Lecția financiară pe care un român vrea să le-o dea copiilor săi: "E bună ideea, dar nu în România"

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 22:10
5214 citiri
Lecția financiară pe care un român vrea să le-o dea copiilor săi: "E bună ideea, dar nu în România"
Târgul organizat la o școală FOTO Grupul antreprenorilor din România

Unii părinți sunt preocupați de toate aspectele educației copiilor, inclusiv de cea financiară.

Este cazul unui antreprenor care are în plan să le ofere copiilor o lecție financiară, după cum a scris pe Facebook.

"Ce avize ar trebui să am"

Acesta s-a interesat care ar fi demersurile legale pentru a-și pune ideea în aplicare.

"Intenționez să predau copiilor (mei) o lecție financiară, mai exact să construiesc un stand mobil, pe care să îl plimbe prin parc și să vândă limonadă. Cum nu am deloc experiență, vă rog, mă puteți îndruma? Ce avize ar trebui să am preliminar, precum și care ar fi durata de obținere? Mulțumesc anticipat!", a scris acesta pe Grupul antreprenorilor din România.

"Este o idee foarte bună!"

Mulți spun că ideea este bună, iar unii au testat-o deja.

“Același lucru l-au făcut două fetițe în cartierul meu, au ieșit cu măsuța printre blocuri, unde le cunoșteau majoritatea, iar poliția se amuza când trecea. După mine, această operațiune este mai mult despre copii să prindă încredere în ei decât să fie duși într-un loc cu vad, în care chiar să vândă limonadă (multă). De apreciat seriozitatea ta, dar e posibil ca alergând după hârtii să pui mai multă presiune pe ei decât e necesar. Doar părerea mea, spor, este o idee foarte bună!”

Cineva a înșirat o întreagă listă de documente care trebuie obținute pentru astfel de activități.

“Legal vorbind, nu ai voie să vinzi nimic alimentar fără să ai unitate de producție autorizată de DSV și DSP. Apoi ai nevoie de certificat de producător și autorizație de la primărie. Plus analize pe produs, avizate înainte să poți scoate produsul pe piață. Și hărțîi pentru trasabilitate cu lotul de lămâi, de unde le aveți și zahărul. E bună ideea, dar nu în România. Mai bine încercați ceva non alimentar. Jucării, animale din baloane, ceva de gen. Așa nu există risc la sănătate și aveți șanse mai mari de susținere din partea autorităților.”

“Și casă de marcat și firma. Mai bine-i învățați să fie bugetari.”

“În vară am făcut o astfel de acțiune în scop caritabil. Am anunțat poliția locală și primăria de acțiune pentru că au fost implicați copii și n-am vrut surprize, adică să vină poliția și să ne trimită acasă, astfel să se sperie.

Eu am preparat siropul cu zahăr acasă și am stors lămâile de dimineață, iar la stand doar le-am amestecat într-un recipient din sticlă cu robinet.

Am păstrat într-o sticlă la frigider probe cu data în care le-am preparat, în caz de orice eventualitate.“

"Vă încurajez să aduceți în atenție chiar la școala unde învață"

Cineva a precizat că astfel de activități se organizează chiar în unele școli.

“Felicitări pentru idee! Eu vă încurajez să aduceți în atenție chiar la școala unde învață copiii dvs. La școala unde învață copiii mei este tradiție ca de sărbătorile de Crăciun copiii să confecționeze sau să aducă dulciuri făcute de casă să le vândă la târg special organizat de către școală. Nu este glumă, se ține anual, se fac și băuturi calde pt copii pe care le vând copiii, se fac și dulciuri de casă, turtă dulce, brioșe, prăjiturele. Târgul se organizează în "curtea" Bisericii Negre din Brașov, la eveniment participa doar copiii, părinții și cadrele didactice, deci nu sunt cumpărători din afară, noi părinții cumpărăm dar și copiii unii de la alții.

Se vând inclusiv cărți și jocuri educative pe care nu le mai folosesc copiii. Așadar, puteți aduce în atenția școlii să fie un astfel de eveniment în curtea școlii, care să se repete anual pe parcursul anilor de școală primară, pentru că repetiția este "mama învățăturii". Pe lângă săptămâna verde, școală altfel, eu zic că se poate face loc unui astfel de eveniment. Va las o poză de la evenimentul nostru. Mult succes!”

