Cine a decis ca EBa nu candideaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Martie 2014, ora 19:19
14681 citiri
Cine a decis ca EBa nu candideaza? (Opinii)
Foto: Arhiva

Elena Basescu nu va candida pentru Parlamentul European, nici pe listele PMP, partid in care tocmai s-a inscris, nici ca independenta. Este, in opinia mea, o decizie corecta, care cred ca nu-i apartine si are cu totul alte motivatii decat cele invocate de domnia sa.

Motivele oficiale ale Elenei Basescu, zic eu, frizeaza penibilul. "Pozitionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora." La fel de dezonoranta a fost, ma gandesc, situatia din 2009 cand PDL a dat tain de 10 voturi/sectie de votare pentru tanara domnita. Ca sa fie credibila, Elena Basescu ar trebui mai intai sa-si ceara scuze pentru dezonoarea de atunci.

In acelasi context, este amuzant sa o auzi pe Elena Basescu atacand nepotismul din alte partide, ale caror liste sunt impanate cu "neveste disperate si gastile lor". Sunt impanate, dar fara nepotism domnia sa cred ca ramanea pe podiumul de moda.

Atacul domniei sale la moralitatea lui Theodor Stolojan, cu documentare din presa de cancan, este de doua ori ridicol: pe de-o parte, ne arata care este nivelul de cultura al d-nei Basescu, pe de alta parte, acrediteaza un tip de presa care a tocat-o sistematic. Daca presa de scandal e credibila in cazul lui Theodor Stolojan, atunci e credibila si in cazul Elenei Basescu, nu?

Nu cred ca decizia ii apartine tocmai pentru ca semnaturile de sustinere au existat, deci intentia candidaturii a existat, iar invitatiile din partea liderilor PMP au fost foarte calde. Exista si informatii pe surse care spun ca a existat un mic razboi intre cei care presau in favoarea aceastei candidaturi si Traian Basescu, care s-ar fi opus.

Cred ca presedintelui ii apartine decizia retragerii anuntata luni de fiica sa. Este o decizie care arata o judecata politica rationala, pe care in tot anturajul fiicei sale nu i-o pot atribui decat domniei sale.

Elena Basescu nu putea repeta povestea candidaturii independente pentru ca ar fi impartit voturile cu PMP. Aceste voturi fiind in principal ale electoratului lui Traian Basescu si cele pe care primarii PDL care joaca la doua capete le vor muta de la democrat liberali la noul partid.

Nu e sigur ca ar fi fost suficiente si pentru candidatura independenta a Elenei Basescu, si pentru trecerea pragului de catre PMP. Dar si sa fi fost destule, aceasta canibalizare ar fi redus procentul PMP sub ceea ce Traian Basescu i-a impus ca sarcina, adica un scor de doua cifre. Asta a inteles, se pare, si Elena Udrea.

Ramanea varianta ca EBa sa fie inclusa pe lista PMP, ceea ce Elena Udrea dorea. Cred ca Traian Basescu a inteles insa ca aceasta varianta risca sa fie o lovitura prea greu de digerat chiar si pentru electoratul sau fidel, transformand PMP nu doar in partidul despre care se spune ca a fost creat pentru ca Elena Udrea sa aiba ce conduce, ci si pentru ca fiica sa aiba cum ajunge din nou in PE.

Daca in 2009 Traian Basescu si-a asumat, cu costuri importante, acest nepotism, la popularitatea de acum nu cred ca si-l mai permitea si el devenea prea riscant pentru chiar procentul PMP, care se bazeaza covarsitor pe voturile domniei sale.

Si, desigur, decizia este corecta pentru ca, zic eu, Elena Basescu chiar nu avea ce cauta in Parlamentul European. A fost unul dintre cei mai slabi europarlamentari, cu zero rapoarte. Povestea cu declaratiile politice este apa de ploaie, nu le ia nimeni in seama. Rapoartele dau masura unui europarlamentar.

Monica Macovei, pentru care Elenele, Basescu si Udrea, par sa fi dezvoltat o obsesie, are 40 de rapoarte. Dar ma tem ca pentru un raport ai nevoie de o lectura putin, dar numai putin mai consistenta decat presa de cancan.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Elena Basescu candidatura, #Elena Basescu PMP europarlamentare , #Traian Basescu