Zona euro respinge planul bugetar al Greciei

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:01
3022 citiri
Zona euro respinge planul bugetar al Greciei
Foto: The Guardian

Ministrii de Finante din zona euro au respins planul bugetar al Greciei, pachetul care prevede taieri bugetare de 3,3 miliarde de euro prezentat acestora in schimbul unei noi transe de imprumut de 130 de miliarde de euro, fiind considerat incomplet.

Venizelos, ministrul elen de Finante, a fost trimis inapoi la Atena cu un set nou de cereri si un termen limita urgent.

In schimbul semnarii acordului de imprumut, in contextul in care Grecia este dependenta de acesta pentru a evita intrarea in faliment luna viitoare, creditorii sai cer inca 325 de milioane de euro constand in reduceri bugetare, acceptul Parlamentului pentru un nou plan de reforme si asigurari din partea liderilor politici ca aceste masuri vor ramane valabile dupa alegerile din aprilie, informeaza Financial Times.

Acestia au avertizat asupra unei implicari mai intense in economia Greciei pentru a imbunatati colectarea de taxe si a accelera vanzarea activelor detinute de stat.

"Pe scurt, nu se va efectua nicio plata pana la implementarea masurilor", a declarat Jean-Claude Juncker, primul ministru al Luxemburgului si presedintele Eurogroup, plangandu-se de promisiunile nerespectate ale Atenei.

Daca aceste conditii vor fi indeplinite, Juncker a afirmat ca ministrii de Finante vor conveni, miercuri, pentru a semna acordul de imprumut, punand in miscare un schimb de obligatiuni din sectorul privat, in urma caruia se asteapta ca datoria publica a Greciei sa se reduca cu 100 de miliarde de euro din debitul de 350 de miliarde.

Detaliile schimbului sunt, in teorie, complete au afirmat oficialii.

Receptia de la Bruxelles a contrastat profund cu euforia cu care liderii politici de la Atena si-au prezentat acordul pe care ei l-au etichetat ca solutia saptamanilor de negocieri dificile cu pietele financiare.

Prin intermediul pachetului de ajutor financiar si schimbul de obligatiuni, creditorii Greciei incearca sa reduca datoria tarii la o rata de 120% din PIB pana in 2020.

Planul de salvare va fi adoptat saptamana viitoare?

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat ca spera ca acest acord sa fie finalizat saptamana viitoare.

"Ne aflam in faza finala a acordului. Sunt increzator ca o solutie va fi adoptata in urmatoarele 7 zile, deoarece este extrem de important pentru poporul elen si pentru restul zonei euro. Sper ca liderii politici sa actioneze cu responsabilitate", a afirmat acesta, potrivit The Telegraph.

In plus, el a reiterat ideea ca pentru a creste competitivitatea si increderea in economia lor, grecii trebuie sa faca niste schimbari structurale.

Barroso a tinut sa mentioneze ca statul elen va ramane, in continuare, in uniunea monetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Grecia masuri austeritate criza, #imprumut Grecia faliment masuri, #acord pachet bugetar Grecia , #zona euro