Ziare.com

Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj

de Adriana Toma
Luni, 04 Iunie 2012, ora 17:44

   

Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj
Zona euro - uniunea fiscala a 17 state din Uniunea Europeana care au adoptat moneda unica euro - traverseaza, de ceva vreme, o criza care are o singura directie: marginea unei prapastii numite esec.

Inca de la inceput, introducerea monedei unice euro in statele Uniunii Europene s-a vrut o incercare de a crea un spatiu asemanator Statelor Unite si, evident, crearea unei unitati monetare care sa reprezinte un adversar pe masura dolarului.

Insa europenii au vrut sa puna in acelasi ring, de pe pozitii comune, un dolar adoptat de Congresul Confederatiilor Statelor Unite in anul 1785 cu un euro conceput in 1995 si nascut in 1999.

Soros: Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro

De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca dolarul este moneda unica a ceea ce se cheama Statele Unite ale Americii. Euro, in schimb, este moneda unica a 17 dintre cele 27 de tari ale UE, intr-un continent care are, in total, 49 de tari. Se putea, oare, o Europa mai divizata!?

Asa cum s-a tot spus, criza din zona euro tine, intr-adevar, de datoriile suverane si de criza sistemului bancar. Insa mai exista si o alta cauza: Europa nu este o uniune fiscala, acesta fiind principalul motiv al esecului euro.

Zona euro, acest turn Babel al Europei, nu avea cum sa dea, peste noapte, o moneda puternica pentru ca euro nu a venit ca ceva natural, ci mai degraba ca ceva fals si fortat, in care europenii spun ca au incredere, insa doar la nivel verbal.

O moneda nu are cum sa fie puternica si stabila intr-un spatiu unde nu exista o politica monetara comuna. Si, dupa cum stau lucrurile in acest moment, sunt slabe sanse ca acest deziderat european sa devina realitate.

In primul rand, nu exista un guvern federal european care sa aiba puteri depline. Angela Merkel, doamna de fier a Germaniei - principalul contributor la bugetul UE - a refuzat din start introducerea eurobondurilor - obligatiuni comune ale statelor europene emise in schimbul datoriilor din care ar urma sa fie alimentate bugetele nationale - singura sansa pentru o uniune fiscala inchegata.

Iar miliardarul american George Soros a subliniat, recent, ca Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro, dar ca este foarte putin probabil ca Germania sa-si asume rolul de lider si sa scoata zona euro din criza. Mai mult, Soros a avertizat ca orice interventie a Germaniei dupa cele trei luni pe care le mai are la dispozitie va fi tardiva.

Concret, problema majora pentru moneda euro este strans legata de interesele europene versus cele nationale. Si, indiferent de miscarile lui Merkel, euro nu are indeajuns de multa putere fara Germania.

Spania cere infiintarea unei autoritati fiscale in zona euro

Desi zona euro se indreapta, usor-usor, spre faliment, inca exista discutii ca Romania sa adere la ceva care este intr-o continua dezintegrare. Pe de alta parte, Joan Hoey, senior analist pentru Europa in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU), crede ca Romania ar trebui sa-si imbunatateasca competivitatea inainte sa adere la Uniunea Economica si Monetara (UEM).

"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro - n. red.) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey.

Criza din zona euro si o eventuala aderare a Romaniei la moneda unica in aceste conditii au starnit o serie de discutii pro sau contra. Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica in contextul in care viitorul euro este atat de incert?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6410 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UE si EURO sunt sansele Europei ,

sa conteze in lumea actuala.Cine din Europa nu intelege acest lucru este un dobi.toc ! Este evident ca majoritatii puterilor mondiale nu le convine un partener care poate deveni dominant si din aceasta cauza gasim numeroase critici monedei unice care este catalizatorul UE.

 

Zona euro, un fiasco total. Serios? Cine a zis asta?

Cum se face ca mai peste tot, inclusiv (mai ales) in presa, contractele se negociaza in euro, nici in dolari, nici in lei si (deocamdata) nici in ruble. De ce trag toti sa castige cat mai multi fiascoeuro din astia si stramba din nas cand aud de lei?
Ca sunt interese uriase in daramarea constructiei monetare europene o vede si un chior.
Asadar premisa fiind falsa orice rationament fundamentat pe o ipoteza gresita e eronat.
S-auzim de bine si le doresc tuturor, inclusiv autoarei, cat mai multi fiascoeuroi prin buzunare, posete si conturi. Garantez ca nu vor avea nici un sentiment de insatisfactie sau teama. Dimpotriva.

