Zona euro, rupta intre nord si sud

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:20
1562 citiri
Zona euro, rupta intre nord si sud

Economia din zona euro a scazut la sfarsitul anului 2011 si va intra intr-o usoara recesiune sub greutatea crizei datoriilor suverane, insa forta Frantei si elesticitatea Germaniei o vor mentine pe linia de plutire.

Rezultatele economice din zona euro au scazut cu 0,3% in al patrulea trimestru al anului trecut fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Eurostat publicate miercuri, potrivit Reuters.

Aceasta reprezinta prima contractie din al doilea trimestru din 2009, in perioada de varf a crizei financiare, cand s-a inregistrat o scadere de 0,2%.

Totodata, economia la nivelul Uniunii Europene s-a contractat cu 0,3% in perioada octombrie - decembrie.

Totusi, progresul economic a fost foarte divers in Europa.

"Observam divergente regionale foarte extinse, iar rezultatele economice din ultimul trimestru nu ne ajuta sa vedem in ce directie merge economia", a spus Greg Fuzesi, economist european la JP Morgan.

Exista o prapastia intre natiunile instarite din nordul Europei si cele sarace, mai putin productive, care au trait peste posibilitatile proprii si care se confrunta acum cu ani de austeritate pentru a-si reduce datoriile si pentru a-si reforma economiile.

In nord, atat Germania, unde economia a suferit o usoara contractie in trimestrul patru, cat si Franta au anuntat rezultate economice mai bune decat estimarile specialistilor.

In acelasi timp, Finlanda a inregistrat o crestere trimestriala de 0,7%. Singura exceptie din jumatatea nordica a zonei euro a fost Olanda, unde economia a scazut cu 0,7%, dupa ce in trimestrul anterior a crescut cu 0,4%.

Pe de alta parte, performantele economice ale tarilor din sud indica in continuare necesitatea reformarii si continuarea masurilor de auteritate.

Astfel, economia Italiei s-a contractat cu 0,7% in ultimul trimestru din 2011, mai mult decat estimau analistii, si se va alatura probabil in recesiune Belgiei, Portugaliei si Greciei pe tot parcursul anului 2012.

Desigur, Grecia detine recordul in ceea ce priveste scaderea economica, de 7% in trimestrul patru raportat la perioada similara din 2010, mai mare decat contractia de 5% din trimestrul anterior. Grecia incearca in prezent sa obtina un nou pachet financiar din partea creditorilor internationali, in absenta caruia este condamnata sa intre in faliment.

Multi analisti estimeaza ca si Portugalia va solicita un nou imprumut, in conditiile in care economia tarii a scazut cu 1,3% trimestrial, in timp ce in trimestrul trei a avut o scadere de 0,6%.

In pofida semnelor de stabilizare din ianuarie, pe fondul calmarii pietelor financiare si a unei cresteri mai puternice in SUA, analistii Reuters estimeaza o contractie de 0,4% a economiei in zona euro in 2012. Totodata, Fondul Monetar International prognozeaza o scadere de 0,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#zona euro, #recesiune zona euro, #Germania Franta, #Grecia , #zona euro