Anul 2019 ca tinta pentru adoptarea euro in Romania pare a fi un obiectiv foarte ambitios, a sustinut guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
El a amintit ca angajamentul formal a fost luat de autoritati, insa o foaie de parcurs nu a fost inca elaborata, in cadrul unei conferinte de presa.
Mai mult, oficialul BNR atrage atentia ca vor exista suspiciuni asupra credibilitatii planului, daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune cu obiective intermediare clar definite.
El a sustinut ca desi Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht privind aderarea la zona euro, exista riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare.
Mugur Isarescu a mai declarat ca o uniune monetara nu este un loc potrivit pentru tarile cu probleme de competitivitate sau pentru pietele cu probleme de rigiditate.
In plus sunt extrem de necesare reformele structurale, care pot spori flexibilitatea economiei.
E nevoie de un document
Isarescu arata ca planul de actiune detaliat trebuie sa aiba o sustinere explicita (si oficializata intr-un document) din partea tuturor factorilor politici, oferind garantii ca:
"Calcaiul lui Ahile" pentru Romania
Atat analizele CE, cat si cele ale FMI identifica lipsa infrastructurii ca obstacol major in calea cresterii economice, a amintit Isarescu.
Acesta a sustinut ca Romania nu poseda un cadru functional pentru dezvoltarea, prioritizarea si executia proiectelor de investitii publice, iar capacitatea de planificare strategica pe termen lung si de asumare a unor angajamente pe termen mediu in materie de proiecte de investitii este insuficienta.
Oportunitatile de finantare prin fonduri structurale si de coeziune nu sunt suficient fructificate.
Potrivit FMI, imbunatatirea calitatii investitiilor publice in perioada 2016-2020 ar putea adauga 0,5pp la rata de crestere a PIB potential la finele intervalului.
In concluzie, Isarescu a mentionat ca "un prim pas in directia atenuarii decalajelor consistente de dezvoltare intre regiuni este fara indoiala interconectarea acestora prin infrastructura de transport de calitate".
Ponta va vorbi cu guvernatorul
Premierul Victor Ponta a precizat ca va discuta cu Mugur Isarescu despre fezabilitatea termenului propus pentru intrarea tarii noastre in zona euro.
"Daca Guvernatorul spune nu... Oricum nu putem intra in euro decat cu un efort Guvern, Parlament, Banca Nationala. N-am vazut exact declaratiile, eu am discutat cu guvernatorul acum o saptamana sau doua, dar cu siguranta trebuie sa ne vedem inca o data si sa stabilim ce e realist si ce nu", a spus Ponta.
C.P.