Noua Comisie de Control SRI l-a chemat pe directorul Hellvig la raport in scandalul Coldea

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 13:44
3831 citiri
Noua Comisie de Control SRI l-a chemat pe directorul Hellvig la raport in scandalul Coldea
Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii

Presedintele Comisiei parlamentare de Control al Activitatii SRI, Adrian Tutuianu, a spus ca directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat la audieri, saptamana viitoare, in contextul scandalului legat de dezvaluirile lui Sebastian Ghita despre fostul numar 2 din SRI, Florian Coldea.

"I-am solicitat sa fie prezent pe data de 25 (ianuarie - n.red.), la ora 11:00, in sala de sedinte a Comisiei de Control, cu doua subiecte.

Subiectul numarul 1 e legat de ce se intampla acum in spatiul public, cu dl Coldea, si subiectul 2 este legat de bugetul SRI. Am covenit cu directorul SRI sa vina cu toate documentele", a spus social-democratul.

Acesta a spus ca nu comenteaza anuntul de marti al SRI privind trecerea in rezerva a generalului Florian Coldea.

"Comisia SRI are atributul de a verifica legalitatea functionarii acestui serviciu. Sa lamureasca in ce masura in cadrul Serviciului s-au produs anumite fapte si in ce masura sunt respectate dispozitiile legale", a mai precizat seful Comisiei de Control SRI.

Cezar Preda: Dragnea nu a dat PNL conducerea Comisiei de Control al SIE ca sa i-o plateasca lui Iohannis

La randul sau, deputatul PNL Cezar Preda, care este membru al Comisiei, a confirmat la randul sau ca pe data de 25 ar urma sa fie audiat seful SRI.

"Am fixat 25, s-a trimis scrisoare la SRI. Nu cred ca dl Florian Coldea va face obiectul invitatiei. Din ce am vazut scrisoarea, draftul, se referea la directorul SRI - aceste teme importante, bugetul SRI si aceasta dezbatere publica, care a generat decizii la cel mai inalt nivel. Cred ca prezenta directorului SRI este foarte buna", a spus Preda.

Liberalul a criticat faptul ca PSD si ALDE detin sefiile Comisiilor de Control al Activitatii SRI si SIE, dar si ca PNL nu a primit o functie de vicepresedinte sau de secretar in Comisia SRI, desi i-ar fi revenit.

"Desi PNL ii revenea functia de vicepresedinte aici si de presedinte la SIE, dl Dragnea a spus ca vrea sa ii revina conducerea SIE, ca vrea sa i-o plateasca lui Iohannis. Ce treaba are presedintele cu Parlamentul? Dar Dragnea o sa piarda, vor urma alte alegeri", a subliniat deputatul.

"Nu stiu ce poate face nici acum aceasta Comisie, vizavi de aceasta ancheta. Daca exista ancheta interna a SRI, trebuie sa facem ancheta dupa ancheta SRI. Daca exista un denunt al dlui Ghita, trebuie sa vedem daca exista un dosar inceput.

Ceea ce pot sa spun inainte este ca aceasta Comisie s-a facut cu incalcarile prevederilor parlamentare, s-a incalcat principiul reprezentativitatii. Dl Dragnea a spus ca nu face Comisie parlamentara, dansul vrea Comisia PSD-ALDE de Control al SRI. Aceasta nu este Comisia parlamentara, este Comisia SRI de Control.

Ii rog pe toti membrii Comisiei sa spuna daca stiu in baza carei legislatii functioneaza aceasta Comisie si ce inseamna controlul civil al SRI", a mai spus Cezar Preda.

Totodata, un alt membru al Comisiei, senatorul UDMR Verestoy Attila a spus ca "nu este prima data cand aceasta Comisie are aceste preocupari si cred ca nici ultima data. Din pacate, situatia impune implicarea Comisiei pentru a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate".

#Adrian Tutuianu chemat audieri Hellvig, #Eduard Hellvig audieri Comisia Control SRI, #director SRI audieri Comisie parlamentara, #Cezar Preda Comisia Control SRI, #Eduard Hellvig audiat Florian Coldea , #SRI