Ministrul Novak, după ce i-a ignorat pe canotorii de aur: ”Nu e lipsă de respect”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 18:03
5457 citiri
Ministrul Novak, după ce i-a ignorat pe canotorii de aur: ”Nu e lipsă de respect”
Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedintei Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, în care şi-a exprimat regretul că nu a fost prezent la întoarcerea delegaţiei României de la Campionatele Europene de canotaj din Slovenia, dar a subliniat că acest lucru nu reprezintă o distanţare faţă de acest sport sau o lipsă de respect.

"Regret faptul că nu am fost prezent la revenirea în ţară a delegaţiei României, dar ţin să precizez că acest lucru nu înseamnă o distanţare a mea faţă de canotaj sau o lipsă de respect. Doamnă preşedinte, aveţi în mine un admirator şi un partener de dialog. Îmi doresc să aveţi o activitate cât mai lungă şi prolifică în fruntea Federaţiei Române de Canotaj. Înainte de orice sunt sportiv, un om care a cunoscut dificultăţile şi care nu se lasă intimidat de acestea, la fel cum nici pe dumneavoastră nu vă sperie nimic. Vă propun să facem tot ce putem mai bine pentru sport, din poziţiile în care ne aflăm - dumneavoastră, de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, şi eu, din cea de ministru al Sportului - şi să găsim împreună soluţii la problemele de care ne izbim la fiecare pas. Cred că sportul românesc are nevoie mai mult decât oricând de coeziune şi sprijin, ca să putem face ca imnul României să fie intonat pe cele mai înalte podiumuri ale lumii", se menţionează în scrisoarea ministrului remisă, miercuri, AGERPRES.

Novak a felicitat-o pe Elisabeta Lipă, pe sportivi şi antrenori pentru cele şase medalii câştigate la Europenele din Slovenia.

"Vă transmit dumneavoastră, sportivilor, antrenorilor şi staff-ului tehnic felicitările mele pentru performanţele obţinute la Campionatele Europene de canotaj din Slovenia. La fel ca fiecare român, am urmărit cu emoţie aceste campionate şi sunt extrem de mândru şi recunoscător pentru fiecare medalie şi performanţă obţinută de sportivii români, iar din postura de ministru sunt cu atât mai mândru. Mă înclin în faţa performanţelor sportivilor noştri care reuşesc să aducă glorie ţării noastre. După ce v-aţi retras din activitatea competiţională remarcabilă şi aţi preluat Federaţia Română de Canotaj, aţi reuşit să repuneţi România pe podiumul canotajului mondial, acolo unde îi este locul, prin multă muncă şi iubire pentru acest sport. De aceea, vă asigur de admiraţia şi respectul meu pentru performanţele impresionante pe care federaţia le-a susţinut în condiţiile unor alocări bugetare pe care, personal, le-aş fi dimensionat cel puţin de două ori pe cât au fost posibile în realitate. Iar anul acesta, în loc să scădem bugetul, mi-aş fi dorit să îl putem suplimenta, aşa cum s-a întâmplat în 2022. Iar acest lucru aş vrea să îl pot face pentru toate sporturile", a adăugat Eduard Novak.

De altfel, Ministerul Sportului a anunţat cu această ocazie organizarea la sediul său a unei conferinţe de presă în 6 iunie, de la ora 12:00, pentru celebrarea performanţelor realizate de canotajul românesc la Europenele din Slovenia.

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă s-a arătat nemulţumită, luni, la întoarcerea în ţară a delegaţiei României de la Campionatele Europene de la Bled (Slovenia), de absenţa de la eveniment a ministrului Sportului, Eduard Novak, precum şi de faptul că acesta nu a sunat-o să o felicite. "Părinţii mei m-au învăţat că dacă vreau să primesc respect, atunci trebuie să respect la rândul meu. Domnul ministru trebuie să înţeleagă că pe mine nu mă poate şterge din istoria sportului românesc sub nicio formă. Dacă mă sună e foarte bine, dacă nu, nu e nicio problemă. Aceste performanţe noi nu le facem pentru domnul ministru, pentru cabinetul dânsului, ci pentru noi în primul rând, pentru poporul român care ne susţine. Deci domnule ministru, asta e situaţia, aşteptăm diplomele", afirmat, luni, Lipă.

România a încheiat Campionatele Europene de la Bled (Slovenia) cu cinci medalii de aur şi una de argint.

Medaliile de aur au fost obţinute la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), schif simplu categorie uşoară (Ionela Cozmiuc), dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel), dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria-Ştefania Petreanu), în timp ce argintul a fost câştigat la 8+1 masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu).

România, care a aliniat 11 echipaje la Europenele din Slovenia, s-a clasat pe locul secund în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie (5-3-2). Olanda a ocupat locul al treilea (2-5-4).

România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început construcția a ceea ce va fi în cele din urmă cea mai mare bază militară europeană a alianței NATO, în timp ce blocul transatlantic încearcă să își consolideze...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#Eduard Novak, #canotaj, #Romania, #respect , #stiri din sport