Alegeri europarlamentare 2014: Eduard Hellvig, fostul ministru PNL care incearca sa ramana in PE

Sambata, 17 Mai 2014, ora 14:00
2523 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Eduard Hellvig, fostul ministru PNL care incearca sa ramana in PE
Foto: pnl.ro

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig se afla pe pozitia a sasea a listei liberalilor pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

In varsta de 39 de ani, Eduard Hellvig candideaza pentru un al treilea mandat de europarlamentar, dupa cel din 2007 si cel inceput in luna septembrie 2013. In ambele cazuri, a fost numit, nu ales.

PNL a depus listele pentru europarlamentare - Antonescu: Speram la reprezentari demne in Europa (Video)

PNL a finalizat lista la europarlamentare - vezi cine se afla pe primele locuri (Video)

Silaghi si Hellvig vor candida la europarlamentare? Ce spune Antonescu

Fost deputat si ministru al Turismului

Cea mai importanta functie detinuta de europarlamentarul PNL a fost cea de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, in perioada mai - decembrie 2012, in primul Guvern Ponta.

Audit la MDRT: Hellvig acuza "jaf cu banul public" in timpul ministeriatului lui Udrea

In anul 2004, Hellvig a fost ales deputat din partea Uniunii Nationale PSD+PUR, care apoi s-a transformat in PC, in anul 2005. El a fost secretar al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor. Inainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC si s-a alaturat echipei liberale din Bihor, in luna septembrie 2008.

In anul 2007 a fost numit europarlamentar, fiind printre primii eurodeputati trimisi de Romania in Parlamentul European, dupa aderarea la Uniunea Europeana. El a facut parte din Comisia pentru transport si turism, Comisia pentru comert international, Subcomisia pentru securitate si aparare, Delegatia pentru relatiile cu Republica Populara Chineza.

Hellvig si Silaghi, oficial parlamentari europeni. Antonescu: Erau pe lista doritorilor

Silaghi si Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor - PNL ii trimite in Parlamentul European

Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, in anul 2008, dar acesta nu a castigat alegerile. Ulterior, a fost ales din nou deputat in luna decembrie 2012, din partea PNL, intr-un colegiu din judetul Ilfov, fiind si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, pana in luna septembrie 2013, cand a demisionat pentru ca a fost trimis de liberali in PE, alaturi de Ovidiu Silaghi, in locul Ramonei Manescu, numit ministru al Transporturilor, si al lui Cristian Busoi, numit sef al CNAS.

Ministrii Stroe si Hellvig vor candida in Ilfov pentru Camera Deputatilor

De asemenea, in al doilea mandat in Parlamentul Romaniei a facut parte din comisiile pentru afaceri europene si pentru politica externa, precum si din Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO.

Hellving a fost si consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu, in perioada 1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, in perioada 1999-2000, in 2000 consilier al candidatului la Presedintia Romaniei Mugur Isarescu si in 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

Apoi, in anul 2009 a fost consilierul presedintelui PNL Crin Antonescu si coordonator al campaniei pentru alegerile prezidentiale din acel an. De asemenea, in interiorul PNL a fost secretar general al partidului, timp de trei ani, intre mai 2011 - martie 2014.

Activitatea in Parlamentul European, in cifre

Eduard Hellvig are 48 de activitati in Parlamentul European, potrivit MEPranking.eu, in actuala legislatura, fiind pe locul 30 din 33 de eurodeputati romani si printre ultimii europarlamentari, din acest punct de vedere. Intre aceste activitati, sunt 41 de luari de cuvant in plenul PE, doua intrebari parlamentare si doua propuneri de rezolutie.

A inceput campania pentru europarlamentare - mergeti la vot? Sondaj Ziare.com

De asemenea, europarlamentarul PNL are si trei rapoarte in calitate de raportor alternativ, potrivit paginii sale de pe site-ul Parlamentului European - doua in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor si unul in Comisia pentru afaceri juridice.

In plus, este membru in Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova si in Delegatia la Adunarea Parlamentara Euronest, precum si membru supleant in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara.

Cu o prezenta de 62 la suta la sedintele din plenul Parlamentului European, Eduard Hellvig se afla pe locul 32 din acest punct de vedere, in randul eurodeputatilor romani, ultimul fiind Corneliu Vadim Tudor, cu o prezenta de 61 la suta.

Europarlamentare 2014: De unde avem de ales pe 25 mai - Iata candidatii

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Incompatibilitate ANI

Europarlamentarul PNL a avut si probleme de integritate dupa ce, pe 9 noiembrie 2012, ANI a anuntat ca liberalul s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai - 31 octombrie, deoarece a exercitat simultan functia de ministru al Dezvoltarii si pe cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

ANI a mai transmis ca, in perioada 20 decembrie 2011 - 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, societate care nu se incadreaza in categoria firmelor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare. Eduard Hellvig a mai fost insa ministru mai mult de o luna dupa anuntul ANI.

Trei ministri acuzati de ANI de incompatibilitate si abuz in serviciu

Trei ministri si un secretar al Guvernului, in vizorul ANI - Ce spun acuzatii

Eduard Hellvig a contestat decizia de incompatibilitate, insa a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti procesul cu ANI, in luna aprilie 2013, deciziia nefiind definitiva. In aceeasi zi, liberalul a spus ca hotararea Curtii de Apel Bucuresti de a-i respinge contestatia formulata impotriva acuzatiilor de incompatibilitate este "o decizie departe de realitate si de documentele si probele" pe care le-a prezentat, iar procesul sau este "instrumentat politic".

Eduard Hellvig a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel

Hellvig, despre incompatibilitate: Decizia Curtii de Apel e departe de realitate, procesul e politic

Admirator al regalitatii si monarhiei romane

Pe site-ul sau, Eduard Hellvig afirma ca crede in regalitate si isi arata admiratia fata de monarhia in Romania.

"Mi-ar placea ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie sarbatorita si pe 10 mai. Cred in regalitate si ma inclin cu respect in fata ideii de monarhie si a distinctiei pe care o emana si azi Regele Mihai", afirma Eduard Hellvig.

Alegeri europarlamentare 2014: Renate Weber, aparatoarea romanilor din UK

Alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu, de la senator si ministru PNL, la independent pentru PE

Alegeri europarlamentare 2014: Cristian Busoi vrea de la CNAS din nou in Parlamentul European

Alegeri europarlamentare 2014: Ramona Manescu, pe locul trei al listei PNL, pentru al treilea mandat

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Eduard Hellvig candidat europarlamentare, #Hellvig PNL alegeri europarlamentare, #candidati PNL europarlamentare, #lista candidati PNL, #Hellvig candidat PNL europarlamentare , #ministrul Turismului si Dezvoltarii