10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este "testul timpului" care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 03:38
9884 citiri
10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este "testul timpului" care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
Economiştii anunţă o perioadă tulbure de recesiune FOTO www.pexels.com

Întreaga populaţie a fost afectată în urma celor doi ani ai crizei de coronavirus. Unii şi-au pierdut joburile, afacerile sau au trebuit să se reorienteze profesional.

Experţii ne dau câteva sfaturi şi ne spun ce ar trebui să facem pentru a fi mai puțin afectați de această criză medicală şi economică.

Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro, recomandă câteva principii de bază, mai ales în această perioadă dificilă.

1. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi a celor dragi

Sănătate financiară nu poate exista fără sănătate fizică. Nu doar că nu îţi doreşti să stai acum în spital, însă şi resursele financiare vor fi şi ele afectate, direct şi indirect, atât cheltuielile, cât şi veniturile.

Ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Fă-ți analizele, fă zilnic sport, pentru starea ta de bine, adoptă obiceiuri sănătoase, nutriție, somn.

2. Protejaţi-vă de înşelătoriile online: atât pe e-mail, cât şi pe telefon sau pe internet

Nu divulgaţi datele personale / bancare, dacă sunteţi contactaţi telefonic sau prin e-mail. Deci nu spuneţi parole, cod PIN, cod de activare pentru diferite produse financiare. Banca nu vă sună şi nu vă trimite mail niciodată să ceară aceste lucruri!

Să fiţi astfel atenţi şi la apelurile telefonice prin care sunteţi informaţi că o rudă apropiată este infectată cu noul virus şi vi se cer bani pentru tratamentul lor. Spitalele sau centrele medicale, medicii, nu vor suna niciodată pentru acest lucru!

Nu daţi curs pentru nimic în lume solicitărilor prin care vi se cer bani, indiferent de motiv.

Informaţi-vă înainte de a cumpăra online sau dacă vreţi să faceţi o donaţie, căutând recenzii despre produs şi companie, iar site-ul de pe care cumpărați să fie cu extensia "https" – unde "s" vine de la securizat.

3. Faceţi comparaţie online pentru produse şi servicii înainte de a le cumpăra

Căutaţi cea mai bună ofertă, online, pe internet şi, abia apoi cumpărați online sau direct de la magazine, fie că este vorba de produse sau de servicii.

4. Evitaţi să faceţi cumpărături din plictiseală

Dacă nu ai nevoie neapărat de un anumit lucru, sau nu ţi-l mai doreşti la fel de mult, nu îl mai cumpăra. Aplicaţi "testul timpului", recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare, care însă se aplică foarte bine oricăror cumpărături în această perioadă.

Amână achiziţia pentru a doua zi sau chiar pentru zilele următoare.

5. Cumpăraţi online, cu livrare acasă

Facturile la utilităţi, telefonie, diverse abonamente, cumpărăturile zilnice, toate acestea se pot face online.

Dacă nu aveţi deja un cont sau card bancar, vă puteţi deschide online unul cu doar câteva click-uri pe telefonul mobil şi cardul este livrat acasă.

6. Lista de cumpărături este neapărat necesară

Mergeţi la magazin doar când este absolut necesar şi să aveţi la voi o listă de cumpărături bine făcută, de la care să vă abateţi cât mai puţin. Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie.

Fiţi atenţi la termenele de expirare ale produselor, pentru a evita risipa şi bani cheltuiţi în plus fără rost.

7. Fiţi calculaţi şi chibzuiţi. Verificaţi-vă cheltuielile şi economisiţi

Dacă nu obişnuiţi să faceţi în fiecare lună un buget în familie, acum este momentul ideal să "îl puneţi pe hârtie". Doar aşa vă puteţi da seama exact pe ce se duc banii lunar şi care sunt cheltuielile care "vă încarcă" şi cum vă puteţi echilibra, scăpând de cheltuielile mai puţin necesare.

Unele cheltuieli sunt foarte mici, dar, fiind zilnice, consumă sume importante din venituri.

De exemplu, puteţi economisi banii care se duceau pe transport, pe diferite abonamente la gradiniţă, sala de sport, pe mesele la restaurant sau cafeaua / berea băută cu prietenii, sau chiar covrigul mâncat zilnic în drum spre birou sau pachetul de țigări fumat în timpul serviciului.

De asemenea, încercaţi să economisiţ bani şi prin reducerea consumului la utilităţi sau să renegociaţi contracte şi abonamente, acolo unde se poate.

8. Pregătiti-vă financiar să rezistaţi pe termen lung

Economisiţi în mod regulat. Pune deoparte un procent din venituri automat, imediat ce ai încasat salariul şi construieşte, dacă nu ai deja, un fond de rezervă (care să acopere 3 salarii sau chiar 6 salarii, daca ai şi rate la credite).

După perioada Covid-19, va urma în toate economiile o perioadă tulbure de recesiune, cu reduceri de venituri, creşteri de dobânzi şi costuri şi ai nevoie de bani cash la îndemână, să poţi acoperi cheltuielile de bază.

Poţi face depozite în diferite monede, titluri de stat, fonduri de investiţii, cât şi în instrumente care aduc randamente pe termen lung: fonduri de pensii sau piaţa de capital.

9. Scăpaţi de datorii

Creditele sunt o problemă şi când economia duduie, dar cu atât mai mult când ne pregătim pentru recesiune. Încercaţi să scăpaţi cât mai repede de ele, pentru a vă redobândi independenţa financiară.

Dacă aveţi bani puşi deoparte pentru o vacanţă de care nu vă mai puteţi bucura prea curând, sau pentru a schimba mobila din casă, poate ca ar trebui să vă stabiliţi mai bine priorităţile. Foloseşte acei bani pentru a plăti în avans din creditele pe care le aveţi, cu reducerea perioadei de creditare.

10. Diversificaţi veniturile

Fie că vindeţi pe internet bunuri pe care nu le mai folosiţi, sau le-aţi cumpărat şi nu le-aţ folosit niciodată, fie că vă transformaţi un hobby într-o afacere online, în această perioadă de stat mai mult în casă puteţi găsi diferite metode de a vă creşte veniturile.

Sau puteţi să urmăriţi pe internet cursuri online, să citiţi cărţi, să participaţi la webinarii, pentru a vă dezvolta personal şi a vă creşte valoarea profesională. Sau pentru a fi pregătiţi pentru o reconversie profesională, în perioada de criză sau recesiune ce va urma.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#economii, #recesiune, #cheltuieli , #economii