Zona euro, un Titanic tot mai aproape de iceberg - Presa internationala

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 14:08
1354 citiri
Zona euro, un Titanic tot mai aproape de iceberg - Presa internationala

Ministrul italian de Finante a comparat lipsa de actiune a oficialilor europeni cu relaxarea calatorilor de pe Titanic, precizand ca ceea ce se intampla in Grecia ameninta intreaga Europa; S&P avertizeaza SUA cu posibilitatea retrogradarii ratingului de tara, iar China refuza sa cedeze presiunilor europene cu privire la exporturile de metale rare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Presiunea creste pe Angela Merkel, cancelarul german, in directia unei decizii rapide cu privire la atragerea investitorilor privati pentru construirea noului pachet de sprijin financiar pentru Grecia, in valoare de 115 miliarde de euro, oficialii italieni si FMI-ul avertizand ca mentinerea actualei incertitudini risca sa duca la extinderea crizei in toata zona euro.

Desi Italia reuseste in continuare sa obtina bani din pietele financiare, totusi analistii considera ca nivelul datoriilor de stat acumulate de Italia a atins un nivel nesustenabil, informeaza Financial Times.

Agentiile de rating, creditorii internationali si creditorii italieni considera ca vinovatii pentru agitatia pietelor financiare sunt oficialii europeni care nu reusesc sa adopte masurile potrivite pentru rezolvarea crizei din Grecia, riscand astfel sa o extinda.

Giulio Tremonti, ministrul de Finante al Italiei, s-a referit la incremenirea decizionala pe problema greceasca in termeni de "criza care se misca prin lume ca un mutant". De asemenea, a coparat-o pe Angela Merkel cu un pasager la clasa I pe Titanic.

"Astazi in Europa avem o intalnire cu destinul. Salvarea nu vine dinspre finante, ci dinspre politica. Insa politica nu-si permite sa mai faca greseli", a declarat ministrul italian. "Ca si pe Titanic, nici macar cei de la clasa I nu se pot salva".

S&P avertizeaza SUA: retrogradarea este foarte probabila

Agentia de rating Standard & Poor's a avertizat ca exista sanse de 50% ca ratingul de tara, maxim, de care se bucura SUA si care ii permite accesarea de imprumuturi la dobanzi preferentiale, sa fie redus daca nu se ajunge in timp util la un acord cu privire la accesarea de imprumuturi dincolo de limita deja atinsa a datoriilor publice.

Prezentand o prognoza negativa cu privire la SUA, agentia de rating a indicat luna in curs ca fiind un moment in care ratingul SUA sa coboare, in situatia in care discutiile intre Casa Alba si Republicani raman fara niciun rezultat, noteaza Reuters.

O retrogradare ar putea sa ridice costurile la care SUA acceseaza imprumuturi dar si costurile de refinantare a imprumuturilor deja accesate.

Avertizmentul S&P vine dupa un avertisment similar din partea agentiei de rating Moody's. Unul dintre efectele avertismentelor a fost o depreciere a dolarului american in fata monedei unice europene. Intarzierea deciziei cu privire la limita datoriei de stat americane poate avea efecte catastrofale atat asupra finantelor SUA cat si asupra mediului economic international, SUA fiind principalul jucator economic international.

Tensiuni intre Europa si China, din cauza metalelor rare

Uniunea Europeana a acuzat China pentru restrictionarea exporturilor la metalele rare, esentiale pentru productia de telefoane mobile si alte tehnologii avansate.

Dupa mai multe luni de lobby dinspre Brouxelles, Washington si Tokyo, China a facut publice joi noile cote care mentin exporturile la aceleasi niveluri cu cele stabilite anul trecut, informeaza Financial Times.

"Acest lucru este profund dezamagitor", a declarat Comisia Europeana pentru Comert. "UE continua sa incurajeze autoritatile chineze sa-si revizuiasca restrictiile impuse exporturilor si sa se asigure ca este asigurat accesul deplin, corect si nediscriminatoriu la metalele rare dar si la alte materii prime, necesare pentru industriile europene".

Totusi, comisarul european pe probleme comerciale, Karel De Gucht, si-a exprimat optimismul cu privire la negocierea unei solutii in urmatoarea intalnire pe care o va avea cu omologul sau chinez, Chen Deming, in Beijing.

"In raspunsul general pe care mi l-au dat, au aratat ca inteleg ca nu pot avea o politica a exporturilor diferita de cea a comertului domestic", a declarat Karel De Gucht.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#criza Grecia, #criza zona euro, #datorie de stat americana, #exporturi metale rare, #tensiuni UE China , #zona euro