 

povestile astea

vin din state si din anglia, unde unii fac bani din fluctuatiile cursului si incerca sa il impinga intr-o directie sau alta. Au pierdut multi bani, si nu se lasa. Din criza actuala vor rezulta reguli mai stricte, deci pe termin lung euro va fi mai solid (cu sau fara greci)

Romania poate fi sponsor la Grecia-Italia-Spania!!

evidenta contra spaga la guvernul politic rromanes si pe spinarea cocosata a romanilor...nu degeaba politicienii rromanes n-au fost in stare sa absoarba fondurile UE nerambursabile, dar au furat in schimb banii FMI luati la dobinda uriasa pe cocoasa poporului roman prostit in fata sa mai mearga la vot de capuse politice!

povestile astea

da euro va fi mai tare ! va face carton di hirtiile colorate.
Euro e moneda nimanui. O moneda trebuie s a aiba ceva in spate . Euro ce are ? Fiecare tara intra si pleaca .
Pe euro nu s e mai vinde aur pt trezorii si romanii pierd. Au prea multi euroi .
iuropinii sint poosti ! Vina data pe america e aiureala . iuro trebuie desfiintat si facut monede adevarate . drahme , silingi !;-0

Mai copii,

Voi credeti ca Euro va rezista dupa ce Grecia, Spania, Portugalia, Italia, samd se vor bate cu Merkel pe manetele masinii de tiparit bani? Cand neamtu vede ca economiile lor se risipesc in inflatia cauzata de politicienii mincinosi din alte tari?
Euro e o valuta de vreme buna. Cum apare un nor pe cer cum dispar toti ca sobolanii sa-si salveze pielea. Veti vedea ca, odata ce lucrurile incep sa alunece spre abis, Euro se va prabusi peste noapte.
Cand cultura economica europeana va fi unificata (oare va fi vreodata) si sistemul fiscal din unele tari (sud-) europene nu se va baza pe cheltuieli inflationiste ci pe bugete echilibrate, atunci poate ca Euro va avea o sansa. Me tem ca sunt sanse zero ca acest lucru sa se intample...

Zona euro, un fiasco total. Serios? Cine a zis asta?

Nu trebuie sa zica nimeni. cade singur. Nu se mai vinde aur pe euro pt trezorii. asta inseamna ca moneda nu mai exista . E doar fuga celor care pot. Pietele cad in Octombrie.
Si ce daca va cadea ? E o moneda a nimanui care nu trebuia s afie ! iouropa a vrut sa s e masoare cu US. Nu s e poate !
Nu mai scoateti zvonuri ca Teheran face acum bursa pe euro ? hahahah
Mai acordeonistilor !

Ochiul masonic

Vegheaza de pe fiecare bancnota pe care scrie US dollar. Restul e istorie

Sigur ca Romania nu ar trebui sa mai adere la "Euro" !!!

Pina ii vine rindul, zona euro nici nu o sa mai existe.

O sa adere sigur la yuan si la rubla.

 

Spatiu pentru reclama ta. 15 euro/zi. Inchiriaza. Detalii

Am aruncat un ochi pe pagina, nitzel mai sus si uite minune. Si ziare.com inchiriaza spatiu pentru reclame tot in fiascoeuroi. Asadar cand va apare sondajul, avand incredere deplina in flerul ziare.com o sa votez DA. :-))

 

Singura soluție de ieșire !

Federalizarea Europei,trecerea la un statut asemănător celui din USA,și o monedă unică a tuturor celor 27 state. Statele actuale să aibe doar prerogative interne.Exact ca in USA. De fapt aceasta e și dorința celor care au creat această uniune. Criza actuală europeană....mi se pare forțată,manipulată,pentru a se ajunge la acest consens !

 

SUE ,

este intradevar singurul colac de salvare pentru Europa.Si nu intr-un ton deprimant,ci intr-o viziune realista.

Cristoiule, sue va lua fiinta

Cand se va finaliza visul lui basescu in ceea ce priveste gazoductul Nabucco.Adica niciodata.
Primul dusman al tarii, base, nu a vrut sa importam gaze direct din Rusia, pentru ca n-a vrut el.
Ne va costa miliarde de dolari incapatanarea acestui dusman al Romaniei, datorita importurilor pe care le vom face din alte tari, cand cu aceste miliarde puteam tranzita tara prin Dobrogea catre Bulgaria si mai departe

SUE este o utopie

la fel ca si comunismul.

Badie.

Esti bun!.

Cind SUE va lua naștere ?

