Alina Mungiu-Pippidi: Elena Basescu este o victima de predilectie

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:00
2883 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Elena Basescu este o victima de predilectie
Foto: sar.org.ro

Alina Mungiu-Pippidi considera ca Elena Basescu este, de fapt, o "victima de predilectie" si spune ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa accepte criticile facute cu onestitate de catre prieteni.

"Daca ma intrebati pe mine, care sunt educator, e o victima. Una de predilectie, cum se spune in romanele Agathei Christie (...).De regula, ea nu intelege pana cand nu e prea tarziu ce i se intampla. Daca mai pun la asta si anturajul general in care a crescut si creste dra Basescu (pe care eu nu am vazut-o niciodata la TV, deci m-a surprins faptul ca lumea are pareri asa ferme despre ea), chiar ca ii gasesc scuze. Daca esti prietena cu o fata cu mult mai in varsta decat tine, la fel de nestiutoare in 'cine sunt Jean Monnet sau Konrad Adenauer', ce sa mai vorbim de Chateaubriand sau Tocqueville? Si daca ea e parlamentar european... tu de ce nu?", a spus Alina Mungiu Pippidi intr-un interviu acordat Academiei Catavencu.

Aceasta a raspuns si reprosului adresat saptamana trecuta de presedintele Traian Basescu, care s-a aratat dezamagit de faptul ca nu ar fi fost macar sunat la telefon inainte de scandalul declansat in presa intre presedintele Societatii Academice Romane si fiica sa.

Un serviciu secret de Doamne ajuta i-ar fi spus ca opinia publica nu e favorabila

"Eu nu prea dau telefoane la presedinti, asta e un obicei al oamenilor care au de solicitat ceva. Si cred ca nici cand nu au, sunt perceputi ca ar avea. Presedintele ma suna el cand are nevoie de mine. Dar, ca sa n-o lungim, i-am trimis un mesaj pe 2 martie, simplu si clar. Si am transmis si tuturor celor care se vedeau cu el zilele acelea sa ii atraga atentia asupra lui.

(...)Mesajul meu spunea doar ca e probabil un zvon si ca se subestimeaza impresia dezastruoasa interna si externa a unei asemenea candidaturi, pentru ca in Europa de Vest nu se face asa ceva", a mai explicat Alina Mungiu Pippidi.

Totodata, aceasta nu a ezitat sa puncteze si motivul pentru care a ajuns "portavocea" celor care considera ca, cel putin in privinta candidaturii fiicei sale, presedintele a gresit.

"La noi se pare ca oamenii cu voce publica sunt lipsiti de bun-simt si caracter, iar oamenii cu bun-simt si caracter, care sunt extrem de multi, nu au o voce publica, si pe seama lor a trebuit sa deschid eu gura, stiind ca vocea mea o sa fie auzita. Daca ar exista vreun serviciu secret de Doamne ajuta, acela de mult facea o notita sa spuna ca starea opiniei publice nu e favorabila", a precizat aceasta.

Il vom pastra pe Basescu sau il vor transforma apropiatii intr-o caricatura?

Cunoscuta ca o voce de prim rang a societatii civile din Romania, Alina Mungiu afirma ca nu are nicio obiectie "ca Basescu sa aiba puteri suficient de mari ca sa arate cat poate, dar acest lucru sa nu fie riscant pentru democratia noastra inca fragila. Asta nu se poate face decat daca are prieteni critici si accepta critica facuta cu onestitate. Puteri mai mari cu cenzura mai mica devine altfel o reteta a dezastrului. De asta mi-am pus eu mana pe sine sa opresc trenul saptamana trecuta".

Mai mult, in opinia acesteia lista cu candidati PD-L pentru europarlamentare va influenta foarte mult rezultatele alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului.

"Nu e in joc Parlamentul European, ci al doilea mandat al lui Basescu. Putem sa il pastram pe Basescu-omul legii, care merge la CSM, intoarce legi proaste la Parlament si debarca in Har-Cov sa vorbeasca de Constitutie, sau vor reusi astia ca dna Udrea sa il transforme intr-o caricatura a lui insusi, un om cu casa mare, rude, nevoi? Aici se duce batalia", a subliniat Alina Mungiu Pippidi.

Am crezut ca exista un partid mai curat decat altele

In acelasi timp, aceasta nu ezita sa recunoasca faptul ca a crezut in PD-L si ca isi doreste sa ajute la mentinerea acestui partid pe o linie de echibru.

"Conform unui vechi banc rasist romanesc, in ziua in care copilul de tigan vine acasa chiar mai jegos ca de obicei, dupa joaca de fiecare zi, parintii au de raspuns la urmatoarea intrebare: il spalam sau facem altul? Cam asa ma tem ca ne simtim si noi fata de sistemul politic romanesc, nu fata de un partid anume, ci fiecare fata de toate. Eu am crezut in ultimele doua alegeri, citind multe biografii, ca exista un partid mai curat decat altele, care acum se numeste PD-L. La nivelul anului 2004 pot chiar proba acest lucru. Si sunt convinsa ca si astazi e inca adevarat. Numai ca, vazand viteza cu care oameni din alte partide sunt recrutati in PD-L, sau faptul ca a fost posibila numirea intr-o functie a unuia care sa fie saltat de DIICOT a doua zi, ma intreb de cateva luni incoace pana cand va rezista aceasta diferenta pozitiva. Si ce putem face ca sa ajutam la pastrarea ei", a mai spus aceasta.

C.B.

Citește și:
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
CLAR. VERDICTUL ESTE DAT. PD-L A DEVENIT UN PARTID MANJIT. BASESCU VA FI TRAS PE DREAPTA !