Seful SRI, chemat azi in Parlament sa dea explicatii despre protocoalele secrete si protestul din 10 august

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 07:25
5335 citiri
Seful SRI, chemat azi in Parlament sa dea explicatii despre protocoalele secrete si protestul din 10 august

Presedintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a anuntat ca, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, au decis invitarea la audiere in forul legislativ, joi, de la ora 11:00, a directorului Serviciului, Eduard Hellvig.

"Am avut o discutie cu colegii din Comisia de Control a activitatii SRI si am decis sa il invitam la sedinta comisiei noastre pentru ziua de joi, la ora 11:00, pe directorul SRI, impreuna cu colegii domniei sale.

Avem o serie de subiecte pe care dorim sa le lamurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, o sa vorbim de bugetul SRI, o sa vorbim despre pesta porcina, despre evenimentele din 10 august, sa vedem daca sunt si alte lucruri pe care SRI doreste sa le aduca in atentia noastra.

Eventual o sa avem si o discutie despre raportul pe anul 2017, pentru ca la discutiile despre raportul pe 2015 am dorit lamuriri de la Curtea de Conturi si de la alte institutii ale statului. Sa va asteptati la o sedinta destul de lunga, iar concluziile vor fi prezentate dupa sedinta", a declarat Claudiu Manda, inaintea inceperii sedintei plenului Senatului de marti.

Protocolul secret dezvaluit de Valcov

Pe 24 august, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, o ancheta a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru "eventualele fapte ilegale savarsite de SRI", dupa ce consilierul premierului, Darius Valcov, a facut public un protocol secret al SRI.

"Ca presedinte al Camerei Deputatilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI sa demareze de urgenta o ancheta care sa cerceteze eventualele fapte ilegale savirsite de SRI si sa scoata la lumina toate amanuntele acestei povesti.

Cred ca, la randul ei, Inspectia Judiciara trebuie sa se autosesizeze in legatura cu aceste protocoale si sa porneasca o ancheta la Parchetul General. E inacceptabil ca o tara intreaga sa fie mintita in acest fel iresponsabil si lipsit de rusine. (...) Am fost asigurati ca protocoalele de cooperare ilegala intre institutiile din Justitie si Serviciul Roman de Informatii au incetat sa existe.

Ele ar fi trebuit sa nu mai existe, fiindca legea cere acest lucru, fiindca CCR a gasit neconstitutional amestecul ofiterilor din servicii in cercetarea penala. Si SRI, si Parchetul General au afirmat raspicat, prin sefii lor sau prin comunicate oficiale, ca nu mai exista protocoale", a scris presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Liderul PSD spune ca au mai existat si alte documente semnate intre Eduard Hellvig si Augustin Lazar.

"Aseara (pe 23 august - n.red.), insa, am vazut cu totii ca nu e asa. Alte protocoale au fost semnate intre SRI si Parchetul General. Presa a dezvaluit documentele, iar SRI, incoltit de evidenta lor, le-a recunoscut.

Avem de-a face cu doua documente, ambele datate decembrie 2016, la noua luni dupa ce CCR stabilise neconstitutionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig si Augustin Lazar", a adaugat Dragnea.

Citeste si Parchetul General explica ce e cu cele doua protocoale controversate cu SRI

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....