Poate că voi fi criticat,injurat...dar mai este un ingredient important ! Ca să reușească Uniunea să devină o a doua USA ,are nevoe ca să fie inclusă Rusia ( nemții o cer,dar englejii și americanii bag bețe in roate ). Avantaje și dezavantaje :
1. Intrearea Rusiei intr-o SUE bazată pe respect reciproc,o economie comună,un singur for decizional,ar clădi o putere economică extrem de puternică,Rusia avind un teritoriu bogat din toate punctele de vedere ( subteran și potențial agricol ). Frica americanilor de aici vine. Debandada actuală economică e lucrătură amerlocă.
2. China va avea și ea un concurent atit european cit și asiatic ( Rusia fiind două treimi in Asia ),concurent mai puternic decit USA.
3. Singura problemă ar fi ......naționalismu incă puternic in cele 27 țări,o slăbiciune exploatată astăzi de cei ce vor o Europă dezbinată !
Cind vom ințelege că nu avem altă soluție decit aceasta.....poate că vom trece peste naționalismu ancestral. Dacă nu vom fi DISTRUȘI inainte ! Pentru asta ar trebui ca USA să fie trimisă la ea acasă,NATO să se transforme intr-o organizație de apărare EXCLUSIV a Euro-Asiei in care Rusia să fie nucleul forței militare,singura de care america a stat in banca ei.Forțe militare ca Germania,Franța,Rusia,....unite,au ceva de spus pe eșichierul mondial.

Io zic

Sa se uneasca toata lumea si sa danseze kumbaya. Love not war... Parca s-a mai incercat asta odata...
Mai verde imparat, nici romanii nu sunt uniti in aceeasi tara si tu vrei sa se uneasca Rusia cu Germania peste Polonia? Iarasi? Pe voi nu va mai invata istorie la scoala?

Nu uitati ca...

... federalizarea peste ocean nu a avut loc ca un proces caresa modifice forme de organizare existente. In plus, a fost mult mai usor de realizat in conditiile in care statele americane au fost dimensionate arbitrar din punct de vedere geografic. Un alt argument ar fi ca acolo nu au existat traditii seculare si radacini spirituale, doar ale bastinasilor care oricum nu au mai contat in ecuatia asta.
Pe de alta parte, in Europa vorbim de identitati care nu prea se vor uniformizate. Mai mult, cred ca e si lipsit de fairplay sa se incerce asta.
Spargerea zonei Euro e probabil cel mai bun lucru care se intampla continentului in ultimii 10 ani. Spun asta deoarece forma asta de organizare nu a fost gandita sa fie echitabila pentru toti participantii.Iar economic vorbind, ea reprezinta o constructie care nu are nimic real la baza, ci doar o perna de aer plina de interese oculte si orgolii. Grecia e doar acul care declanseaza dezumflarea. E ca o barca pneumatica veche. Odata sparta, oricate petice i s-ar aplica, va continua sa sufle. Practic, ar trebui sa analizam componentele utile ale acestei constructii anacronice si sa le folosim intr-un sistem nou, care sa accepte fara rezerve eterogenitatea si care sa nu doreasca atat de ardent sa creeze "omul nou", uniform, cel ce respecta reguli fara a discerne si uita fara proteste cine este si ce reprezinta. Cu respect...

Corect !

Dar se caută o formă rezonabilă de comunitate ! Și asta ar fi cea mai plauzibilă,

SUE

SUE nu se va materializa, prospera si sa dureze atit timp cit exista o prapastie imensa economica , sociala, de productivitate si mentalitate intre tarile membre.
Exemplu: Germania una dintre cele mai puternice economii mondiale si Romania printre cele mai pirlite economii.
Nu se poate ca: unul munceste si plateste , iar celalalt huzureste si cheltuieste.
Romanii au pretentii sa traiasca ca nemtii si sa munceasca ca grecii. Sint multe alte exemple de dat de ce SUE nu pot exista la formatul prezent.

 

Romania nu are inca copate conditiile ....

...pentru zona Euro. Numai in capul Basescului este aceasta idee proasta! Noi ar trebui sa intram acolo cind vom avea o economie macar ca cea din Austria. Daca nici cehii nu au adoptat Euro....Romania sa nu-si faca planuri pentru asa ceva....decit la vreo 15 ani dupa adoprarea euro in Cehia/Ungaria/Polonia.

 

Apolo !

Nu te speria,vom fugi ca Drk. de tămie ca să nu intrăm precum grecii in zona euro ! Beneficiile neintrării sunt mai mari deciit dezavantajele !

Cam asa Moldovene!

