Un roman a platit pentru un credit de 180 de euro dobanda de peste 30.000%. Banii au fost imprumutati pentru 30 de zile

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 10:09
261135 citiri
Un roman a platit pentru un credit de 180 de euro dobanda de peste 30.000%. Banii au fost imprumutati pentru 30 de zile
Un roman care a luat un credit de 180 de euro a platit una dintre cele mai mari dobanzi din UE FOTO Pixabay

Un roman care a luat un credit de 180 de euro pentru 30 de zile de la o institutie financiara a platit o dobanda anuala efectiva de 30.341%. Situatia a fost descoperita in urma unui studiu privind creditarea in Romania realizat de Asociatia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

Analistul financiar Irina Chitu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situatia ca un client sa achite o asemenea dobanda.

"In acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La institutiile financiare nebancare sunt astfel de dobanzi de 20.000 - 30.000%, pentru ca dobanzile la aceste institutii sunt zilnice. Asadar, foarte mare atentie! Cei care achizitioneaza astfel de produse trebuie sa compare inainte toate creditele din piata. Sunt banci si institutii financiare care ofera credite cu dobanzi mult mai mici", a explicat Irina Chitu.

Potrivit expertului, nu exista o plafonare a dobanzilor.

"Au fost mai multe initiative, dar consider ca nu sunt benefice pentru ca vorbim de o piata concurentiala cerere - oferta.

Trebuie sa existe o legislatie foarte bine pusa la punct privind protectia consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piata, sa poata compara si sa decida ce i se potriveste cel mai bine.

In legislatia nationala si europeana exista stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine si sanctionate prompt daca sunt incalcate. Este nevoie de educatia financiara a consumatorului", a mai aratat Irina Chitu, la Digi 24.

Studiul amintit a scos la iveala ambiguitatea sau ascunderea unor costuri, indreptarea consumatorilor catre produse de creditare cu un cost mai ridicat. Au fost identificate elemente de dezinformare si de publicitate inselatoare.

Totodata, mai arata Digi 24, studiul da exemplu doua banci din Romania care promovau acordarea de credite de consum cu dobanda de 8%, fara a informa consumatorul ca daca nu indeplinea anumite conditii noua rata de dobanda era de aproximativ 14%.

Mai puteti citi:

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#dobanzi, #credite, #IFN, #bani , #Banca