Seful SRI, audiat peste 8 ore in Parlament: Sper ca au inteles. Claudiu Manda: SRI mai are 337 de protocoale active

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 20:22
5183 citiri
Seful SRI, audiat peste 8 ore in Parlament: Sper ca au inteles. Claudiu Manda: SRI mai are 337 de protocoale active

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SR), Eduard Hellvig, a fost audiat joi in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI timp de aproximativ opt ore si jumatate, el afirmand, la plecare, ca spera ca a fost coerent si concis, astfel incat parlamentarii sa fi inteles ce a comunicat.

De asemenea, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat ca discutiile au vizat opt subiecte, intre care si protocoalele incheiate de SRI, cu accent pe protocoalele semnate cu institutiile din justitie. Astfel, Manda sustine ca Serviciul are protocoale incheiate din 1990, iar dintr-un total de 565 de protocoale sau acorduri, astazi mai sunt active 337 de protocoale.

Audierea lui Hellvig

Audierea lui Eduard Hellvig in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat in jurul orei 19:30, el confirmand, la plecare, ca discutiile au vizat si violentele de la protestul din 10 august din Piata Victoriei.

"Am speranta ca am fost extrem de coerent si concis, astfel incat colegii parlamentari sa fi inteles ce am comunicat. Domnul presedinte Manda (Claudiu Manda, presedintele comisiei - n.r.) o sa va dea toate detaliile convenite", le-a declarat Hellvig jurnalistilor la iesirea de la audieri.

Intrebat daca discutiile au vizat si protestul din 10 august, directorul SRI a raspuns: "Am comunicat si despre proteste".

Claudiu Manda declara marti ca printre temele care vor fi abordate se numara protocoalele semnate de Serviciu, bugetul institutiei, evenimentele din 10 august si pesta porcina africana.

PSD a cerut institutiilor statului sa investigheze de urgenta informatiile care au aparut in spatiul public cu privire la finantarea externa a protestelor de strada si premeditarea actiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei, sustinand ca cetatenii Romaniei au dreptul sa stie intreg adevarul din spatele acestor miscari de strada, iar astfel de lucruri nu pot ramane neinvestigate.

De asemenea, social-democratii sunt de parere ca informatiile aparute in presa cu privire la mitingul din 10 august "contin indicii temeinice cu privire la actiuni subversive menite sa vulnerabilizeze siguranta nationala si autoritatea statului roman".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara la Antena 3 ca institutiile statului n-au gresit cu nimic cand au intervenit in forta in Piata Victoriei in 10 august, avand suficiente elemente "ca sa vorbim de o tentativa de lovitura de stat". Dragnea a mai spus ca este convins ca saptamana viitoare vor iesi la iveala dovezile ca protestul a fost o tentativa de lovitura de stat si a fost finantat din plan extern.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...