Judecatorii constata legalitatea rechizitoriului in cazul lui Schwartzenberg si decid inceperea procesului, chiar daca faptele sunt prescrise

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 12:41
4457 citiri
Judecatorii constata legalitatea rechizitoriului in cazul lui Schwartzenberg si decid inceperea procesului, chiar daca faptele sunt prescrise
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

Un judecator de camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti a constatat legalitatea rechizitoriului in cazul milionarului Elan Schwartzenberg, acuzat de complicitate la dare de mita, si a dispus inceperea judecatii procesului. Decizia poate fi contestata.

Procesul este insa fara emotii pentru Elan Schwartzenberg. Motivul: la inceputul lunii iunie 2019, in acest caz a intervenit termenul de prescriptie speciala.

De altfel, chiar procurorul DNA si-a retras contestatia in momentul in care s-a pus in discutie revocarea mandatului de arestare emis in lipsa pe numele milionarului.

"Constata competenta, legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 220/P/2016 emis de DNA - Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, privind pe inculpatul Schwartzenberg Emilian, a administrarii mijloacelor de proba, cu exceptia celor excluse prin incheierea pronuntata de judecatorul de camera preliminara la 23 aprilie 2019 si a efectuarii actelor de urmarire penala," este o parte din minuta Tribunalului Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

O parte din probe, excluse

Pe 23 aprilie 2019, Tribunalul a exclus mai multe probe din acest dosar. Este vorba de interceptari realizate de procurori cu ajutorul ofiterilor SRI, in baza unor mandate de siguranta nationala.

Atunci, Tribunalul Bucuresti a constatat nulitatea absoluta a mai multor incheieri date de judecatori din cadrul Inaltei Curti prin care s-a dispus monitorizarea lui Elan Schwartzenberg si a exclus din dosar procesele-verbale ale convorbirilor si comunicarilor telefonice interceptate. Este vorba de interceptari din anii 2011-2012.

De asemenea, instanta a exclus un raport de constatare tehnico-stiintifica realizat de o unitate SRI.

Acuzatiile DNA

In ianuarie 2018, Elan Schwartzenberg a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mita, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern sa-i dea mita lui Radu Mazare 175.000 de euro pentru a castiga contractul de construire a Campusului social "Henri Coanda" din Constanta.

Dosarul a fost disjuns din cel in care Radu Mazare si fratele sau, fostul senator Alexandru Mazar, sunt judecati pentru luare de mita.

Excluderea probelor, in baza deciziei CCR

De altfel, probele excluse in dosarul lui Elan Schwartzenberg au fost excluse si in dosarul lui Radu Mazare de catre judecatorii Inaltei Curti.

Excluderea a fost facuta in baza unei decizii a CCR.

"Prin Decizia nr. 802/5 decembrie 2017 a Curtii Constitutionale s-a statuat ca o verificare a loialitatii/legalitatii administrarii probelor, din aceasta perspectiva este admisa si in cursul judecatii.

Altfel spus, probele mentinute ca legale de judecatorul de camera preliminara pot face obiectul unor noi verificari de legalitate in cursul judecatii.

Ca atare, interceptarile convorbirilor telefonice au fost realizate de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala emise in temeiul unor dispozitii legale neconstitutionale si privesc infractiuni care nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

Din acest motiv, nu vor fi avute in vedere la solutionarea cauzei", motiva ICCJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elan Schwartzenberg DNA, #Elan Schwartzenberg proces, #Elan Schwartzenberg mita, #Elan Schwartzenberg Mazare , #stiri Elan Schwartzenberg