Ziare.com

Elena Basescu, raportor din umbra pe tema inchisorilor CIA

Marti, 22 Mai 2012, ora 21:29

   

Elena Basescu, raportor din umbra pe tema inchisorilor CIA
Europarlamentarul Elena Basescu este raportor din umbra al PPE pe proiectul de opinie pe tema presupuselor inchisori CIA, calitate in care constata "cu regret" ca raportul comisiei LIBE "pare construit pe o 'prezumtie de vinovatie' a statelor membre".

Fiica cea mica a presedintelui Basescu explica faptul ca, in cadrul reuniunii Comisiei Drepturile Omului (DROI) a avut loc prima discutie pe marginea proiectului de Opinie AFET/DROI pe tema "Presupusul transport si detinerea ilegala de prizonieri de catre CIA in tarile europene: monitorizarea raportului Comisiei TDIP a PE", prezentat de raportoarea Sarah Ludford (ALDE).

Inchisori secrete ale CIA in Europa - cazul, redeschis in Parlamentul European

Opinia AFET/DROI va deveni parte integranta din Raportul elaborat in cadrul Comisiei Libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) de catre euro-deputata Helene Flautre (din partea Verzilor), mai spune Elena Basescu, desemnata raportor din umbra al Grupului EPP pentru Opinia AFET/DROI pe acest subiect.

"Documentul pe care il discutam astazi are ca obiectiv declarat reflectarea evolutiilor din ultimii ani. Este vorba de un raport din proprie initiativa, care, asa cum au afirmat pana in prezent si raportorii, nu are drept scop sa faca o investigatie.

Prin urmare, nu trebuie sa ne substituim mecanismelor de ancheta nationale sau internationale. Si, mai ales, nu trebuie ca prin acest raport sa dam verdicte si sa gasim cu orice pret vinovati (...) Avand in vedere ca este vorba de un raport de 'follow-up', ar trebui sa se puna accentul pe elementele noi survenite intre timp, acolo unde este cazul", spune Basescu.

Europarlamentarul roman critica unele paragrafe din raport, precum cel care "solicita autoritatilor competente sa puna capat obiceiului de a invoca in mod curent secretul de stat in legatura cu cooperarea privind informatiile internationale in vederea blocarii responsabilitatii si a despagubirilor".

"El sugereaza ca autoritatile statelor membre se folosesc de secretul de stat ca de un pretext pentru a bloca investigatiile. Este un punct de vedere pe care nu il impartasesc, deci voi prezenta un amendament pe acest subiect", subliniaza Elena Basescu.

CIA a avut o inchisoare temporara in Bucuresti - Ancheta AP

"Dupa cum am precizat la inceput, as dori sa spun cateva cuvinte si despre proiectul de raport prezentat in Comisia LIBE. Am constatat cu regret ca textul pare construit pe o 'prezumtie de vinovatie' a statelor membre. Gasesc, de exemplu, ca situatia din Romania este reflectata intr-o maniera foarte dezechilibrata si partinitoare.

Nu este mentionat faptul ca a avut deja loc o ancheta parlamentara, care a avut drept concluzie ca acuzatiile privind Romania sunt nefondate. Si nu sunt aduse dovezi noi care sa justifice o redeschidere a anchetei. Prin urmare, voi prezenta amendamente si pentru Raportul elaborat in Comisia LIBE, vizand o reflectare corecta a starii de fapt si evitarea stabilirii automate a unor sentinte de vinovatie", completeaza Elena Basescu.
Sursa: rNews

Articol citit de 2195 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asteptam uselistii sa o pupe in locul stabilit

.

 

Pupo tu cu familia ta

.

O astupa careva cu coceanul ce a ramas de la damigeana goala

---- dupa betia tatanelui ei. Sa nu traga curent pe verticala, cand deschide gura, d-na Pravda. Pe sus o astupa cu altceva.

Constata cu regret ce i-a spus taica-su marinarul sa constate

Pai sigur, constata "cu regret" ca raportul comisiei LIBE "pare construit pe o 'prezumtie de vinovatie' a statelor membre".

Incercare stu.pida de musamalizare a ilegalitatilor comise de CIA sub obladuirea guvernelor si presedintiei din Romania. Catelusa CIA si fata, ca si tatal ei.
Nu mai terminati cu mascarada aceasta ce ii spune parlament european?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor