Putin i-a acordat cetățenia rusă fostului angajat al CIA Edward Snowden, acuzat de spionaj în SUA

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 20:49
2901 citiri
Putin i-a acordat cetățenia rusă fostului angajat al CIA Edward Snowden, acuzat de spionaj în SUA
Edward Snowden a transmis presei documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington FOTO captură YouTube

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă avertizorului de integritate şi subcontractor al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, relatează AFP.

Snowden s-a refugiat în Rusia din 2013, după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce a dat în vileag amploarea operaţiunilor secrete de supraveghere desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (National Security Agency - NSA).

Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte zeci într-un decret prezidenţial publicat luni pe site-ul guvernului rus.

Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate.

Autorităţile americane doresc de ani de zile readucerea lui în SUA pentru a fi judecat penal pentru acuzaţii de spionaj.

Deocamdată nu a existat nicio reacţie din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut, fără niciun comentariu din partea Kremlinului, pe o listă de 72 de persoane născute în străinătate, cărora Putin le-a acordat cetăţenie rusă.

În 2020, Rusia i-a acordat lui Snowden drept de rezidenţă permanentă, deschizându-i astfel calea pentru obţinerea cetăţeniei ruse.

Dezvăluirile facilitate de Snowden au stârnit la vremea respectivă tensiuni puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere provocase indignarea Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia de stat RIA Novosti că naţionalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa.

Avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, a precizat la rândul său că Snowden nu este vizat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, decretat de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

”Nu a servit în armata rusă şi, în consecinţă, conform legislaţiei noastre actuale, nu intră în această categorie de cetăţeni care sunt acum încorporaţi”, a declarat el pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Potrivit acestuia, partenera lui Snowden, Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia.

Reacția SUA

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a transmis luni, după apariția informațiilor în presă, că Departamentul de Stat al SUA nu are cunoştinţă de vreo schimbare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden, relatează Reuters.

El a mai spus că poziţia Washingtonului în legătură cu fostul subcontractor al serviciilor de informaţii americane nu s-a schimbat.

Citește și:
Nouă răniți pe un portavion SUA care făcea manevre în largul Californiei după un incendiu
Nouă răniți pe un portavion SUA care făcea manevre în largul Californiei după un incendiu
Nouă persoane au fost rănite într-un incendiu, la bordul portavionului american USS Abraham Lincoln, care efectua manevre în largul Californiei, înainte ca incendiul să fie controlat,...
SUA va extinde antrenamentul oferit miilor de soldați ucraineni într-o bază militară din Germania
SUA va extinde antrenamentul oferit miilor de soldați ucraineni într-o bază militară din Germania
Administraţia Biden ia în considerare o extindere considerabilă a instruirii pe care armata americană o furnizează forţelor ucrainene, inclusiv antrenarea a până la 2.500 de soldaţi...
Comentarii