Eduard Hellvig, directorul SRI: "Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi, după 1989, a fost o greşeală"

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 16:03
4341 citiri
Eduard Hellvig, directorul SRI: "Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi, după 1989, a fost o greşeală"
Eduard Hellvig, la emisiunea realizată intern în cadrul SRI FOTO YouTube/ Serviciul Român de Informații

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat că a fost o greşeală faptul că Serviciul Român de Informaţii nu a predat arhiva fostei Securităţi în primii ani după Revoluţia din decembrie 1989 şi astfel tranziţia spre democraţie a fost „atât de grea şi de încercată”.

Acesta a adăugat că SRI „nu are cum să fie continuatorul fostei Securităţi”, însă unii folosesc această expresie ca să atace instituţia.

„Presa are dreptate, societatea are dreptate. România a eşuat la acest capitol, din punctul meu de vedere. Am început cariera politică în anii '90, la Cluj, când eram student, şi militam pe străzi şi luptam pentru transparentizare, pentru o societate democratică şi pentru un regim pluralist. Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi unei instituţii, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziţie spre democraţie să fie atât de grea şi de încercată în România. Îmi asum ceea ce spun.

Cred că a fost o greşeală, a fost o greşeală pe care pot să o înţeleg pragmatic din punct de vedere politic pentru cei care au făcut atunci, dar pentru mine, ca cetăţean care eram în stradă şi luptam pentru drepturi şi libertăţi civile şi pentru democraţie, cred că a fost o greşeală. Sunt momente când e nevoie de decizii dure, care să despartă apele. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu s-a întâmplat nici peste ani.

Nu există o explicaţie onestă pe care cineva să o dea astăzi, în care să spună de ce nu aţi predat arhiva. Vreau să spun următorul lucru: nu Serviciul Român de Informaţii este doar moştenitorul întregii arhive a Securităţii. Aceasta a fost o anatemă şi o strategie extrem de inteligentă prin care să se împingă toată povestea arhivelor către SRI. Eu nu am nicio problemă să predau absolut orice are SRI-ul, dar aştept ca societatea românească, în întregime, să-şi regăsească toate dosarele vechii Securităţi la CNSAS. De ce spun aceasta?

Pentru că numai dacă vom trece prin acest proces vom înțelege trecutul recent al României şi vom şti ce să facem ca să avem un alt fel de viitor”, a afirmat Eduard Hellvig într-un podcast al Serviciului Român de Informaţii, realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea.

Întrebat de Marincea despre narativul din spaţiul public conform căruia SRI ar fi continuatorul fostei Securităţi, Eduard Hellvig a răspuns: „Acest lucru este de multe ori ţinut voit. Serviciul Român de Informaţii nu are cum să fie continuatorul fostei Securităţi şi vă dau doar câteva exemple: vârsta medie a Serviciului... în Serviciul Român de Informaţii este 38 de ani”.

„80% din ei vorbesc cel puţin o limbă străină. Serviciul Român de Informaţii are 104 relaţii bilaterale în 68 de ţări. Cred că Ministerul de Externe nu are atâtea relaţii bilaterale. Aveţi senzaţia că un asemenea serviciu, dacă nu ar avea capabilităţi, infrastructură şi competenţă, ar putea să aibă atâtea relaţii bilaterale?! Ca atare, este o expresie des folosită de unii ca să atace pur şi simplu instituţia”, a completat directorul SRI.

Eveniment Quarterly Report

Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a criticat în plenul legislativului european de la Strasbourg atacurile AUR asupra profesorilor și...
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
Liderul USR Cătălin Drulă a transmis marţi, 3 octombrie, că Marcel Ciolacu ar „proteja” industria jocurilor de noroc și că actualul proiect al social-democraților este copiat de la USR....
#Eduard Hellvig SRI, #predarea arhivei fostei securitati, #sri arhiva , #SRI