Comisia Europeană implementează cel mai modern sistem digital de control al frontierelor din lume. Când intră EES în funcțiune

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 18:02
3202 citiri
Comisia Europeană implementează cel mai modern sistem digital de control al frontierelor din lume. Când intră EES în funcțiune
Comisia Europeană implementează EES FOTO airportaar.ro

Propunere făcută joi, 5 decembrie, de Comisia Europeană (CE) statelor membre. Acestea au primit din partea CE un termen de şase luni pentru aplicarea progresivă a noului sistem digital de control la frontieră al Uniunii Europene (UE), aşa-numitul Sistemul de Intrare/Ieşire (EES), pentru a se asigura că acesta funcţionează "fluid" din prima zi şi pentru a şti "cine intră şi cine iese" din UE, informează EFE.

Propunerea CE urmează acum să fie aprobată de Consiliul UE şi Parlamentul European. În acest context, vicepreşedinta executivă pentru suveranitatea tehnologică, securitate şi democraţie, Henna Virkkunen, a îndemnat Consiliul UE şi Parlamentul European să facă acest lucru "rapid".

Odată implementată această propunere, UE va avea "cel mai modern sistem digital de control la frontieră din lume" şi va reprezenta "o piatră de hotar importantă în eforturile Uniunii de a îmbunătăţi securitatea frontierelor, ştiind cine intră şi cine părăseşte teritoriul Uniunii", a adăugat Virkkunen.

"Trebuie să ştim cine intră şi iese din UE", a subliniat comisarul pentru afaceri interne şi migraţie, Magnus Brunner, pentru care EES reprezintă "un pas mare către o gestionare mai integrată şi completă a frontierelor".

Permiţând statelor membre să introducă treptat noul sistem, care iniţial era programat să intre în vigoare la sfârşitul acestui an, ne asigurăm că funcţionează fără probleme încă din prima zi în care va fi pe deplin operaţional, într-o manieră "lină şi sigură", au subliniat Virkkunen şi Bruner.

Implementarea acestui sistem informatic de amploare este o operaţiune complexă şi nu pot fi excluse complet întârzierile, motiv pentru care CE propune această implementare progresivă pe parcursul unui semestru.

În practică, aceasta înseamnă că toate statele membre vor începe să utilizeze sistemul din prima zi la unul sau mai multe puncte de trecere a frontierei, începând cu cel puţin 10% din punctele de trecere a frontierei şi ajungând la înregistrarea completă a tuturor persoanelor până la sfârşitul perioadei de şase luni. În această perioadă, datele călătorilor vor fi înregistrate electronic doar la frontierele unde sistemul va funcţiona. În acelaşi timp, paşapoartele vor continua să fie ştampilate la toate frontierele.

Propunerea introduce şi posibilitatea suspendării temporare a funcţionării sistemului în cazul apariţiei unor defecţiuni tehnice sau a altor perturbări la frontiere, pentru a evita perioadele lungi de aşteptare.

CE a asigurat că aceasta este "piatra de temelie" a arhitecturii de interoperabilitate ce va permite tuturor sistemelor de informaţii de frontieră şi de securitate să comunice între ele.

EES este un sistem informatic de ultimă generaţie, al cărui cost de implementare presupune 480,2 milioane de euro timp de patru ani. El va înregistra digital numele persoanei, intrările şi ieşirile, refuzurile de intrare, datele paşapoartelor, amprentele digitale şi imaginile faciale ale pasagerilor din ţări terţe care călătoresc în oricare dintre statele membre UE şi cele asociate Schengen, a reamintit executivul comunitar într-un comunicat.

Obiectivul este acela de a facilita călătoriile, de a moderniza gestionarea frontierelor externe, de a reduce fraudele de identitate şi de a permite identificarea celor cărora le-a expirat perioada de şedere permisă de viză, întărind în acelaşi timp securitatea spaţiului Schengen. Totodată, va permite automatizarea controalelor la frontieră, va accelera treptat procedurile la frontieră şi va îmbunătăţi experienţa călătorilor, potrivit CE.

Comisia Europeană vrea pedepse mai dure pentru influențarea alegerilor, ca în cazul scrutinului anulat din România
Comisia Europeană vrea pedepse mai dure pentru influențarea alegerilor, ca în cazul scrutinului anulat din România
Comisia Europeană trebuie să înăsprească pedepsele în cazul influențării alegerilor prin platforme online, a declarat vicepreședinta Henna Virkkunen. Unul dintre argumentele invocate de...
Super-agenția AMEPIP publică o listă a companiilor de stat cu "management stabil și profesionist", deși plata PNRR pentru acest jalon a fost suspendată
Super-agenția AMEPIP publică o listă a companiilor de stat cu "management stabil și profesionist", deși plata PNRR pentru acest jalon a fost suspendată
După ce Comisia Europeană a blocat fonduri de 400 milioane de euro din jalonul PNRR legat de numirile în companiile de stat, super-agenția AMEPIP a publicat o listă cu 25 de companii, pe care...
#ees, #sistem digital control frontiere, #Comisia Europeana, #implementare , #Comisia Europeana
  1. Alertă de călătorie pentru români. Țara europeană în care s-a anunțat Cod portocaliu de vreme rea
  2. Copil de trei ani, găsit mort în casă. Părinții l-au lăsat singur ca să meargă la băut
  3. Un nou cutremur în România. În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
  4. Metoda groaznică prin care un soldat nord-coreean a încercat să se sinucidă pentru a nu ajunge prizonier la ucraineni. I-a șocat și pe cei care l-au capturat VIDEO
  5. Un tânăr a dat mită 2.500 de lei ca să promoveze examenul auto și tot nu l-a luat. Ulterior, a ajuns în fața anchetatorilor
  6. Faleza din Constanța se surpă. Mai multe clădiri, monumente istorice de clasă A, riscă să se prăbușească
  7. Mesajul războinic al premierului polonez la preluarea președinției UE: "Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să se înarmeze"
  8. Macron se întâlnește cu Olaf Scholz înaintea alegerilor din Germania. Despre ce vor discuta cei doi lideri europeni
  9. S-au înmulțit infecțiile rezistente la antibiotice în spitalele din Ucraina, în plin război. Care este cauza
  10. Bătaie cu parul în Secuime. Un tânăr de 19 ani a fost arestat preventiv după ce a lovit în cap un consătean