Costul unei vacanțe în Egipt, majorat ilegal „datorită evenimentelor internaționale”. Agenția care este obligată să restituie banii

Duminica, 26 Martie 2023, ora 21:29
6968 citiri
Costul unei vacanțe în Egipt, majorat ilegal „datorită evenimentelor internaționale”. Agenția care este obligată să restituie banii
Turiștii au demonstrat în instanță că prețul vacanței a fost majorat ilegal FOTO Pixabay

O agenție de turism care i-a anunțat că prețul unei vacanțe în Egipt, plătite integral, a crescut din cauza „evenimentelor internaționale” a fost obligată să le restituie turiștilor banii. Sentința nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sibiu, doi turiști care au cumpărat o vacanță în Egipt și au fost nevoiți să plătească 208, respective 104 euro în plus față de costul inițial au cerut ca agenția de turism prin intermediul căreia au fost în vacanță să fie obligată să le restituie banii.

În proces, turiștii au arătat că la data de 22.03.2022 au achiziționat un pachet de servicii turistice în Egipt, iar la o lună distanță au fost informați că „urmează să crească tariful de zbor motivat de faptul că a crescut prețul petrolului cu peste 5% datorită evenimentelor internaționale”.

Turiștii au contactat agenția de turism, care le-a comunicat că la rândul lor au primit factura de la touroperator și nu au altceva de făcut decât să le refactureze costurile majorate turiștilor. Pentru că nu voiau să piardă banii plătiți deja, turiștii au achitat sumele cerute în plus, dar au sesizat Protecția Consumatorului, care le-a transmis că plângerea nu este întemeiată.

„În situații identice cu a noastră autoritatea a dispus restituirea sumelor încasate necuvenit de către agențiile de turism care au majorat prețul transportului invocând aceleași motive de creștere a costului petrolului. Acest tratament diferențiat al autorității este unul discriminatoriu în condițiile în care situația de fapt ce se impunea a fi analizată de către autoritate era identică și în mod logic și soluțiile dispuse trebuiau să fie identice”, s-au plâns turiștii în instanță.

Turiștii au mai arătat că pentru astfel de situații legea permite o majorare de până la 8 la sută a costului vacanței, dar în cazul lor prețurile au crescut cu 9, respective 10,5 la sută.

Agenția de turism dată în judecată s-a apărat arătând că i-a informat pe turiști că urmează să crească tariful de zbor motivat de faptul că a crescut prețul petrolului cu 57 la sută „datorită evenimentelor internaționale” și că turiștii „aveau posibilitatea să solicite anularea sejurului și să li se restituie contravaloarea acestuia sau să plătească un supliment”. „Ei au ales varianta de a achita acest supliment, neprevalându-se de opțiunea retragerii din contract”, a arătat agenția de turism.

Judecătoria Sibiu a admis cererea turiștilor și a obligat agenția să le restituie clienților banii arătând că „având în vedere că majorarea prețului a depășit cu mai mult de 10% prețul inițial, sunt aplicabile dispozițiile 5.2 din contract, care prevăd posibilitatea călătorului de a rezilia/ denunța unilateral contractul sau de a accepta modificarea propusă”.

„În cuprinsul informării (n.r. transmise prin email) nu se prevede posibilitatea de a se denunța contractul fără nicio consecință pecuniară pentru călător, posibilitate care nu a fost oferită nici în cuprinsul clauzelor contractuale asumate de părți și nici termenul în care călătorul trebuie să informeze agenția cu privire la decizia sa. Mai mult, din discuțiile purtate prin intermediul e-mailului între părți, pârâta le-a pus reclamanților în vedere doar că trebuie să transmită dacă urmează să achite în lei sau în euro”, se arată în sentința Judecătoriei Sibiu, care nu este definitivă.

#Egipt, #vacanta, #pret, #scumpire , #justitie