Spectacolul oferit de efemeride, insectele din Delta Dunării care trăiesc doar o zi. Numite și Rusalii, ele au apărut mai repede anul acesta FOTO VIDEO

Vineri, 24 Mai 2024, ora 11:02
2575 citiri
Spectacolul oferit de efemeride, insectele din Delta Dunării care trăiesc doar o zi. Numite și Rusalii, ele au apărut mai repede anul acesta FOTO VIDEO
Efemeride FOTO / Facebook Mirea Trăistaru

În fiecare an, în perioada sărbătorii creștine a Rusaliilor pot fi văzute doar în Delta Dunării efemeridele, insecte care trăiesc o singură zi, dar oferă un spectacol sublim.

Imagini și înregistrări video cu aceste vietăți, denumite și Rusalii deoarece își fac apariția în perioada sărbătorii creștine, au apărut pe rețelele sociale.

Minusculele creaturi sunt insecte de apă dulce care aparțin ordinului efemeroptere, ce face parte dintr-un grup vechi de inseche numite Palaeoptera, ”surori” cu libelulele de azi. Au trăsături vechi despre care se crede că le dețineau primele insecte zburătoare de pe pământ: cozi lungi, aripi care nu se pliază deasupra abdomenului, scrie libertatea.

Efemeropterele sunt un grup de 2.000 de specii de insecte cunoscute în mod obișnuit sub numele de muște. Din el face parte din specia Uniramia, care include pești argintii și libelule, printre altele.

Aceste gâze uimesc și prin ciclul lor de viață. Prezența lor arată un mediu curat, nepoluat. Sunt unice prin faptul că au un stadiu preadult terestru complet înaripat, subimago, care se transformă într-un adult matur sexual, imago. Efemeridele „eclozează” și devin adulți din primăvară până în toamnă, în lunile mai-iunie, în număr mare.

Spectacol la Mila 23

Doar în Deltă

Delta Dunării este singurul loc din țară unde mai poate fi observat acest fenomen. Cândva erau și în alte zone, însă au dispărut.

„În urmă cu 50 de ani, în perioada sărbătorii Rusaliilor, avea loc un fenomen mai puțin obișnuit, din apele Dunării, mai ales sectorul Cazanelor, ieșeau roiuri uriașe de insecte alburii, diafane care trăiau doar câteva ore, destul cât să se împerecheze și să depună ouăle.

Odată îndeplinită misiunea perpetuării speciei, milioanele de exemplare își sfârșeau existența efemeră. Oamenii le-au observat și le-au numit rusalii, zborul lor lent, pe deasupra apelor invocând parcă pogorârea sfântului duh.

Rusalia, denumită științific Palingenia longicauda, face parte din ordinul de insecte Ephemeroptera (aripi efemere), grup arhaic ce trăiesc, sub formă de larve, mai ales în apele repezi și curate de pe toate continentele.

Ele reprezintă doar o rămășiță a insectelor ce populau acum multe milioane de ani apele continentale”, notau reprezentanți ai Universității Ecologice din București pe rețelele sociale, potrivit adevarul.

Efemeridele au apărut mai repede, anul acesta, în portul Tulcea

Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
România este un importator net de produse. Așa se traduce informația vehiculată în diferitele informări de presă ale autorităților despre balanța comercială – România importă mai...
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
Alex Gafițeanu a studiat domeniul neuroștiințelor în Marea Britanie și s-a întors acasă pentru a deschide o pizzerie micuță la parterul unui cămin studențesc din campusul Tudor...
#efemeride, #insecte, #Delta Dunarii, #rusalii, #spectacol , #stiri mediu
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
  3. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  4. S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  9. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi
  10. Primul tren modernizat de CFR ar putea circula toamna aceasta. Sorin Grindeanu: „Se poate mai repede și în condiții decente!”