Cum arăta Tutankhamon. Oamenii de știință au recreat înfățișarea celebrului faraon

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 23:18
4473 citiri
Cum arăta Tutankhamon. Oamenii de știință au recreat înfățișarea celebrului faraon
Oamenii de știință cred că așa arăta Tutankhamon/ FOTO: The Independent

O echipă de oameni de știință din Australia, Italia și Brazilia a recreat înfățișarea legendarului faraon Tutankhamon. A fost posibil să se facă acest lucru cu ajutorul unui model digital al craniului mumiei băiatului rege, relatează Ancient origins.

Iniţial, nu-l chema Tutankhamon, şi Tutankhaten (terminaţie preluată de la tatăl său). Şi-a schimbat terminaţia din “-aten” în “-amon” pentru a demonstra că era adeptul zeilor tradiţionali, inclusiv Amon (zeul teban al Soarelui), şi nu al lui Aten, zeul venerat de tatăl său. A dedicat şi un templu zeului Amun. Tutankhamon a urcat pe tron ​​la vârsta de opt sau nouă ani și a domnit timp de un deceniu în timpul dinastiei XVIII a Egiptului Antic. El a domnit între 1333 și 1324 î.Hr., multe mistere și speculații sunt legate de viața și moartea sa.

Oamenii de știință au spus că prima examinare a corpului lui Tutankhamon, efectuată în 1925, a oferit informații limitate despre cauza morții sale. Dar cercetările ulterioare, inclusiv radiografiile efectuate în 1998 și o scanare CT în 2005, au permis o evaluare mai bună atât a sănătății sale, cât și a posibilelor cauze de deces.

Datorită acestor studii, oamenii de știință au exclus versiunea cu uciderea faraonului, dar au aflat că, înainte de moartea sa, cu puțin timp, acesta avea un genunchi rupt. În urma unei scanări, s-a demonstrat că a murit din cauza unei fracturi la piciorul stâng provocată de un accident sau de o lovitură (probabil după ce a căzut din carul tras de cai). Malaria a contribuit la agravarea stării sale. Plagă s-a infectat şi neexistând tratament medical corespunzător în acele timpuri, regele Tut a murit la 19 ani.

În 2010, a fost efectuat un studiu ADN la scară largă asupra lui Tutankhamon și a membrilor familiei sale. A arătat că faraonul suferea de malarie și boala Koehler. În plus, oamenii de știință au confirmat legăturile strânse de familie ale lui Tutankhamon cu Akhenaton, despre care se crede că este tatăl său, și doi copii născuți morți găsiți în mormâmtul lui.

Tutankhamon avea o înălţime de 1, 80 metri, moştenind trăsături precum incisivii largi de pe linia genealogică a faraonului Thutmosis. S-a născut cu despicături labiale şi palatine, un picior stâng deformat şi scolioză ce îl împiedica să meargă normal (simptome şi malformatii datorate incestului practicat pe o perioadă îndelungată de familia faraonică). După cum ne arată conţinutul mormântului, se sprijinea pe un baston. De asemenea, a suferit şi de malaria ce i-a slăbit sistemul imunitar şi de epilepsie.

Cum arăta Tutankhamon a fost mult timp de interes pentru cercetători și pentru public. De-a lungul anilor, s-au făcut mai multe încercări de a-i recrea aspectul.

În noul studiu, oamenii de știință au folosit metode digitale pentru a reconstrui craniul tridimensional al lui Tutankhamon pe baza datelor disponibile, inclusiv secțiuni tomografice, raze X și măsurători antropometrice. Ei au folosit, de asemenea, un proces numit deformare anatomică pentru a adapta structura segmentată a osului la caracteristicile craniului lui Tutankhamon. După aceea, pe baza acestui craniu, cercetătorii au recreat chipul faraonului.

"Față de studiile pe care le-am dezvoltat cu date de la persoane vii, comparând proiecțiile cu măsurătorile reale, suntem încrezători că există o bună compatibilitate cu chipul real", a spus cercetătorul Cicero Moraes, adăugând că a finalizat studiul ca un "adevărat fan al acestei culturi impresionante".

În plus, Michael Habicht, egiptolog și arheolog la Universitatea Flinders din Australia, a adăugat că noua reconstrucție este "uimitor de asemănătoare" cu cea realizată de o echipă franceză cu câțiva ani înainte.

"De asemenea, corespunde cu reprezentările antice ale lui Tutankhamon, în special cu capul pe floarea de lotus din comoara sa funerară", a precizat Habicht.

De-a lungul anilor au avut loc numeroase reconstituiri faciale, prima tentativă fiind făcută în 1983 de către artista Betty Pat Gatliff, care a creat un mulaj folosind un craniu din ghips construit din radiografii. Aproximările chipului lui Tutankhamon au fost publicate ulterior în revista Life.

În timpul vieții sale, Tutankhamon a fost venerat ca o divinitate, urcând pe tron la vârsta de nouă ani. Avea în jur de 19 ani când a murit și este faimos pentru bogația opulentă descoperită în interiorul mormântului sau, KV62.

Până în prezent, mormântul sau este singurul care a fost găsit complet intact, iar descoperirea sa este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie, scrie The Independent.

Anterior, oamenii de știință au reușit să recreeze imaginea unei femei care a trăit acum 31 de mii de ani pe teritoriul Europei moderne. Inițial, cercetătorii au identificat rămășițele unei femei ca fiind de sex masculin, dar în timpul unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit că a fost o greșeală.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Egipt, #faraon, #infatisare, #Tutankhamon , #Egipt