Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"

Marti, 27 Februarie 2024, ora 03:21
3379 citiri
Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Foto: arhiva Ziare.com

Legea oferă posibilitatea partidelor să se promoveze prin diverse evenimente, activități sau materiale promoționale în timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, anumite practici sunt la limita legii, astfel că depistarea neregulilor este extrem de dificilă.

Legea nu este foarte clară în privința sumelor de bani sau a spațiilor destinate campaniei electorale.

Codul penal prevede că se consideră infracțiune "oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, ori un anumit candidat" iar coruperea alegătorului se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Pe de altă parte nu intră în categoria bunurilor prevăzute în articolul de mai sus bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Ziare.com a stat de vorbă cu Septimius Pârvu, analist cu experiență în finanțarea partidelor, campaniilor electorale și specialist în bună guvernare Expert Forum, care spune că legea este vagă în multe privințe.

"Eu, din câte știu, nu există o limită, cadourile în sine sunt interzise. Pot fi doar bunuri de valoare foarte mică, nu ai voie inclusiv geci, îmi aduc aminte de discuția legată de Pro România, care a produs geci pentru campania electorală. Dar nu există o limită peste care nu ai voie să oferi cadouri.

În principiu nu ai voie să oferi nici un bun, mâncare, băutură, haine, pentru că asta intră în altă zonă. Logica a fost să se interzică orice fel de cadou."

Afișajul abuziv, afișe electorale în preajma școlilor sau chiar pe școli

Campania din 2020 a venit cu câteva cazuri de afișe electorale amplasate pe instituțiile de învățământ. În județul Dolj, bannere mari cu sloganul şi sigla PSD au fost lipite pe clădirile unor şcoli şi grădiniţe, deşi legea interzice publicitatea electorală în astfel de locuri, potrivit Digi24.ro.

"Există în Legea Educației o interdicție de a face în unitățile de învățământ sau în spații care sunt destinate educației, sau formării profesionale, de a desfășura activități de natură politică. Doar că nu există o reglementare care să prevadă exact ce înseamnă proximitate.

Sigur dacă se lipesc pe o școală asta se consideră unitate de învățământ. În ziua alegerilor există reglementări care acordă președintelui secției de votare dreptul de a da jos afișele. În principiu dacă faci o reclamație, cu sprijinul primarului, se pot da jos afișele respective.

Competitorii vor spune, eu a plătit o firmă sau panoul l-a pus primarul, aici este de fapt o problemă.", a declarat Septimius Pârvu.

În perioada de precampanie este greu de stabilit ce constituie activitate sau vizită oficială într-o școală. În timpul unei vizite un moment artistic a stârnit revolta părinților pentru că o fetiță a fost pusă în situația de a face gimnastică pe asfalt pentru momentul de primire a Vioricăi Dăncilă, premier la vremea respectivă.

"Activitățile în școli sunt problematice, am văzut inclusiv de anul trecut, PSD care făcea meditații într-o rulotă marcată cu sigla partidului. Au spus ok, nu facem în școală. Și alții fac activități de genul acesta, nu spun că este singurul partid.

AUR a strâns bani de ghiozdane, chestiuni de genul acesta. Cred că aici sunt probleme, când donezi materiale cu însemnele partidului intervine o mare problemă.", spune expertul.

Cum profită cei aflați în funcție de restricțiile de afișaj?

Primarii sau șefii de consilii județene aflați la putere pot amenaja panourile dedicate afișajului electoral astfel încât candidații din opoziție să nu capete vizibilitate. Legea a interzis acele panouri care acaparau atenția și s-a decis ca pentru campanie să existe panouri dedicate care să nu poată fi închiriate de privați. Dar regula funcționează și invers.

"În campaniile electorale nu mai sunt permise toate acele mijloace de promovare, bannere, afișe mari, panouri cu led-uri. În campanie ai niște afișe de dimensiuni mici pe care poți să le pui doar pe suprafața pe care o stabilește primarul.

Primarul pune niște panouri, câteodată nu în locurile cele mai fericite, și aceasta poate să fie o tactică, mai ales dacă mai candidează odată. S-au putea să nu le pună în centru, a fost o idee care a redus eficiența competiției.", spune Septimius Pârvu.

Faptul că firmele prin care se lucrează pentru afișaj sunt responsabile și de înlăturarea afișelor este însă greu de verificat.

"Înainte de campanie există reguli care țin de afișajul public, dar există libertate mult mai mare. În campania din 2019 era plin de panouri peste tot prin țară. Când a început campania au dispărut toate. Aceea e promovarea partidului, deși vezi nume de candidați. E o dublă măsură, unele dintre ele au rămas, nu le-a dat nimeni jos.", a mai precizat expertul.

Verificarea buletinului la primărie, asistații social sau angajații din primărie, printre primii vizați

De-a lungul timpului, acuzele la adresa liderilor de partide, care au folosit angajații din primărie sau asistații social, au ajuns chiar motive de eliminare din viața politică, cum este în cazul lui Liviu Dragnea. Multe astfel de practici însă sunt încă utilizate.

În 2020, Gigel Știrbu trăgea un semnal de alarmă vis-a vis de practicile din județul Olt ale filialei PSD.

