Tribunalul anuleaza probele obtinute cu ajutorul SRI in cazul lui Elan Schwartzenberg si trimite dosarul la DNA

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 16:58
9114 citiri
Tribunalul anuleaza probele obtinute cu ajutorul SRI in cazul lui Elan Schwartzenberg si trimite dosarul la DNA
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta

Tribunalul Bucuresti a constatat astazi neregularitatea rechizitoriului DNA in cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din tara si dat in urmarire internationala din 2016. Instanta a anulat mai multe interceptari realizate de procurori cu ajutorul ofiterilor SRI, in baza unor mandate de siguranta nationala.

DNA trebuie sa precizeze in termen de 5 zile de la comunicare daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.

"Cu drept de contestatie odata cu incheierea de finalizare a camerei preliminare", se incheie minuta.

Interceptarile, anulate

Potrivit minutei instantei, aceasta exceptie a neregularitatii rechizitoriului a fost ridicata din oficiu "in raport de insuficienta descriere a faptei si admite in parte cererile si exceptiile invocate de avocatul inculpatului Schwartzenberg Emilian."

Tribunalul Bucuresti a constatat nulitatea absoluta a mai multor incheieri date de judecatori din cadrul Inaltei Curti prin care s-a dispus monitorizarea lui Elan Schwartzenberg si a exclus din dosar procesele-verbale ale convorbirilor si comunicarilor telefonice interceptate. Este vorba de interceptari din anii 2011-2012.

"In baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune indepartarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de proba si a suportilor care contin rezultatul masurilor de supraveghere tehnica mai sus-mentionate, precum si eliminarea referirilor la aceste mijloace si a redarii continutului acestor mijloace de proba din rechizitoriul nr. 220/P/2016", mai arata Tribunalul.

De asemenea, instanta a exclus un raport de constatare tehnico-stiintifica realizat de o unitate SRI.

Mandatul, revocat

In plus, Tribunalul Bucuresti a revocat masura arestarii preventive in cazul lui Elan Schwartzenberg.

"Dispune retragerea cererii de dare in urmarire internationala si a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul ramanerii definitive a prezentei hotarari", se mai arata in minuta.

Acuzatiile DNA

In ianuarie 2018, Elan Schwartzenberg a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mita, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern sa-i dea mita lui Radu Mazare 175.000 de euro pentru a castiga contractul de construire a Campusului social "Henri Coanda" din Constanta.

Dosarul a fost disjuns din cel in care Radu Mazare si fratele sau, fostul senator Alexandru Mazar, sunt judecati pentru luare de mita.

De altfel, probele excluse in dosarul lui Elan Schwartzenberg au fost excluse si in dosarul lui Radu Mazare de catre judecatorii Inaltei Curti.

Inalta Curte explica faptul ca excluderea a fost facuta in baza unei decizii a CCR.

"Prin Decizia nr. 802/5 decembrie 2017 a Curtii Constitutionale s-a statuat ca o verificare a loialitatii/legalitatii administrarii probelor, din aceasta perspectiva este admisa si in cursul judecatii.

Altfel spus, probele mentinute ca legale de judecatorul de camera preliminara pot face obiectul unor noi verificari de legalitate in cursul judecatii.

Ca atare, interceptarile convorbirilor telefonice au fost realizate de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala emise in temeiul unor dispozitii legale neconstitutionale si privesc infractiuni care nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

Din acest motiv, nu vor fi avute in vedere la solutionarea cauzei", motiva ICCJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Elan Schwartzenberg DNA, #Emilian Schwartzenberg DNA, #Schwartzenberg SRI, #Schwartzenberg proces, #Schwartzenberg arestare , #stiri Elan Schwartzenberg