O școală din România va consuma cu 60% mai puțină energie. ”Economii semnificative, iar acestea contează când energia a devenit atât de scumpă”

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 20:14
4170 citiri
O școală din România va consuma cu 60% mai puțină energie. ”Economii semnificative, iar acestea contează când energia a devenit atât de scumpă”

În urma reabilitării energetice aprofundate, o școală din România va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60% și chiar și-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse regenerabile proprii, în sezoanele calde, datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice.

În plus, clădirea școlară a devenit una inteligentă, direcție spre care trebuie și România să meargă mai departe, în linie cu tendințele la nivel european.

Acesta a fost cel mai amplu proiect de renovare la standard de consum de energie aproape zero (nZEB) a unei școli publice din țară și prima investiție privată de acest tip. Investiția, în valoare de circa un milion de euro, a fost realizată prin România Eficientă, cel mai mare proiect privat de anvergură națională dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom.

Pe parcursul lucrărilor de la Ploiești s-au alăturat ca sponsori compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, și Grupul Electrica, ce a contribuit cu sistemul de panouri fotovoltaice.

Proiectul-pilot a fost realizat la Corpul C10 de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, care găzduiește atât săli de curs, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare, având o suprafață desfășurată pe cele trei niveluri de circa 1.500 metri pătrați. În această clădire școlară învață în jur de 250 de elevi și își desfășoară activitatea circa 60 de cadre didactice, iar în camerele de cămin sunt cazați aproximativ 80 elevi.

Beneficiile acestei investiții sunt multiple: „Anticipăm economii semnificative de energie, iar acestea contează când energia a devenit atât de scumpă. Se va simți în factură și investiția se va amortiza mai repede. Pe de altă parte există și acest beneficiu extrem de important al condițiilor interioare mult îmbunătățite. Elevii și profesorii vor avea niște condiții de lucru incomparabil mai agreabile și mai confortabile. Acesta este viitorul, se întâmplă în toată UE, în toate țările dezvoltate – se fac aceste investiții care îmbunătățesc condițiile de locuit și care ne asigură și autonomie energetică”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group și coordonator al programului România Eficientă.

Proiectul de renovare derulat la Ploiești a fost dificil prin perspectiva faptului că e primul de această natură, cu finanțare strict privată, și s-a realizat într-un cadru legislativ nou, într-un mediu de piață foarte volatil, în care prețurile materialelor de construcții au explodat.

Efectul multiplicator al proiectului

Noi am început proiectul România Eficientă cu ambiții foarte mari, pe care încă le avem, pentru a stimula eficiența energetică în clădiri. Ceea ce am vrut să arătăm este contribuția uriașă pe care eficiența energetică o aduce în tranziția energetică. Știm că în România există multe clădiri care au nevoie de acest lucru, iar noi ne-am dorit mult să demonstrăm că este posibil”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, la momentul inaugurării.

Ea a adăugat că motivul pentru care s-a dorit realizarea proiectului într-o școală este efectul multiplicator al formării și educării generațiilor viitoare. Explicația este simplă: atunci când îi înveți pe copii, aceștia la rândul lor merg acasă și își învață părinții.

„Un alt aspect important este că realizăm acest lucru împreună cu sectorul privat și cu comunitățile locale. Deoarece vrem să arătăm un model și să vedem că municipalitățile îl aplică la alte clădiri din oraș”, a mai spus Christina Verchere. Ea a mai menționat că a fost o perioadă plină de provocări în implementarea acestui proiect major de renovare, care însă au fost depășite prin implicare și determinare.

Mai multe imagini foto și video de la acest proiect de renovare ce reprezintă o premieră la nivel național găsiți aici.

Material susținut de Romania Eficienta

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#eficienta energetica, #Romania eficienta, #Ploiesti, #liceu reabilitat , #eficienta energetica