"Asistații social sunt chemați la primăriile din județ pentru a li se face o verificare la cărțile de identitate cu privire la valabilitatea acestora și dacă cetățenii au aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant cu mențiunea «votat» care să ateste că au participat la primul tur al alegerilor prezidențiale 2019.

De asemenea, pe această cale, cetățenilor asistați social din județul Olt li se aduce la cunoștință de către reprezentanții PSD din primării, că în cazul în care aceștia nu se vor prezenta la urne și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și nu vor alege Viorica Dăncilă, nici nu vor mai beneficia de ajutoarele sociale”, spunea liderul PNL.

Septimius Pârvu spune că alegătorii ar avea căi de a evita astfel de controale pe lângă depunerea unor sesizări.

"În comunitățile mici este greu să controlezi ce se întâmplă și aleșii pot pune genul acesta de presiune. Pot fi diverse măsuri, unii îți cer să aduci poză cu buletinul de vot, ceea este violarea secretului votului, și este o infracțiune.

Aici poate să le scape o opțiune a alegătorului, că poate face o poză, o anulează și mai cere unul. Oricum, faptul că ai stickerul pe spatele buletinului nu înseamnă că ai votat cu partidul respectiv. Ceea ce îi interesează pe acești primari este să dovedești că ai votat cu ei.", spune Septimius Pârvu.

O altă metodă este folosirea angajaților din primării, cetățenii se plâng uneori că nu mai pot contacta funcționarii din Primărie.

"Aș pune-o sub umbrela abuzului de resurse în general, funcționarii publici pot face parte dintr-un partid dar nu se pot implica în campanie cu lipit de afișe. Abuzul de resurse înseamnă și să folosești mașina primăriei, benzina, spații etc. și se întâmplă.

Mai există un abuz de fonduri. În sensul în care primăria investește în promovarea activității primăriei dar de fapt este primarul care se laudă, uite ce mandat un am avut.

Îmi aduc aminte în 2020 când s-au dat câteva milioane, la primăria Capitalei, pentru promovarea unei machete de spital care nu s-a ma făcut niciodată. Era construită campania în jurul machetei.

Am făcut și o plângere pentru că s-a distribuit la Sectorul 1 o revistă a primăriei care era material electoral. Conținea realizările primarului și un pachet cu măști. A existat o decizie prin care s-a stabilit că nu a fost conform legii.", spune expertul.

Acesta a mai adăugat că în luna de desfășurare a alegerilor legea este clară, însă în perioada de precampanie chiar și candidații care nu au semnături strânse pot să înceapă să îți facă publicitate: "Este ca în Vestul Sălbatic".

Online-ul, o nouă provocare nereglementată

Conturile false care laudă activitatea unui anumit politician și sunt evident generate fie prin sistemul de boți sau chiar de persoane plătite este foarte greu de urmărit și pedepsit sau monitorizat. În spatele fiecărei pagini sau postări se pot afla schimburi de favoruri sau interese ascunse, dar de la a intui până la a sancționa astfel de practici este cale lungă.

Nici măcar la nivelul Uniunii Europene nu este reglementat modul în care se poate interveni în cazul unor campanii de susținere a unui anumit partid folosind AI sau chiar persoane plătite pentru a posta.

"Este o limită foarte fină, nici în alte țări din UE nu există foarte mare capacitate de a urmări cheltuielile astea. Avem și multe publicații sau pretinse publicații. Problema este acolo unde există și bani, publicații care dau bani pentru promovarea unor articole dar este foarte greu de văzut în spate sursa.

Ne interesează și în ce măsură ele contribuie la campania electorală, în România terții sunt interziși. Sunt toate entitățile care nu sunt strict legați de campania unui partid, un sindicat, o confederație. Dar asta nu înseamnă că nu sunt terți, bloguri, care bagă bani în campanii și sunt foarte greu de dovedit, mai ales în online.

Aceasta este o zonă neagră prost reglementată, faptul că interzici nu înseamnă că nu se întâmplă. Asta va fi o problemă, cum tot felul de entități vor băga bani în campanie.

Pe partea de conținut fiecare este liber să facă plângeri la platforme există și metoda prin ANCOM.", spune Septimius Pârvu.

Acesta a precizat că marcajul unor postări politice este foarte greu de urmărit și cumpărarea de aprecieri, deși se practică, nu poate fi dovedită cu ușurință. AEP verifică doar contractele încheiate direct sau legal cu partidele.

"Întrebarea este cât de mult este finanțare și cât de mult e zonă gri. Campanie negativă face cam toată lumea, întrebarea este cât de mult este plătită. În Slovacia s-au făcut niște clipuri editate și s-au dat drumul pe internet, chestiunea aceasta este foarte greu de urmărit, anchetă, dezvăluiri în presă. Au avut un efect negativ în privința campaniei.", a concluzionat expertul.

Septimius Pârvu a mai trasnmis că ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020 publicat de către Autoritatea Electorală Permanentă stabilește că există și următoarea interdicție:

"În campania electorală, partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţilor independenţi le sunt interzise achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemenea. Sunt permise cheltuieli pentru vestimentaţia voluntarilor şi a membrilor partidului politic inscripţionată cu denumirea sau numele competitorului electoral."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#electoral, #campanie electorala, #afise electorale, #PSD, #PNL , #stiri alegeri