Viitorul energetic al României. ”Este modelul nostru de 30 de ani în care veșnic oamenii sunt datori și săraci”

Joi, 23 Februarie 2023, ora 03:25
7745 citiri
Viitorul energetic al României. ”Este modelul nostru de 30 de ani în care veșnic oamenii sunt datori și săraci”
Curent electric FOTO: Pixabay.com

Românii fac tot posibilul să se alinieze cu noile tehnologii în ceea ce privește energia, în speranța că vor avea parte de costuri mai mici la curent și încălzire.

În ultimii 30 de ani au încercat tot felul de soluții, au investit bani mulți, însă, de cele mai multe ori, rezultatul nu a fost cel dorit.

Desele schimbări în domeniul energiei mai rău au bulversat oamenii care au ajuns să facă investiții mari în sisteme de ultimă generație, încontinuu, fără să-și amortizeze costurile vreodată.

României îi lipsesc politicile de eficientizare energetică

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a vorbit într-un interviu acordat Ziare.com despre politicile pe care autoritățile ar fi putut să le pună în practică pentru a eficientiza energetic România.

Viitorul are două modalități de a fi modelat. Un element se bazează pe politici și direcții pe care le pot lua de nivel central Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării sau, la nivel local, primăriile, prin diverse taxe, impozite sau prin scutirea de taxe și impozite ori prin ajutoare. Să se redirecționeze resurse spre un obiectiv în timp. Este un model care se aplică în diverse țări și vedem rezultate bune. De exemplu pentru pompele de căldură în Suedia, Danemarca, Finlanda.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Sau există celălalt model al schimbării reactive. Când crește prețul foarte mult, toată lumea se grăbește să ia altceva, peste trei ani, tot așa. Acesta este modelul României, dacă analizăm ultimii 30 de ani. Veșnic investițiile nu se amortizează, veșnic se fac noi cheltuieli, veșnic oamenii sunt săraci”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă.

Specialistul a arătat cum au ajuns românii să aibă sisteme energetice moderne, dar care în câțiva ani nu mai au aceeași eficiență.

”Undeva în anii 90 s-au băgat foarte mulți bani în refacerea sistemului de termoficare. Apoi, în 1998 a crescut foarte mult prețul la termoficare ca urmare a creșterii inflației. La gaz nu a crescut prețul pentru că acesta era controlat de stat și ca urmare toți și-au pus convectoare (mai ales în zona de Ardeal).

După doi ani și-au dat seama că nu au cum să încălzească apa să se spele. Atunci au aruncat convectoarele, deși nu erau amortizate. Au aruncat 30% din bani. Și-au pus centrale și au avut și apă caldă. Prin 2004-2005 a crescut prețul la gaze, astfel s-au gândit că trebuie să izoleze clădirile.

Aici au fost două etape. Prima dată și-au pus geamuri termopan și au început să li se înnegrească pereții pentru că nu circula aerul. Apoi a trebuit să facă unele modificări. Și astfel au izolat pereții. Nu s-au mai înnegrit, dar apoi au văzut că plătesc mai mult și în același timp au scăzut randamentele centralelor și astfel le-au schimbat”, a mai spus Chisăliță.

Expertul a subliniat că în ”lipsa unor politici care să te ducă spre acea zonă de echilibru în care investiția pe care o faci să fie recuperată în timpul în care se preconizează că se va recupera, românii nu vor ajunge la o eficiență energetică convenabilă prea curând”.

Cum ne va fi mai simplu și mai ieftin să ne încălzim în viitor

Într-un alt interviu acordat Ziare.com, Dumitru Chisăliță a vorbit și despre cea mai ieftină metodă de încălzire în viitor.

”Clar există niște restricții pe care le regăsești într-o zonă rurală unde ai spațiu mai mult, ai un număr mai mic de oameni pe care să-i gestionezi, deci lucrurile trebuie separate urban-rural.

În ceea ce privește zona urbană, aici contează foarte mult modul în care se va dezvoltă și în zona în care va merge strategia energetică a României. Dacă România va puncta, deocamdată nu punctează nimic, să spunem, o abordare care să ia în considerare o producere deosebită a energiei electrice, atunci se va merge pe acest timp de energie.

Eu sunt sceptic că se va realiza acest lucru în România.

Dar atunci am putea să discutăm de o conversie masivă a încălzirii, preparării apei calde, preparării hranei pe energie electrică, dar trebuie să ne imaginăm că această conversie este una de foarte, foarte, foarte mare, adică noi în momentul de față nu reușim să ne asigurăm energie electrică pentru a aprinde becul ca să gândim că în 25 de ani vom avea poate de 10 ori mai multă capacitate de producere a energiei electrice.

Mi se pare nerealistă această abordate și atunci, din punctul meu de vedere, ne rămâne o singură variantă: redezvoltarea sau dezvoltarea sistemelor de producere a energiei termice. Este nevoie de un sistem de distribuție pe orizontală a energiei termice. Adică nu acele țevi care trec din apartament în apartament cum există în momentul de față, ci un sistem care practic să circule pe casa scării și de acolo racordare orizontală la fiecare apartament în parte.

Iar agentul de producere a energiei termice din punctul meu de vedere va fi predominant sau ar trebui să fie predominant ținând seama de aceste restricții vizavi de energia poluantă, gazul natural și sau SMR-ul. Deci, nu văd altă alternativă”, a spus expertul în energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#Eficien a energetica Romania, #viitor energetic, #romani saraci, #centrale termice , #factura energie