Ziare.com

Elena Basescu nu e de acord cu interzicerea cianurilor

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:06

   

Elena Basescu nu e de acord cu interzicerea cianurilor
Elena Basescu, europarlamentar PD-L, a sustinut miercuri in Parlamentul European ca interzicerea folosirii cianurilor in exploatarea minereului de aur si argint duce la imposibilitatea unor state de a mai exploata metalele pretioase, ceea ce ar produce efecte sociale si economice.

Elena Basescu a intervenit in plenul PE in cadrul unei dezbateri lansate de europarlamentarul UDMR, Laszlo Tokes, care a pledat pentru interzicerea cianurilor in toate statele membre UE.

"Sunt de acord ca la nivelul UE trebuie luate toate masurile pentru reducerea riscurilor presupuse de utilizarea unor substante toxice si periculoase cum ar fi cianura. Interzicerea lor nu trebuie sa reprezinte insa singura solutie, in multe alte procese industriale se folosesc substante toxice si periculoase, nu numai in minerit", a sustinut europarlamentarul PD-L.

De asemenea, Elena Basescu a argumentat ca interdictia fata de folosirea tehnologiei pe baza de cianuri va afecta statele care pot extrage metale pretioase.

"La nivel modial, peste 90% din productia de aur si argint se realizeaza prin tehnologia extragerii metalelor cu cianuri.

Interzicerea neconditionata a acestei tehnologii si inlocuirea cu tehnologii bazate pe substante cu riscuri mai mici pentru mediu, dar extrem de costisitoare, si cu randamente reduse inseamna ca tara respectiva sa renunte practic la obtinerea acestor metale cu efectele economice si sociale aferente", a sustinut Elena Basescu.

La randul sau, comisarul european Cecilia Malmstrom a precizat ca CE nu sustine interzicerea cianurilor cel putin pana in 2012, cand va fi realizata o evaluare asupra impactului acestei tehnologii asupra mediului.

Europarlamentarul UDMR, Laszlo Tokes, a adresat Comisiei Europene o interpelare, alaturi de europarlamentarul Janos Ader, in care solicita CE sa sustina interzicerea folosirii cianurilor, la nivelul UE, in exploatarea de aur.

Propunerea lui Tokes a fost luata miercuri in dezbaterea Parlamentului European, unde a luat parte comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, dar si o serie de europarlamentari romani.

In sustinerea propunerii de interzicere a cianurilor, Tokes aminteste de faptul ca "in urma cu 10 ani, mai mult de 100.000 m3 de apa contaminata cu cianura au fost deversati dintr-un bazin al minei de aur din Baia Mare (Romania) in sistemul fluvial Somes - Tisa - Dunare, fapt ce a provocat cel mai grav dezastru ecologic din Europa Centrala la vremea respectiva".

Pe subiectul cianurilor au mai avut luari de pozitii in Parlamentul European, cu diverse ocazii, si alti europarlamentari romani. Eurodeputatul PSD Daciana Sarbu a cerut Comisiei Europene, intr-o declaratie scrisa, sa intervina pentru a opri proiectul Rosia Montana Gold Corporation deoarece acesta "ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic si natural".

Daciana Sarbu isi motiveaza gestul invocand faptul ca "folosirea tehnologiilor pe baza de cianuri si exploatarea la suprafata, in zona Rosia Montana, pun in pericol mediul, sanatatea umana si vestigiile istorice".

Sursa: rNews

Articol citit de 1338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mda....

daca prostia ar durea.....
multi ar fi pe morfina.
ce drea q cauta fatuca asta in PE e o intrebare pe care mi-o pun de multa vreme.
Romania pe care o reprezinta personaje ca EBA, Vadim sau Becali nu e clar romania mea.

 

 

Doar tarile care nu au aur ar vota asa ceva

Pentru noi aurul este o resursa foarte importanta, iar interzicerea cianurilor ne-ar lipsi de el. Ma mir ca Elene Basescu are tupeul sa apere acest aspect. Ori are consiliei f buni, ori e ceva mai isteata decat pare la prima vedere.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor