Egiptul își cere înapoi celebrul bust al reginei Nefertiti. Prețiosul artefact este expus într-un muzeu din Germania

Duminica, 08 Septembrie 2024, ora 19:08
2708 citiri
Egiptul își cere înapoi celebrul bust al reginei Nefertiti. Prețiosul artefact este expus într-un muzeu din Germania
Bustul reginei Nefertiti FOTO / Pixabay

Proeminentul arheolog egiptean Zahi Hawass, fost ministru pentru antichităţi, a lansat o petiţie pentru restituirea către Egipt a bustului reginei Nefertiti din perioada faraonică, aflat la muzeul Neus din Berlin, transmite duminică Reuters.

Celebrul bust pictat al reginei Nefertiti, realizat în calcar, a fost descoperit la Tell el-Amarna, la aproximativ 300 km sud de Cairo, în 1912 de o misiune arheologică germană, care l-a trimis la Berlin anul următor.

Amarna a fost pentru scurt timp capitala regatului condus de soţul lui Nefertiti, faraonul Akhenaton din Dinastia a 18-a, care a condus Egiptul până în anul 1335 î.Hr. Supranumit "regele eretic", Akhenaton a intrat în istorie pentru că a promovat o nouă religie monoteistă bazată pe venerarea zeului Aton, zeul discului solar şi i-a exclus pe toţi ceilalţi zei din panteonul egiptean. Domnia sa a adus şi o schimbare radicală în arta egipteană.

În petiţia sa lansată sâmbătă, Zahi Hawass a solicitat restituirea bustului menţinând că, după descoperirea sa, a fost scos în mod ilegal din Egipt.

"Anunţăm azi că Egiptul - şi este vorba de comitetul naţional şi nu de un comitet guvernamental - solicită restituirea bustului lui Nefertiti", a declarat Zahi Hawass. "Vrea să intraţi cu toţii pe site-ul meu ... hawasszahi.com, şi să semnaţi, o singură dată, pentru a arăta că vă doriţi ca acest bust să fie înapoiat".

Zahi Hawass a precizat că nu solicită restituirea artefactelor scoase din Egipt pe căi legale. Campania sa este concentrată pe repatrierea a "trei frumoase obiecte importante" - bustul lui Nefertiti, Piatra Rosetta şi Zodiacul din Dendera.

Reprezentanţii muzeului Neues din Berlin nu au putut fi contactaţi pentru comentarii pe acest subiect, mai menţionează Reuters.

Economia Germaniei, la pământ din cauza dobânzilor. Cum a ajuns în recesiune continuă
Economia Germaniei, la pământ din cauza dobânzilor. Cum a ajuns în recesiune continuă
Germania se confruntă cu prima sa recesiune de doi ani consecutivi din anii 2000, deoarece guvernul și-a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru 2024, anticipând o contracție de...
Reuniunea de la Ramstein privind Ucraina a fost amânată. Care este motivul?
Reuniunea de la Ramstein privind Ucraina a fost amânată. Care este motivul?
Reuniunea Grupului de contact privind apărarea Ucrainei, programată pentru sâmbătă, 12 octombrie, a fost amânată. O nouă dată este în curs să fie stabilită, informează Radio Liberty,...
#Egipt, #Nefertiti statuie bust, #muzeu, #Germania , #Egipt
  1. Viața românilor din Cipru nu mai e atât de ușoară. Cât costă traiul și de ce vrea un tânăr să revină în România. „Știți cât am plătit curentul?”
  2. Luptă crâncenă în Ucraina. Sistemele Patriot, direct vizate
  3. Drum Iași-Chișinău-Odesa și poduri peste Prut. Maia Sandu a dezvăluit promisiunile președintei Comisiei Europene
  4. Atac masiv israelian în Beirut. Zeci de morți și răniți. Ținta: cartierul general al Misiunii ONU VIDEO
  5. BBC și-a cerut scuze după ce a anunțat în direct „sfârșitul lumii”, cu temperaturi de 400°C. „Hopa, nu vă alarmați. Avem o problemă”
  6. „Spectacol” rar pe cer. Aurora boreală se vede din România în această noapte. Cum se produce acest fenomen și ce ne recomandă specialiștii
  7. Bilanț „negru”. Uraganul Milton a ucis cinci oameni și a devastat statul Florida
  8. Șecretarul NATO spune că aliații nu trebuie să se teamă de revenirea lui Trump la Casa Albă. „Nu vă mai faceți griji”
  9. Șase din zece români sunt nevoiți să aleagă spitalele din străinătate. Statul român trebuie să achite sume imense unităților medicale din Europa
  10. Ce ar trebui să facă liderii europeni dacă Trump este ales președintele SUA. Recomandările experților în securitate