Elena Basescu critica Romania in Parlamentul European

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 16:43
3705 citiri
Elena Basescu critica Romania in Parlamentul European

Eurodeputatul Elena Basescu a criticat luni in PE faptul ca autoritatile romane nu au accesat bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare, un program pentru ajutorarea muncitorilor care isi pierd slujba din cauza globalizarii si care ar fi putut atenua, potrivit fiicei presedintelui, criza.

"Noua state membre, printre care si Romania, tara care prezinta o vulnerabilitate crescuta la efectele globalizarii, nu au accesat pana in prezent acest fond. Unul dintre motive este caracterul restrictiv al criteriilor de eligibilitate, chiar si dupa revizuirea acestora in 2009. FEAG este un instrument util, atata timp cat este unul flexibil. Doresc insa sa atrag atentia ca autoritatile romane responsabile nu au adoptat nici pana in prezent cadrul legislativ necesar accesarii FEAG.

Iar asta se intampla in conditiile in care, in ultimii doi ani, numarul de someri din Romania a crescut continuu, iar tara noastra a anuntat in vara cele mai multe restructurari din spatiul UE. Consider ca accesarea FEAG, impreuna cu o mai buna absorbtie a fondurilor structurale si de preaderare, ar fi putut atenua efectele crizei economice in Romania", a declarat Elena Basescu in plenul PE, in sedinta de la Strasbourg.

Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) are rolul de a oferi sprijin lucratorilor care si-au pierdut locul de munca in urma schimbarilor survenite in structura comertului mondial. Daca o intreprindere de mari dimensiuni isi inchide portile ori se muta intr-o tara din afara UE sau daca un intreg sector economic dintr-o regiune inregistreaza pierderea a numeroase locuri de munca, FEAG poate sa-i ajute pe lucratorii disponibilizati sa-si gaseasca o alta slujba cat mai repede posibil. Suma maxima pe care FEAG o are la dispozitie pentru finantarea unor astfel de interventii este de 500 de milioane de euro pe an.

FEAG poate finanta masuri active privind piata muncii precum: asistenta pentru cautarea unui loc de munca, orientare profesionala, formare si reconversie profesionala, asistenta in domeniul reorientarii profesionale si promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfasurarea de activitati independente, masuri speciale, cu durata limitata, cum ar fi alocatii pentru cautarea unui loc de munca, alocatii de mobilitate.

Elena Basescu a mai avut interventii la Strasbourg despre subiecte aflate si pe agenda publica din Romania, precum restrictiile temporare care afecteaza cetatenii romani si bulgari pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana, sau situatia minoritatii rrome.

"Consider ca avem obligatia sa evitam incriminarea si mai ales criminalizarea unui segment particular de imigranti, cu atat mai mult cu cat romii repatriati voluntar nu aveau cazier infractional. Consider, de asemenea, ca solutia nu consta in expulzarea cetatenilor de etnie rroma dintr-o regiune in alta a Europei, sau, mai grav, in expulzarile colective. Avem nevoie de o actiune unitara la nivel european privind integrarea acestei minoritati, de o strategie europeana pentru etnia roma", a declarat fiica presedintelui, despre expulzarile din Franta.

Eurodeputatul PD-L, care este membru in Delegatia pentru relatiile cu Israel, a abordat si subiecte ce tin de Orientul Mijlociu si de Orientul Indepartat. Astfel, Elena Basescu a vorbit despre drepturile omului in Siria, situatia umanitara dupa inundatiile din Pakistan, dar si despre situatia raului Iordan.

"Consider ca o rezolutie, o abordare partinitoare a situatiei raului Iordan este nepotrivita in contextul relansarii negocierilor de pace dintre Israel si autoritatea palestiniana. Sursele de apa din Orientul Mijlociu reprezinta un subiect delicat si ar trebui discutat spre sfarsitul negocierilor, pentru a nu dauna procesului de pace. UE trebuie sa evite politizarea inutila a acestei probleme si sa incurajeze incheierea unui acord regional pentru reabilitarea raului Iordan", sublinia Elena Basescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Elena Basescu Romania, #Elena Basescu critica Romania, #fonduri Romania , #stiri Elena Basescu