Editorial: Curva de partid si de stat

Marti, 07 Iulie 2009, ora 08:54
3187 citiri
Editorial: Curva de partid si de stat

Ma gandesc mereu, cand socotesc despre un cuvant mai tare, iscat din periferia exprimarii, ca este cel mai nimerit sa traseze o stare de fapt aflata la periferia bunului simt, la colegele din redactie.

Daca trece de ele, aprigi cerberi ai gandirii uneori prea slobode, dar iute de asternut in chenar, sunt in regula, gandesc fericit si plin de speranta.

Descopar insa rapid ca in definitiv, nici ele, nici cititorii nu traiesc la manastire. Ci in lumea unde ipocrizia este fara de sfarsit, si incearca sa discearna unde-s dracii, si unde ingerii.

Dar spre deosebire de majoritatea cititorilor, fetele mele au priceput, de exemplu, ca titlul "Toanta de EBa vs. Laureatii Nobel", pe care l-am zgariat in fruntea unui text, nu urmarea sa o jigneasca pe mezina presedintelui, ci sa spuna tuturor ca duduia e catalogata intr-un anumit fel exact de insi care au demonstrat ca fac umbra parlamentului degeaba.

In fine, gata paranteza, si la chestiune. Spre desebire de o curva din carne, cea politica e grasa. Are ruj roz tras in contur mov, si se vinde pe impresii. Spre desebire de cea din carne, care fireste, are in spate o poveste cu abuz, copil din flori care moare de foame sau familie saraca, vreau la facultate, cea politica face sex de amorul artei.

Unii i-ar zice "vointa de putere", doar ca intre filosofia lui Nietzsche, unde se vestea supraomul, si politicienii romani exista doar o asemanare: maimuta antropoida de la care pornea filosoful german, descoperita de cercetatori pe malurile Dambovitei.

Cea mai vesela demonstratie a facut-o PSD. Dupa ce-a mers la sedinta coalitiei cu un document care sintetiza masurile gresite ale Guvernului, suparat ca partenerii il trateaza cu comisie comuna de analiza, Mircea Geoana l-a facut public.

Si cuvinte grele s-au revarsat din hartie: "incapacitate", "cadere", "blocaj", "guvernul nu incurajeaza", "ineficienta", "inconsistenta". A propus, in fata presei, si un set de masuri anticriza, foarte populare, desigur: eliminarea impozitului forfetar, reducerea TVA la lapte, paine si carnea de pui, penalizarea Fiscului pentru depasirea termenului de rambursare a TVA, reducerea cu o treime a facturii la energie.

Este evident ca PSD are reflexe de partid de opozitie. Un fel de copchil al agentului Mulder, care era atat de secret incat nici nu stia ca e agent secret, vorba Divertisilor. Imi imaginez insa ca se chinuie teribil.

Pe de-o parte isi trage o mina serioasa si anunta ca guvernul lucreaza, ca partenerii se spala pe dinti, iau micul dejun, merg la dame si la biserica impreuna, pe de alta iese la inaintare cu un document unde declara ca Boc e mic, Berceanu tampit, Pogea plangacios, Ridzi are mustata si Udrea decolteu pana la calcai.

Ori astia mint cu nerusinare ca totul e ok, ori nu e, si se chinuie sa plece, dar nu pot de-atata miere, ori tin mortu-n aparate si joaca la offside, pentru prezidentiale.

In bagajul nostru comportamental scrie de la mama, de la cei 7 ani de-acasa, ca nu poti, fara sa tii mereu lamaie pe limba, sa spurci si sa saruti in acelasi timp. Ca nu asa fac oamenii. Doar ca aici nu e vorba despre oameni. Ci despre un teanc de curve.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#curva partid stat, #Elena Basescu Udrea, #PSD Mircea Geoana , #Elena Udrea