Seful SRI, audiat peste 8 ore in Parlament: Sper ca au inteles. Claudiu Manda: SRI mai are 337 de protocoale active

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 20:22
5344 citiri
Seful SRI, audiat peste 8 ore in Parlament: Sper ca au inteles. Claudiu Manda: SRI mai are 337 de protocoale active
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SR), Eduard Hellvig, a fost audiat joi in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI timp de aproximativ opt ore si jumatate, el afirmand, la plecare, ca spera ca a fost coerent si concis, astfel incat parlamentarii sa fi inteles ce a comunicat.

De asemenea, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat ca discutiile au vizat opt subiecte, intre care si protocoalele incheiate de SRI, cu accent pe protocoalele semnate cu institutiile din justitie. Astfel, Manda sustine ca Serviciul are protocoale incheiate din 1990, iar dintr-un total de 565 de protocoale sau acorduri, astazi mai sunt active 337 de protocoale.

Audierea lui Hellvig

Audierea lui Eduard Hellvig in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat in jurul orei 19:30, el confirmand, la plecare, ca discutiile au vizat si violentele de la protestul din 10 august din Piata Victoriei.

"Am speranta ca am fost extrem de coerent si concis, astfel incat colegii parlamentari sa fi inteles ce am comunicat. Domnul presedinte Manda (Claudiu Manda, presedintele comisiei - n.r.) o sa va dea toate detaliile convenite", le-a declarat Hellvig jurnalistilor la iesirea de la audieri.

Intrebat daca discutiile au vizat si protestul din 10 august, directorul SRI a raspuns: "Am comunicat si despre proteste".

Claudiu Manda declara marti ca printre temele care vor fi abordate se numara protocoalele semnate de Serviciu, bugetul institutiei, evenimentele din 10 august si pesta porcina africana.

PSD a cerut institutiilor statului sa investigheze de urgenta informatiile care au aparut in spatiul public cu privire la finantarea externa a protestelor de strada si premeditarea actiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei, sustinand ca cetatenii Romaniei au dreptul sa stie intreg adevarul din spatele acestor miscari de strada, iar astfel de lucruri nu pot ramane neinvestigate.

De asemenea, social-democratii sunt de parere ca informatiile aparute in presa cu privire la mitingul din 10 august "contin indicii temeinice cu privire la actiuni subversive menite sa vulnerabilizeze siguranta nationala si autoritatea statului roman".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara la Antena 3 ca institutiile statului n-au gresit cu nimic cand au intervenit in forta in Piata Victoriei in 10 august, avand suficiente elemente "ca sa vorbim de o tentativa de lovitura de stat". Dragnea a mai spus ca este convins ca saptamana viitoare vor iesi la iveala dovezile ca protestul a fost o tentativa de lovitura de stat si a fost finantat din plan extern.

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...