In vremurile astea mai bine nu esti in zona Euro. Sincer, cred ca Euro se va prabusi, sunt prea multe probleme, prea multe state in pragul falimentului si prea-i singura Germania.

sa fim seriosi, toata lumea stie

ca asta e un atac speculativ masiv.
Daca maine cade €, cei ce au pariat pe asta vor baga in faliment cateva agentii si poimaine vor ataca alta moneda mai puternica fiindca au mai multi bani. Si cum nici UK, nici USA nici chiar China nu ar fi incantati sa fie urmatoarea victima...
Este in interesul tuturor sa € sa reziste chiar daca o eventuala entitate SUE ar continua sa aiba probleme, nu va mai indrazni nimeni sa o atace in halul asta.
Cine crede ca in SUA salariile sunt la fel in Mississippi ca in California se inseala.

 

EU nu se compara cu SUA

faci o greseala cind compari situatua dintre statele din SUA si cele din EU'
In California se cistiga mult mai bine ca in Alabama sau Luiziana, dar si toate impozitele pe venit, taxe de proprietate, asigurarile, curntul electric, taxele pe cumparaturi, preturile la case, etc. sint diferite.
Cu pretul unui bordei in California poti cumpara un palat in Alabama, s.a.m.d.
In concluzie comparati mere cu mere, nu mere cu ananas.

De la ,,revolutia din 1989",Romania este un stat pasiv.

Romania este un ,,stat pasiv" de la revolutia din 1989.De la revolutie,deciziile Romaniei nu mai sunt luate din ,,interior",ci din exterior,de marii creditori bancari.De la revolutia decembrista,Romania nu mai are conducere interna.Conducerea interna a Romaniei este o conducere pasiva,care este pusa in miscare doar de comenzile creditorilori externi.Daca creditorii externi conduc ,,statul Romania",ce rost mai are aderarea Romaniei la moneda unica euro,fiindca oricum datoriile ,,statului roman",sunt calculate in euro.Romania ori va adera la ,,Uniunea Transatlantica Americana",ori la ,,Uniunea asiatica",ori la ,,Uniunea Globala",tot un stat pasiv va ramane,care doar va primi decizii de la ,,marii creditori bancari mondiali".

 

inca-sunt-om

Este adevarat.
Esti inca un om ignorant si orb daca nu vezi cine jefuieste tara. Cit timp in Romania multi vor gindi ca tine , nimic nu se va schimba in bine

Metoda veche si verificata.

Metoda veche de presiune si propaganda,marca Goebels.
Minciuna aia repetata si amplificata zilnic,ajunge sa fie crezuta.Nu chiar de toti.
Se pune presiune si li-se cere la Europeni sa se grabeasca.Graba strica treaba si rechinii,vulturii sau ce alte creaturi mai sunt,sunt flamanzi.Sunt deja "obezi" si supra obezi,dar au ajuns la faza cand apetitul nu mai poate fi controlat.
Daca Europa pierde euro,isi pierde puterea (economica) si prestigiul.
Moneda euro este o treaba f. buna.Rau administrata de politicieni si bancheri.
Pasi mai marunti si prudenti catre un nou sistem financiar.

 

nu!

Absolut NU!!!
numai sa nu mai faca base, calaul Romaniei vreun contract ce trebuie respectat in urmatoarea suta de ani, in defavoarea poporului,popor care continua sa il urasca pentru tot ce a facut

 

Poate o sa iesim si din UE , cu picioarele in fata , se intelege ...

Si o sa stam in fata casei precum cainele in dosul curtii cand isi linge ceva !
Si bine va fi caci altceva nici nu meritam .

 

parerea mea

Nu stiu sa gandesc lucrurile astea la nivel inalt pentru ca, probabil sunt - asa cum zice un nea -, un dobi.toc. Dar gandesc asa, in micimea mea. Acum iau rosiile de la piata cu 5 lei, ciresele cu 5 lei untul cu 8 lei, painea cu 1 leu, carnea cu vreo 20, intretinerea si lumina vreo 700. Venitul meu este sub 300 euro pe luna si rezist pentru ca am o familie si copii si punem banutii la un loc. Iar eu sunt dintre romanii care nu-si pun ACUM problema ce vor manca maine. Daca se trece la euro, preturile devin cam cum e "afara" si ma paraseste familia (niciodata nu se stie), eu n-am bani nici macar pentru o eutanasiere demna.

 

parerea mea

corectez.. in loc de intretinere si lumina 700, e 70. Ca stau intr-un bloc nu in vre-un palat..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor