Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce s-a înrăutăţit situaţia financiară a românilor. Care este topul îngrijorărilor şi cum reusesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Joi, 25 August 2022, ora 08:30
17388 citiri
De ce s-a înrăutăţit situaţia financiară a românilor. Care este topul îngrijorărilor şi cum reusesc să pună bani deoparte pentru zile negre
"Principalul motiv de îngrijorare este dat de creșterea prețurilor la energie" FOTO Pixabay.com

Un procent de 50% dintre români apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 38% au anticipații pesimiste și se așteaptă ca situația să se înrăutățească.

Acestea sunt rezultatele celui mai recent sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi care este clasamentul îngrijorărilor la români, in acest moment, când vine vorba de bani şi cum reuşesc să pună economisească pentru zile negre.

Principalul motiv de îngrijorare este dat de creșterea prețurilor la energie - menționată de 38,5% dintre respondenți, în creștere cu 60% față de un sondaj similar realizat trimestrul trecut.

Următoarele motive în topul îngrijorărilor sunt pandemia (16,3% - în creștere față de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate (14,6%).

De asemenea, îngrijorările față de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi în trimestrul trecut au coborât pe locul 5 (reducere de 50% în ponderea răspunsurilor), în timp ce perspectiva șomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români iar dificultățile la plata ratelor – pe 6% dintre aceștia.

În contextul incertitudinilor și perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre respondenți declarau că strâng bani lunar, acum ponderea a urcat la 63%.

Majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 de lei (17,9%). Ponderea celor care declară că au un Fond de urgență care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24% la 36,95%.

Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire

Banii lichizi au o pondere de circa 47% - în scădere însă față de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci - cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta și conturile curente au o pondere de peste 2 ori mai mare decât depozitele, potrivit sondajului.

În ceea ce privește îndatorarea, 6 din 10 respondenți au contractat credite, iar dintre aceștia, 40% s-au împrumutat pentru casă. Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenții cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puțin de 25% din veniturile lunare.

Întrebați dacă au avut dificultăți la plata ratelor, 55% dintre respondenți au negat acest lucru, iar alți 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economii, #zile, #bani, #CEC Bank, #pandemia, #razboi, #fond de urgenta, #credite, #dobanzi, #depozite , #Banca