Ce spune seful SRI in contextul scandalului Dragomir: Comisia din Parlament sa nu devina instrument politic

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 12:06
2273 citiri
Ce spune seful SRI in contextul scandalului Dragomir: Comisia din Parlament sa nu devina instrument politic

Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune ca Serviciul este, astazi, in afara oricarui joc de putere, adaugand ca se asteapta, in egala masura, ca exercitarea controlului civil asupra serviciului (prin Comisia SRI din Parlament) sa nu se transforme intr-un instrument cu miza politica sau mediatica.

"SRI este, astazi, in afara oricarui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, insa ma astept ca si cei din exteriorul Serviciului sa fie responsabili si sa evite atragerea Serviciului in astfel de constructii.

Controlul civil al SRI se face de catre comisia specializata a Parlamentului, iar, eu, in calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real si permanent. In egala masura, ma astept ca acest control sa nu se transforme intr-un instrument cu miza politica sau mediatica.

Este obligatoriu ca Serviciul si societatea sa beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual si modern", a afirmat Hellvig, joi, intr-un discurs sustinut la Universitatea de Vest din Timisoara.

El a adaugat ca SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizarii cadrului normativ.

"Am solicitat in mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea nationala, cu scopul de a ne clarifica limitele de competenta si de a le aduce in actualitate.

Sunt un democrat in esenta, motiv pentru care am respins mereu abuzurile si excesele. Cred in reguli, cred in democratie si cred ca fiecare poate fi performant daca isi face datoria profesionist la rolul pe care il are, cu tenacitate si mai ales cu echilibru", a adaugat directorul SRI.

Niciun serviciu de informatii nu poate sa lupte si sa se apere singur

Hellvig a punctat necesitatea existentei unor interlocutori avizati in cadrul institutiilor beneficiare ale informatiilor furnizate de SRI.

"Niciun serviciu de informatii nu poate sa lupte si sa se apere singur. In egala masura, avem nevoie de interlocutori avizati in cadrul institutiilor beneficiare ale informatiilor furnizate de serviciu.

Altfel, expresii ca promovarea interesului national, cooperarea interinstitutionala, abordare integrata, responsabilitate, din pacate, nu reprezinta decat o retorica sterila", a explicat el.

Potrivit directorului SRI, Romania poate rezista, pe de o parte, daca isi va apara democratia si, in acelasi timp, se va consolida ca stat.

"Iar un stat consolidat inseamna institutii puternice, raporturi echilibrate, viabile si oneste intre acestea. (...) Oamenilor le e mai bine in democratii, in piete libere, in lumi bine ancorate, in care pot sa fie liberi si demni. Aceste societati sunt, insa, afectate in prezent de noi amenintari si presiuni care trebuie intelese, cunoscute si mai ales gestionate.

Nu putem progresa decat prin democratie si prin modelele societatilor deschise capabile sa sustina institutiile puternice. Nu putem progresa decat daca ne desfasuram activitatea in afara oricaror imixtiuni si ingerinte. Suntem loiali oamenilor si intereselor de securitate ale statului roman, ale cetatenilor tarii, ale partenerilor si aliatilor Romaniei", a evidentiat Eduard Hellvig.

Citeste si:

Citeste si:
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Ministrul Familiei, Gabriela Firea a prezentat, luni, într-o postare pe Facebook, cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor, arătând că în România, cifrele oficiale sunt...