Zona euro nu va supravietui crizei - economisti

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:20
5552 citiri
Zona euro nu va supravietui crizei - economisti
Foto: eui.com

Zona euro nu poate supravietui in forma acutala, in conditiile in care Grecia se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, considera analistii internationali.

In timp ce statele din uniunea monetara au sanse mari sa supravietuiasca crizei elene, mai ales datorita interventiilor politicienilor, contagiunea nu poate fi oprita, conform economistilor intervievati de The Independent.

Acestia vad pactul fiscal ca unul nesustenabil, deoarece tarile care il semneaza nu vor mai putea lua decizii de ordin financiar.

In plus, ei considera ca masurile de austeritate au fost impuse prea devreme in Grecia si Italia, sugerand faptul ca aceasta decizie nu a fost una productiva, din cauza ca a oprit cresterea economica, iar competitivitatea si diferentele mari dintre tarile din zona euro nu vor putea fi combatute.

Cea mai importanta consecinta a crizei economice va fi crearea unei uniuni monetare mai mici, in centrul careia va fi Germania, care nu va cuprinde tari cu probleme majore precum Grecia, Spania, Portugalia sau Italia.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, considera ca zona euro va iesi mai puternica din criza.

"Incercam o reformare economica a Europei. Pas cu pas, vom crea stabilitatea financiara si conditiile necesare pentru crearea locurilor de munca si pentru o crestere economica sustinuta", a precizat acesta.

In schimb, fostul ministru britanic de Finante, Alistair Darling, avertizeaza ca nu este posibil ca zona euro sa mai functioneze in forma actuala.

"Nu cred ca poate afirma cineva, bazandu-se pe date reale, ca uniunea monetara poate supravietui in aceste conditii de criza, iar daca nu se iau masuri in acest sens cat mai repede, cu atat creste posibilitatea ca una sau mai multe tari sa fie nevoite sa paraseasca zona euro. Desi este o perioada mai calma, sper ca oamenii nu se lasa pacaliti de ea. Criza nu a fost atat de accentuata in luna ianuarie, insa niciuna din problemele cu care ne-am confruntat in 2011 nu a fost rezolvata", a reiterat acesta.

Ce spune mediul de afaceri

Economistul Nouriel Roubini a explicat ca nu doar Grecia se afla in insolventa, ci si alte state din zona euro. "Exista o probabilitate de 50% ca uninunea monetara sa se prabuseasca in urmatorii 3-5 ani. Nu toti membrii ei au capacitatea de a ramane", a mentionat acesta.

Analistul si profesorul de economie Danny Blanchflower considera ca problema fundamentala a Greciei este aceea ca nu va avea banii necesari sa inapoieze imprumutul pe care il va obtine.

Fostul ministru de Finante al Marii Britanii, Lords Lawson, considera ca actuala criza economica nu poate fi combatuta prin decizii politice.

"Nu poti sa impui ceva decat daca populatia este de acord, cel putin in tarile unde exista cu adevarat democratie. Iar fara o uniune politica, cea fiscala nu va putea functiona", a mentionat acesta.

Omul de afaceri George Soros avertizeaza ca actuala criza economica se afla, in continuare, intr-o faza critica.

"Marea problema o reprezinta faptul ca reducerea deficitului bugetar, asa cum vrea Germania, va pune sub presiune atat salariile, cat si profiturile, economiile se vor contracta, iar veniturile provenite din taxe se vor prabusi. Deci povara datoriilor va creste in urmatoarea perioada, ceea ce va duce la noi taieri si masuri de austeritate, punand in miscare un cerc vicios", a conchis acesta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza zona euro, #destramare zona euro, #prabusire zona euro , #zona euro