Ministrul Novak ripostează după criticile lui Marcel Ciolacu: ”Poate că situația ar fi fost alta”

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 14:24
1569 citiri
Ministrul Novak ripostează după criticile lui Marcel Ciolacu: ”Poate că situația ar fi fost alta”
Eduard Novak

Ministrul Eduard Novak a explicat, vineri, într-un mesaj postat pe Facebook, progresele din sportul românesc din ultimii ani, el precizând că reforma a început. Novak a menţionat că face precizările după “declaraţii apărute în presă”, însă evident a reacţionat după critici exprimate în urmă cu o zi de Marcel Ciolacu.

“Am preluat Ministerul Sportului la finalul anului 2020, într-un moment în care sportul românesc era pe marginea prăpastiei. Se ajunsese la 4 medalii la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, faţă de cele 24 obţinute la ediţia din 2000. Sportul era o preocupare periferică la nivel de guvern, iar toată lumea părea resemnată. Acesta era rezultatul ultimilor 30 de ani, unul dezastruos, fapt care se poate dovedi şi cu documente, 30 de ani în care la conducere au fost diverşi miniştri, unii dintre ei mari campioni.

Dacă în tot acest timp ministerul ar fi fost reformat şi administrat cu bună credinţă, poate că situaţia ar fi fost alta”, a scris el.

“Dar prefer să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat de când sunt eu ministru, doi ani şi jumătate în care s-a lucrat din greu. Pentru că reforma a început. Prin descentralizarea bazelor sportive, transferul lor către autorităţile locale, pentru o mai bună administrare, prin renunţarea la pasivitatea instituţională în cazul federaţiilor unde existau nereguli şi management defectuos, prin asumarea unor măsuri ferme, cum ar fi ordinul care impune procentul de 40% sportivi români pe teren, prin finanţarea celor mai importante competiţii internaţionale organizate vreodată în România, prin implementarea programului “Hercules”, care a iniţiat mii de copii în 25 de discipline sportive”, a adăugat ministrul.

Novak a precizat că în ultimii doi ani şi jumătate, în care a reuşit să crească bugetul ministerului cu 25%, s-au reuşit rezultate istorice. “Anul 2022 a fost cel mai bun an al sportului românesc din ultimii 20 de ani, cu 16 medalii la campionatele mondiale de seniori. Iar rezultatele sportivilor sunt oglinda rezultatelor ministrului şi prefigurează performanţele care se pot obţine la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

Am reuşit să realizăm prima Strategie Naţională pentru Sport, aflată în avizare, care propune reformarea domeniului, reorganizarea cluburilor, a direcţiilor judeţene pentru sport, reorganizarea întregului sistemului sportiv românesc, atât de fragmentat acum între cele cinci ministere care îl finanţează în diverse forme. Reorganizarea întregului sistem va asigura un cadru mult mai simplu şi mai eficient, inclusiv din punct de vedere al finanţării. Dar pentru ca această Strategie să funcţioneze, ea trebuie implementată, iar pentru acest lucru este nevoie de stabilitate.

Toate aceste lucruri se puteau realiza şi în cei 30 de ani anteriori. Dar nu s-au realizat. Ultimii doi ani şi jumătate au adus primele momente de speranţă pentru sportul românesc şi o nouă perspectivă a administraţiei centrale, dar şi a societăţii, asupra sportului. Sportul a devenit o prioritate. Aceasta este esenţa reformei”, a conchis ministrul.

Această reacţie vine după ce, joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, prezent la un meci de baschet la o şcoală din Capitală, a spus că nu există nicio reformă în sportul românesc.

“Sportul românesc are nevoie de reforme. Cu tristeţe vă anunţ ca în PNRR sunt zero euro pentru sport. Nu există nicio reformă! Nu putem vorbi despre sport fără autorităţi locale, fără primari, fără preşedinţi de Consilii Judeţene. Ei ţin sportul în acest moment. N-am auzit pe ministrul Sportului vorbind despre vreo reformă”, a spus Ciolacu.

El a mai menţionat, pe Facebook, că sportul românesc este la pământ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Eduard Novak, #marcel ciolacu, #ministru , #stiri din sport