Zona euro se pregateste pentru un 2012 dificil - Vezi cum afecteaza Romania

Joi, 15 Martie 2012, ora 14:24
1917 citiri
Zona euro se pregateste pentru un 2012 dificil - Vezi cum afecteaza Romania

Cu un procent ridicat din datoria publica si privata necesitand refinantare, conditii restrictive de creditare si adancirea austeritatii fiscale, anul 2012 se anunta a fi o adevarata provocare pentru zona euro.

Chiar daca anul 2012 va fi unul dificil, revenirea pe crestere este posibila in 2013, conform raportului Eurozone Forecast (Previziuni pentru zona euro), lansat, joi, de compania Ernst & Young.

"Pentru ca acest lucru sa devina realitate, Banca Central Europeana (BCE) trebuie sa joace in continuare un rol principal, prin reducerea dobanzilor si achizitionarea obligatiunilor emise de guvernele din tarile periferice zonei euro", se arata in comunicatul remis, joi, Ziare.com.

Roubini: Grecia va iesi din zona euro, iar Portugalia se va prabusi (Video)

In contextul unui nou acord de salvare a Greciei si al mentinerii unui mecanism credibil de salvgardare a datoriei Italiei si Spaniei, Eurozone Forecast estimeaza o scadere usoara, de 0.5%, a PIB-ului zonei euro in acest an.

Pentru 2013 insa, studiul Ernst & Young estimeaza o revenire pe crestere, cu 1% a PIB-ului cumulat din zona. Aceasta evolutie pozitiva va continua in perioada 2015-16, cand cresterea anuala va fi de aproximativ 2%.

Principalele constrangeri pentru cresterea zonei Euro anul acesta sunt generate de limitarea creditarii si de procesul de consolidare fiscala, care, intr-o prima faza, va contracta peste 1% din PIB.

Totodata, consumul domestic va inregistra o noua contractare, de pana la 0.7% per ansamblul zonei Euro. Cu toate acestea, estimarile raman pozitive in Germania, care va inregistra o crestere usoara de 1%, si stationare in Franta, contrabalansand scaderile mai abrupte din celelalte tari.

Previziuni pentru Romania

Desi Romania a marcat o evolutie incurajatoare in 2011, cu un nivel neasteptat al PIB-ului si cu o inflatie la minimul ultimilor 20 de ani, recesiunea din zona euro isi face tot mai mult simtite efectele.

Germania nu mai are rabdare cu Grecia - Ori se descurca singura, ori iese din zona euro

Scaderea consumului si a investitiilor de capital din zona euro va contracta si mai mult exporturile Romaniei catre tarile din aceasta regiune. Cu toate acestea, o pondere mai mica a exporturilor romanesti sunt destinate tarilor din grupul Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania - cele mai afectate de scaderea consumului. Cea mai mare parte este destinata tarilor din zona Euro cu previziuni de crestere stationara sau rezervata, precum Germania si Franta.

Studiul Eurozone Forecast estimeaza ca institutiile europene vor continua eforturile sustinute pentru a evita erodarea monedei unice, context in care este probabil ca Leul sa-si mentina evolutia stabila din ultimele luni.

A.T.

Citeste si:
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
USR anunţă un pachet de legi antiplagiat: „În 1990, 1.500 de români aveau doctorat. Din 2000 până în 2006 au fost acordate alte 30.000”
Mai mulți parlamentari USR au anunțat joi, 20 ianuarie, că depun un pachet de legi antiplagiat în debutul noii sesiuni parlamentare prin care îşi propun să stopeze propagarea fenomenului de...
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat joi, 20 ianuarie, anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea ţării sale de a participa la prezenţa militară NATO...
Comentarii
viking
rank 1
Lasa freate' ca a zis Base ca ne mareste leafa...