Românii nu știu cum să-și păstreze economiile. Recomandări în fața devalorizării: "La sfârșitul anului aveam chiar mai puțin"

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 22:10
8878 citiri
Românii nu știu cum să-și păstreze economiile. Recomandări în fața devalorizării: "La sfârșitul anului aveam chiar mai puțin"
Românii au început să pună bani deoparte FOTO Pixabay

Românii sunt îngrijorați de scumpirile din ultima perioadă și din prudență au început să facă economii pentru situații neprevăzute.

Totuși, puțini dintre ei știu cum ar trebui să păstreze cel mai bine sumele pe care reușesc să le pună deoparte.

Este problema ridicată de un român într-o postare pe Facebook.

"Cu toată nebunia care se întâmplă, vreau să vă cer niște idei, pentru că suntem în pană de idei.

Avem o suma de aproximativ 50.000 lei adunată, momentan nu este depozitată în vreun cont, nu dorim să investim în ceva, dorim să îi adunăm pentru un anumit viitor obiectiv, ce recomandări aveți de a-i păstra fără a se devaloriza?", a întrebat acesta pe grupul Buget de familie, de pe Facebook.

Depozit bancar sau titluri de stat

Mulți dintre membrii grupului recomandă titlurile de stat sau depozitele bancare.

"Depinde de nivelul dvs de risc. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, depozit bancar, tbi, are cel mai bun procent sau titluri de stat."

"Titluri de stat. Chiar acum aveți emisiune, până pe 23 decembrie."

"Totuși, luna această dobânda este puțin mai mică."

"Sau fond de investiții. Sunt trei categorii: cu risc scăzut, mediu și ridicat. Dobânda diferă în funcție de ce alegeți. Banii îi puteți scoate oricând, nu sunt la termen."

"Eu pe ai mei îi strâng în valută ( euro)."

"Am încercat și cu titluri de stat, iar la sfârșitul anului, de exemplu, dacă am investit 5000 euro, la sfârșitul anului, aveam chiar mai puțin. Așa că îmi cumpăr valută."

"Titlurile de stat au o dobânda de circa 8 % pe un an acum. La retragerea banilor banca poate percepe comision la retragerea banilor.

Dacă au un comision de 2, 3 % sau între timp Banca națională crește indicii inflației.... ... va las pe dumneavoastră să faceți calculele pentru suma de circa 4000 de lei."

"Am văzut aici recomandare cu titluri de stat, avantajul aici față de depozite este că nu aveți de plătit acel impozit de 10% pe câștigurile din dobânda. Și la titluri și la depozitele bancare riscul este scăzut (titlurile de stat sunt practic "garantate" de stat, iar depozitele sunt garantate prin fondul de garantare)

Dacă investiția este pe perioada mai lungă și aveți ceva apetit la risc și cunoștințe puteți investi în ETF-uri sau acțiuni.

Cu schimbul în valută nu știu ce să zic, practic schimbați din lei în euro la cursul la care vinde banca euro (deci cel mai mare) și când veți avea nevoie de bani schimbați din euro în lei la cursul la care cumpără banca euro (deci cel mai mic). S-ar putea că astfel economiile să nu se devalorizeze așa cum s-ar întâmplă dacă ați ține în lei, dar tot s-ar putea să nu câștigați mare lucru."

"Nu stați cu cash în casă."

"Aur."

"Fond de urgență aveți?"

"Fond de urgență aveți? Adică banii de urgență care ar trebui să acopere cheltuielile familiei pentru minim 3 luni, maxim 6 luni? Sau acesta este?"

"Cred că ar trebui să îi spunem atât despre fond de urgență (1000-2000 lei cash în casă în caz de orice urgență, medicală, ți se strică frigiderul etc) cât și fond de siguranță, adică modul în care ne pregătim pentru evenimente nefericite, precum pierderea unui job, decesul partenerului, divorț, îmbolnăvire, etc. (cheltuielile esențiale pentru 3-6, luni, recomandat 6 luni pentru cei cu copii și credite și, implicit, mai multe obligații).

Diferența este că fondul de siguranță se poate ține în instrumente lichide, pe care le poți vinde și obține banii în 48-72 ore (de exemplu, fonduri mutuale la bănci, titluri de stat, depozite, etc)."

"Schimbul în valută e mai ok?"

"Oare schimbul în valută e mai ok? Nu aș dori să mă încurc cu dobânzi și bănci."

"Veți avea nevoie de fonduri în lei sau în valută?

Din punctul meu de vedere depinde foarte mult de cursul la care vindeți lei acum că să cumpărați valută și dacă va fi cazul, de cursul la care veți face conversia înapoi în lei.

Avantajul este că inflația la euro sau dolari este mai mică decât la lei, deci în teorie banii se vor devaloriza mai puțin. Totuși este și evoluția cursului de schimb de luat în calcul mai ales dacă vor fi 2 converșii. Este greu de spus dacă nu dați mai multe detalii (inclusiv pentru ce obiectiv strângeți bani și în ce moneda vor fi banii utilizați pentru acel obiectiv, pe ce perioada strângeți banii, ce risc doriți să va asumați)."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#economii romani, #pastrare, #bani, #depozite bancare, #titluri de stat , #economii