guvernatorul acum o saptamana sau doua, dar cu siguranta trebuie sa ne vedem inca o data si sa stabilim ce e realist si ce nu", a spus Ponta.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#Isarescu aderare Romania zona euro, #Isarescu zona euro, #Romania zona euro 2019 , #zona euro