Ziare.com

Ce spune seful SRI in contextul scandalului Dragomir: Comisia din Parlament sa nu devina instrument politic

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 12:06

   

Ce spune seful SRI in contextul scandalului Dragomir: Comisia din Parlament sa nu devina instrument politic
Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune ca Serviciul este, astazi, in afara oricarui joc de putere, adaugand ca se asteapta, in egala masura, ca exercitarea controlului civil asupra serviciului (prin Comisia SRI din Parlament) sa nu se transforme intr-un instrument cu miza politica sau mediatica.

"SRI este, astazi, in afara oricarui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, insa ma astept ca si cei din exteriorul Serviciului sa fie responsabili si sa evite atragerea Serviciului in astfel de constructii.

Controlul civil al SRI se face de catre comisia specializata a Parlamentului, iar, eu, in calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real si permanent. In egala masura, ma astept ca acest control sa nu se transforme intr-un instrument cu miza politica sau mediatica.

Este obligatoriu ca Serviciul si societatea sa beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual si modern", a afirmat Hellvig, joi, intr-un discurs sustinut la Universitatea de Vest din Timisoara.

El a adaugat ca SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizarii cadrului normativ.

"Am solicitat in mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea nationala, cu scopul de a ne clarifica limitele de competenta si de a le aduce in actualitate.

Sunt un democrat in esenta, motiv pentru care am respins mereu abuzurile si excesele. Cred in reguli, cred in democratie si cred ca fiecare poate fi performant daca isi face datoria profesionist la rolul pe care il are, cu tenacitate si mai ales cu echilibru", a adaugat directorul SRI.

Niciun serviciu de informatii nu poate sa lupte si sa se apere singur

Hellvig a punctat necesitatea existentei unor interlocutori avizati in cadrul institutiilor beneficiare ale informatiilor furnizate de SRI.

"Niciun serviciu de informatii nu poate sa lupte si sa se apere singur. In egala masura, avem nevoie de interlocutori avizati in cadrul institutiilor beneficiare ale informatiilor furnizate de serviciu.

Altfel, expresii ca promovarea interesului national, cooperarea interinstitutionala, abordare integrata, responsabilitate, din pacate, nu reprezinta decat o retorica sterila", a explicat el.

Potrivit directorului SRI, Romania poate rezista, pe de o parte, daca isi va apara democratia si, in acelasi timp, se va consolida ca stat.

"Iar un stat consolidat inseamna institutii puternice, raporturi echilibrate, viabile si oneste intre acestea. (...) Oamenilor le e mai bine in democratii, in piete libere, in lumi bine ancorate, in care pot sa fie liberi si demni. Aceste societati sunt, insa, afectate in prezent de noi amenintari si presiuni care trebuie intelese, cunoscute si mai ales gestionate.

Nu putem progresa decat prin democratie si prin modelele societatilor deschise capabile sa sustina institutiile puternice. Nu putem progresa decat daca ne desfasuram activitatea in afara oricaror imixtiuni si ingerinte. Suntem loiali oamenilor si intereselor de securitate ale statului roman, ale cetatenilor tarii, ale partenerilor si aliatilor Romaniei", a evidentiat Eduard Hellvig.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre SRI comisie control Hellvig Dragomir
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Filiera militisto-securista ardeleneasca

Mi-am exprimat si cu alte ocazii banuiala ca a existat o filiera toxica ardeleneasca de promovare care in timpurile vechi imbina mirosul de palinca si slanina cu cel al carambilor din militie si securitate , rezultand in final un miros extrem de urat . Asa au ajuns tot soiul de ardeleni , majoritatea insuficient scoliti si educati sa paraziteze posturi inalte cu precadere in justitie si securitate . Dupa decembrie '89 , aceeasi filiera a continuat recrutarile , dar selectionatii au fost luati in colimator cantarind naravul lor secular , de obedienta ca sa ma exprim elegant . Restul s-a pastrat in ceea ce-i priveste pe acesti ardeleni dubiosi privind (ne)profesionalismul si (in)competenta , ambele dovedite tot mai mult in ziua de azi in cazul lor . Personal , cu exceptiile de rigoare , indivizii astia nu-mi inspira nici o incredere sau siguranta .

 

Hellvig: "Suntem loiali oamenilor si intereselor de securitate ale

statului roman, ale cetatenilor tarii, ale partenerilor si aliatilor Romaniei".

Si draknea&friends este loial oamenilor si intereselor de securitate ale partidului socialist, ale asistatilor care ii voteaza, ale partenerilor israelieni de la Black Cube si aliatilor Romaniei, URSS si Pactul de la Varsovia :))))))))

Suntem chit :))) Dragomir poate clantzani cat doreste el. Mi-am pierdut o sera ascultandu-l la o TV, nimic in afara de generalitati si fraze cu subintelesuri pline de fum. Omul se afunda in minciunile sale. Vom vedea care va fi verdictul Justitiei. Vor fi valuri mari in pzd.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor