Ce va schimba delimitarea Alinei Mungiu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Martie 2009, ora 19:54
8663 citiri
Ce va schimba delimitarea Alinei Mungiu?

Dupa capitularea neconditionata a lui Traian Ungureanu in fara mrejelor unui mandat la Bruxelles, pentru care este gata sa imparta lista cu beizadeaua Elena Basescu si cu Rares Niculescu, ba chiar sa se uite in sus catre ei de pe ultimul loc eligibil, atitudinea transanta a Alinei Mungiu Pippidi este mai mult decat salutara. Era absolut necesara.

Presedintele SAR nu accepta asemenea vecinatati politice si a conditionat candidatura sa de revenirea la cateva principii pe care PD-L nu numai ca si le-a asumat in anii 2004 si 2008, dar pe care le-a si predicat neincetat ca pe adevarate crezuri politice.

Alina Mungiu cere ca viitorii candidati: 1. Sa nu fi colaborat cu fosta Securitate; 2. Sa nu detina averi neconcordante cu sursele oficiale de venit; 3. Sa nu fi suferit condamnari penale sau sa nu fie sub urmarire penala ori trimisi in judecata actualmente;

4. Sa nu fi profitat sau sa nu profite de pe urma pozitiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor; 5. Sa nu fi schimbat mai mult de doua partide politice in cariera lor; 6. Sa nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat in spatiul public.

In cazul nerespectarii lor, Alina Mungiu Pippidi va refuza sa candideze.

Prin gestul sau, presedintele SAR incearca si sa salveaza onoarea societatii civile care incepuse sa arate ca o sursa nepretentioasa si mult prea disponibila de intelectuali. Conditiile impuse de ea sunt, pana la urma, un gest de demnitate si o proba ca sustinerea PD-L, asumata de-a lungul timpului, a fost strict legata de respectarea unor principii.

In momentul in care ele sunt incalcate si sustinerea trebuie sa inceteze. Ea nu trebuie sa fie neconditionata, nici platibila in mandate sau contracte de consiliere. Ar fi fost mare pacat ca un reper precum Coalitia pentru un Parlament Curat sa se dovedeasca, prin schimbarea standardelor, doar instrumente impotriva PSD si PNL.

Din fericire, atitudinea transanta a Alinei Mungiu Pippidi a evitat acest pericol. Este exact ceea ce nu a facut Traian Ungureanu. Nu laudele constante la adresa presedintelui si a PD-L ii sunt imputabile, ci absolutizarea lor.

A sustine din covingere si cu onestitate proiectul unui om politic nu inseamna sa-l plasezi pe acesta deasupra oricarei critici oricat de meritata, sa-i igori orice eroare, oricat de mare, si sa incalci, de dragul lui, principii alta data indiscutabile.

Ar fi fost Traian Ungureanu la fel de conciliant cu candidatura fiului lui Adrian Nastase, de exemplu? Sau nepotismul lor e prin ab initio mai rau decat nepotismul nostru? Pentru Alina Mungiu si, probabil, si pentru Monica Macovei, alt candidat curtat de PD-L, nepotismul e nepotism, punct.

In acest moment mingea este in terenul PD-L. E deja foarte grav democrat liberalii au avut nevoie de aceasta reamintire brutala a principiilor esentiale, insa partidul si Traian Basescu mai au ocazia unei redresari de ultim moment. Deocamdata insa, reactiile sunt dezamgitoare.

Conducerea partidului a ignorat, oficial, scrisoarea Alinei Mungiu, iar Traian Basescu s-a aratat deranjat si a ironizat-o, lansand sa se inteleaga, intr-o emisiune la TVR, ca presedintele SAR nu a vrut decat sa castige notorietate pe seama presedintelui. Reactia Elenei Basescu a fost de-a dreptul obraznica.

"Nu polemizez cu doamna Mungiu. Nu ma intereseaza", a spus beizadeaua. Daca aceste reguli fundamentale ale reformei clasei politice, cu care tatal ei a defilat catre Cotroceni, n-o intereseaza pe d-soara Basescu, atunci oare ce-o intereseaza? E drept "succesurile" de pe podiumul de moda nu sunt dependente de aceste reguli, dar succesele autentice si oneste din politica, da.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Alina Mungiu Pippidi, #Elena Basescu, #candidati europarlamentare PDL , #Traian Basescu