“Acum 20 ani această era activitatea noastră preferată în fața blocului. Vecinii ne luau lămâi, preparam totul în casă și le turnam vecinilor pentru suma modică de 1 leu. Standul era format din 2 bolovani mari și 2-3 uluci de gard...Când vedeam că nu avem "clienți" umpleam paharele și ne rugăm din ușa în ușa până se îndurau să ne cumpere produsul.

Dacă tot este atât de anevoios să vinzi în parc încercați în cartier, în față blocului într-un cadru mega restrâns.“

“Era minunat în America aia veche și mai conservatoare unde oricine poate face așa ceva fără autorizații speciale. În România, s-ar putea să apară o pereche de burtoși de la Poliția locală și să va amendeze pentru comerț fără autorizație, lipsa avizului sanitar, lipsa documentelor de proveniență, etc.”

"Într-o țară normală la cap era mai simplu, dar România nu e o țară normală"

“Păi e simplu. Iți trebuie un SRL, casă de marcat, cont la o banca, autorizații de la DSV, DSP, mediu, primărie, contractele de neutralizare deșeuri, deratizare, salubritate, medicină muncii, dovadă absolvirii cursurilor de igienă de către copii și diplomă bucătarului dacă prepari sucurile.

Copiii să aibă peste 14 ani, pentru că îi poți doar angaja, nu pot să fie ei asociați în firmă, cursuri de igienă și instructajul SSM la zi. Să nu uiți de analiză de risc la securitate fizică, pentru sediul social, pentru că amendă e până la 20.000 lei. Sper că nu mi-a scăpat ceva. Dacă ești sprinten, în 30 de zile le-ai rezolvat pe toate. S-ar putea că la standul mobil să ai nevoie de omologare, nu știu sigur, dar mai întrebi. Într-o țară normală la cap era mai simplu, dar România nu e o țară normală."

"Aveți nevoie de autorizație de la primărie (cea de sector, dacă sunteți din București). Faceți cerere în care menționați locul, dimensiunea spațiului, atașați imagini ale standului, obiectul activității, dacă este activitate comercială aveți nevoie de autorizațiile specifice, casă de marcat, societatea pentru facturare etc. (iar dacă e alimentație publică, avizele specifice).”

"Riscul e mare"

Cineva îl avertizează că există riscul ca lecția învățată să fie alta.

“Riscul e mare. Dacă dați peste un polițist comunitar care vrea să dea dovadă de exces de zel (s-au mai găsit situații când dădeau amenzi la bătrâni care veneau din provincie să vândă mărar și pătrunjel din grădina proprie pe lângă piețe) lecția învățată s-ar putea să fie alta. Dacă vreți să le învățați socializare, vânzări, interacțiune cu oamenii o varianta cu riscuri mai scăzute ar fi revânzarea consumabilelor casnice precum h. igienică, saci de gunoi (că sunt mai ușor de cărat) din ușa în ușa. Începeți cu blocul unde locuiți unde lumea probabil îi cunoaște, sau cel puțin au un punct comun de discuție și apoi continuați și pe la alte scări/blocuri dacă le place și vor să continue experiență. Foarte bună inițiativa totuși. Mult succes!”

"Ale mele fetițe au făcut asta în vara tot cu limonadă (mi-au luat și murele din congelator)…2 zile a ținut minunea. Au fost fotografiate, puse pe Facebook, alungate de unde erau dintr-o zona centrală, m-au sunat și pe mine cei ce mă cunoșteau și știind că sunt fetele mele să opresc această acțiune. Evident că atât de mulți au comentat la activitatea lor pe fb încât le-am zis să se oprească. Dar ele în cele 2 zile nu făceau fața vânzării, recunosc.”

Quarterly Report - Editia 4

"Am vândut totul". Un cuplu de pensionari își trăiește visul de o viață și pleacă într-o croazieră de 3 ani și jumătate în jurul lumii
"Am vândut totul". Un cuplu de pensionari își trăiește visul de o viață și pleacă într-o croazieră de 3 ani și jumătate în jurul lumii
Grace și Jerry Grady au trăit folosind lucruri din valize în ultimele câteva săptămâni. Dar este un inconvenient minor dacă asta implică să-și împlinească visul de-o viață. Cuplul...
Crește numărul de zile de concediu pentru tați. Ce alte modificări se aduc concediului paternal
Crește numărul de zile de concediu pentru tați. Ce alte modificări se aduc concediului paternal
Camera Deputaților, for deicizional, a adoptat marți, 28 mai, un proiect de lege care prevede acordarea concediului paternal mai multor categorii de persoane care sunt asimilate salariaților....
#educatie financiara, #copii, #parinti, #vanzare, #limonada, #parc , #stiri sociale