Iulian Chifu: Parteneriatul strategic cu Marea Britanie trebuie intarit, nu inlocuit

Luni, 02 Martie 2015, ora 07:51
4239 citiri
Iulian Chifu: Parteneriatul strategic cu Marea Britanie trebuie intarit, nu inlocuit
Foto: Fundatia Universitara a Marii Negre

Parteneriatele strategice incheiate cu Statele Unite si Marea Britanie fac parte din garantiile noastre de securitate care nu pot fi inlocuite, afirma Iulian Chifu, fost consilier prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala al lui Traian Basescu.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care Eduard Hellvig, nominalizat recent de presedintele Iohannis la functia de director al SRI, a mentionat intr-un text publicat in luna ianuarie faptul ca prioritatea fundamentala a anului 2015 ar fi "ancorarea mai pronuntata si activa a Romaniei in ecuatia securitatii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucuresti", substituind (fara a da explicatii) Londra cu Berlinul.

Readus in atentia opiniei publice dupa nominalizarea lui Eduard Hellvig la sefia SRI, articolul a disparut atat de pe blog, cat si de pe contul de Facebook al europarlamentarului liberal, care nu a mai redeschis subiectul.

Cand are loc votul in Parlament pentru numirea lui Hellvig la sefia SRI

Hellvig, audiat de comisie: Ce vrea sa faca la SRI si care e "marea obsesie a civililor"

Intrebat de Ziare.com daca axa Bucuresti-Washington trasata de fostul presedinte Traian Basescu a trecut cu adevarat si prin Londra, in conditiile in care au aparut diversi contestatari, Iulian Chifu a precizat ca exista doua elemente de luat in considerare.

"In primul rand, sistemul de parteneriate strategice al Romaniei, unde, pe langa cele cu SUA (primul in 1997 si Parteneriatul pentru Secolul XXI din septembrie 2011 semnat de presedintele Basescu), avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, semnat in iunie 2011, care este componenta a arhitecturii de securitate a Romaniei.

In plus, exista un anumit tip de intaietate a Marii Britanii in capabilitati, dorinta, investitii in domeniul securitatii la nivel european si mai ales est european. Noi am avut inca din perioada 2000-2004 relatii de aceasta factura - si schimburi de informatii, si cooperarea in Irak pe zona de responsabilitate britanica din sud, dar si acel program de dotare a fortelor navale cu fregate, program desfasurat cu Marea Britanie.

Resping ideea de 'axa', exclusiv din ratiuni istorice, dar subliniez faptul ca avem parteneriate strategice pe dimensiunea securitatii cu SUA si cu Marea Britanie", ne-a declarat prof. Chifu.

"Parteneriatul bilateral cu Marea Britanie trebuie substantiat si intarit"

In ceea ce priveste descifrarea mesajului transmis de viitorul director al SRI, Iulian Chifu a tinut sa precizeze in primul rand ca nu este vorba despre declaratii publice, ci despre o postare pe Internet.

"In al doilea rand, cu dumnealui ar trebui sa vorbiti pentru ca sa clarifice (daca isi asuma in continuare) ce substanta da unei asemenea formulari. Stiti foarte bine ca, in functie de definitie, putem sau nu sa fim de acord cu o formulare sau alta", a completat acesta, subliniind inca o data ca respinge ideea de axa "din cauza subtextului istoric negativ pe care il reprezinta".

Revenind la formularea unui posibil parteneriat SUA-Germania-Romania, prof. Chifu a explicat ca pot exista mai multe interpretari.

"Nu stiu in ce masura e vorba de substituire si daca nu cumva e vorba de lansarea unui nou parteneriat cu Germania pe care domnul Hellvig si-l dorea. Un lucru decent si de asteptat.

Daca interpretarea este de a pune un accent sau de a compensa printr-o relatie cu Uniunea Europeana, cu Germania ca si principala putere europeana, in raport cu o excelenta relatie cu SUA, sau daca intelesul este ca Germania este unul dintre principalii nostri parteneri comerciali (avem vreo 200 de miliarde schimburi economice), din acest punct de vedere putem spune ca afirmatia domnului Hellvig este de bun augur.

Daca este vorba despre faptul ca Romania are o relatie egala si nu alege intre relatia sa transatlantica si relatia sa europeana, iarasi este de salutat. Daca acest tip de formulare inseamna o intarire a viitorului parteneriat transatlantic, a acordului de comert si investitii TTIP, iarasi este de salutat o asemenea formulare.

Totul fara a inlocui Marea Britanie, care este un partener strategic si fata de care avem angajamente, care are angajamente fata de noi, si al carei parteneriat bilateral trebuie substantiat si intarit", a subliniat foarte ferm prof. Chifu.

"Un parteneriat strategic cu Germania ar fi foarte dificil de incheiat"

Totodata, acesta a explicat ca "semne de intrebare" pot aparea in masura in care se pune problema unei "substituiri a unui parteneriat transatlantic pe dimensiunea securitara".

"Din punctul de vedere al Romaniei, acesta nu poate fi suplinit de nimeni, cu atat mai mult de Germania, care nu-si propune nici sa mute trupe, nici sa vina cu capabilitati militare, nici sa sustina in alta forma vreun stat din frontiera estica.

Formularea, tocmai pentru ca mentine SUA in ecuatie, nu imi arata ca putem sa interpretam o preeminenta europeana in raport cu o diminuare a relatiei transatlantice. In orice caz e foarte important de stabilit cu domnul Hellvig ce a inteles dumnealui prin acea formulare inainte de a face comentarii sau de a critica in orice forma", a mai declarat fostul consilier prezidential.

Iohannis, declaratii comune cu Merkel, despre aderarea la Schengen si imigrantii romani

Iulian Chifu a subliniat inca o data ca Romania nu are un parteneriat strategic cu Germania, iar acesta ar fi foarte greu de incheiat.

"Din punctul meu de vedere, si in relatie cu SUA, si in relatie cu Marea Britanie, parteneriatele strategice incheiate deja fac parte din garantiile noastre de securitate care nu pot fi inlocuite.

Subliniez inca o data ca Romania nu are un parteneriat strategic cu Germania. Ar fi si foarte dificil de incheiat, pentru ca sensul unui parteneriat strategic contine si componenta de securitate-aparare comuna, unde Germania nu are o inclinatie deosebita in a juca un rol preeminent nici macar la nivel european", a argumentat Iulian Chifu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iulian Chifu parteneriat Marea Britanie, #Hellvig axa Berlin, #Chifu axa Berlin Londra , #SRI