Mulți români păstrează cutiile aparatelor electrocasnice pentru situațiile în care vor să le returneze sau pentru cazul în care apar defecțiuni și vor să beneficieze de garanția produselor.
Ambalajele sunt voluminoase, iar spațiile de depozitare, limitate, mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc.
Este tema de discuție lansată pe Reddit de un utilizator al platformei.
"Voi păstrați ambalajele produselor electrocasnice pentru garanție în cazul în care se strică? Eu am casa plină de cutii, dar aparent nu e nevoie să facem asta."
În comentarii, unii recomandă păstrarea ambalajelor și dau exemple pentru situații în care sunt utile.
"Doar pentru returul în 14 zile sunt utile ambalajele. E probabil să ți se scadă din prețul restituit valoarea lor. La unele da (ex: televizor). În timp ce legea există acolo, dacă vrei să faci retur la ceva mare/ fragil, e mai ușor să o faci în ambalajul original. Altfel, nush cum împachetezi un TV de 150 astfel încât să te asiguri că la transport nu e lovit și că nu te trezești cu returul refuzat."
"A trebuit să duc eu tv-ul în service acum vreun an. Tv de 139 de cm. Aveam cutia, dar nu am apucat să-l bag în ea, că a venit băiatul de la service următoarea zi pentru a-l ridica, neașteptat. I-am zis că dacă poate să aștepte să-l bag în cutie. Mi-a zis că nu e nevoie, a intrat în casă și l-a ridicat singur și a coborât așa cu el. Nici telecomanda nu a luat-o, nici cablul de alimentare."
"Tot recomand să țineți cutia pentru tv, mai ales dacă stați în chirie și trebuie să te muți. Sau dacă știi că vrei să-l vinzi/ dai mai târziu."
"Numai pe perioada de retur. Pe urmă "reciclabile" scrie pe ele. Garanția este pe produs, nu pe ambalaj."
"Nu știam și am o grămadă de cutii. Acum pentru că textul de lege zice clar drepturile legale ale consumatorilor, dacă eu comand ceva de pe emag, arunc cutia și vreau să returnez produsul, ce se întâmplă? Pentru că am dreptul legal la 14 zile de retur."
"Ți se scade din valoarea restituită o sumă, cât cred ei că e rezonabil pentru lipsa ambalajelor.'
"Pentru retur e bine să păstrezi. Dacă ești mulțumit de produs sau ești sigur că nu vei face retur sau a trecut fereastra de retur poți arunca liniștit ambalajul."
"La unele produse însă este util să îl ai pe termen lung. De exemplu televizoarele OLED sunt FOARTE subțiri și dacă vei vrea să îl muți în altă parte sau să îl vinzi va fi extrem de greu să îl poți transporta dacă nu mai ai cutia lui."
"În general păstrez cutia (în cazul în care doresc să vând produsul). Am cutia originală de la un laptop asus, așa cum mi-a fost vândută și mie, cu toate accesoriile."
"Și eu păstrez cutiile de la produsele mai valoroase. Dacă voi dori să-l vând ulterior, se vinde mai repede cu ambalajul original."
"Eu fac și recomand oamenilor același lucru. Țin cutiile max 30 zile în caz de defecte sau retur. E mai simplu. În rest păstrez doar cutiile aparatelor pe care am de gând să le vând în viitorul apropiat sau celor care sunt folosite doar ocazional fiind mai ușoară depozitarea lor în ambalajul original.'
"După ce expiră perioada de retur, păstrez cutiile doar la electronicele mici/ medii pe care știu că o să le vând ulterior când voi face upgrade. Mai fac așa cu TV-uri, laptopul, telefonul, diverse accesorii, deși tot mai rar în ultima vreme."
"La electrocasnice nu are niciun sens, oricum vine tehnicianul la ține acasă dacă ți se strică frigiderul, mașina de spălat sau orice electrocasnic mare, în caz că nu știați cum funcționează garanțiile la aceste produse."
"În pod. Teoretic nu e nevoie, practic, dacă vrei să te muți, sau să le trimiți la service, dacă vorbim de televizoare de 43"+, o să-ți prindă bine. Sau la revânzare (plăci de baza, plăci video), poți cere un pic mai mult dacă ai și cutia. Până la urmă, depinde cât loc ai."
"Și în contextul acestei legi dacă mie mi se strică TV-ul și îl trimit în garanție, și se sparge pe drum că nu mai am cutia originală la el, cine e de vină?"
Am văzut că mai toate magazinele au o propoziție gen “Dacă nu trimiteți produsul bine ambalat și se uzează la transport nu vom acceptă garanția/ reparația.”"
"Până de curând nu păstrăm nimic. Totul s-a schimbat când am avut nevoie să trimit ceva la garanție și nu aveam nici o cutie în care să bag produsul și a trebuit să mă duc personal să îl predau, acum păstrez toate cutiile (trăiască podul)."
"În momentul în care am aruncat ambalajul, clar se va strica produsul."
Potrivit legii care a intrat în vigoare din 2015, consumatorii nu mai trebuie să păstreze cutia unui produs pentru a beneficia de garanție, iar drepturile unei persoane nu pot fi condiționate de păstrarea ambalajelor originale ale produselor. Service-urile pot fi amendate cu până la 25.000 de lei dacă nu respectă legea.
Actul normativ aduce clarificări și în ceea ce privește obligativitatea păstrării cutiei originale în care a fost livrat/cumpărat un anumit produs.
„Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se arată în actul normativ intrat în vigoare în 30 octombrie.
Cu alte cuvinte, în cazul în care un operator economic condiționează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanție pe baza existenței ambalajului original al acestuia, cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. În urma verificărilor ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 15.000 și 25.000 de lei.