Adio, democrație în USR? Elena Lasconi a dat milităria jos din pod. Șefa partidului, pe urmele lui Dan Barna și Cătălin Drulă

Joi, 13 Februarie 2025, ora 03:00
19752 citiri
Adio, democrație în USR? Elena Lasconi a dat milităria jos din pod. Șefa partidului, pe urmele lui Dan Barna și Cătălin Drulă
Elena Lasconi, liderul USR Hepta

USR trece zilele acestea printr-o perioadă agitată, pe fondul conflictului dintre facțiunile din interiorul partidului pe tema candidatului care ar trebui susținut pentru alegerile prezidențiale. Elena Lasconi l-a criticat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, comparând „mesianismul” lui cu cel al lui Călin Georgescu. Imediat au urmat critici din interiorul partidului, în contextul în care unele tabere și-ar dori ca USR să-l susțină pe Nicușor Dan, inclusiv din partea lui Clotoilde Armand. Aceasta a scris pe Facebook faptul că poziția Elenei Lasconi nu este aceeași cu cea a partidului, fapt care a atras furia președintei USR. Mai mult, facțiunile rivale din partid ar fi vrut să propună retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi și să-l susțină pe Nicușor Dan.

Ca să facă un exemplu din „nesupunerea” fostei primărițe de la Sectorul 1, Elena Lasconi a anunțat că va propune excluderea acesteia din partid, pe motiv că sabotează campania electorală pentru prezidențiale și i-a sugerat să-și dea demisia și „să facă voluntariat la Nicușor Dan”.

Pe vremuri, USR se lăuda cu faptul că este „cel mai democratic partid din România”, cu decizii luate prin sondaje și „referendumuri” pe internet, la vedere, însă și în perioada în care Dan Barna conducea partidul s-au făcut „epurări” în partid sau plecări. Acum, Elena Lasconi pare că pășește pe o pantă alunecoasă, asemeni predecesorilor săi de la conducerea partidului.

Politologul Cristian Pîrvulescu amintește faptul că USR este un partid format din mai multe grupări divergente, dar care aveau valori comune, însă aceste divergențe se păstrează și astăzi.

„USR-ul era o mișcare formată din grupări divergente, care aveau câteva valori comune, dar care nu se înțelegeau în ceea ce privește operaționalizarea acestora în politici. Erau grupări civice, care au fost înlăturate deja de prin 2018-2019, grupări economice, plus grupările anti-sistem, din care o parte au luat drumul AUR sau spre celelalte partide de extremă dreapta. Ăsta este motivul pentru care Nicușor Dan a părăsit partidul în 2018”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

Acesta spune că după plecarea lui Nicușor Dan a rămas în continuare într-o incertitudine ideologică, iar venirea Elenei Lasconi a contribuit la bulversarea din partid.

„După aceea, partidul a încercat să devină coerent, organizațional și nu ideologic. Teoretic, s-a făcut și un pas spre liberalism, dar nu foarte clar. Este foarte confuză această linie. De exemplu, doamna Lasconi nu pare să fie deloc reprezentantă a unui curent liberal și foarte eclectic, dar linia centrală care a rămas este linia anti-sistem, de unde un întreg conspiraționism și o suspiciune generalizată, care acum, odată cu alegerile din noiembrie-decembrie de 2024, pur și simplu a deraiat partidul.”, a mai spus Pîrvulescu.

Acesta este de părere că partidul fondat de Nicușor Dan încearcă o organizare bazată pe disciplină, ceea ce face ca tradiția conducerii și luării de decizii pe internet să dispară.

„Doamna Lasconi a fost aleasă președintă printr-un exercițiu de genul ăsta. Trebuie să mai spunem ceva, că foarte mulți din aderenții inițiali au dispărut, n-au trecut decât câțiva ani, nici măcar 8 ani de când partidul s-a înființat, și majoritatea celor care au fost la început nu mai sunt, s-au dus în cu totul alte părți. Unii s-au dus la REPER, cei care aveau vocație a statului și care nu înțelegeau tendințele anti-sistem, alții s-au dus la SENS, cei care aveau deschideri de stânga, și care nu se regăseau în toate aceste deviații conservatoare. Ori în condițiile în care au ajuns totuși într-o poziție favorabilă pentru al doilea tur la prezidențiale, doamna Lasconi nu poate accepta critici”, mai consideră politologul.

Cristian Pîrvulescu subliniază faptul că fosta primăriță de la Sectorul 1, Clotilde Armand, a criticat-o pe Lasconi, slăbindu-i poziția de președintă a partidului, cerându-i scuze lui Nicușor Dan în numele partidului, „ceea ce nu se face, că trebuie să-și ceară scuze în nume personal.”

„Președinta partidului nu pare să fie întotdeauna foarte echilibrată în reacțiile pe care le are, are o spontaneitate care uneori e apreciată, alteori este criticată. Nu e neapărat legată de naivitate și necunoaștere, este caracterul domniei sale așa. Și atunci a reacționat imediat. Clotilde Armand este o prietenă veche a lui Nicușor Dan, rămasă în USR în momentul în care Nicușor Dan l-a părăsit.”, a precizat politologul.

Acesta a subliniat relația pe care Nicușor Dan o are cu soțul Clotildei Armand, cu care a fost la studii universitare în Franța și faptul că fosta primăriță a fost alături de primarul general al Capitalei încă din perioada „Uniunii Salvați Bucureștiul”.

Acesta mai spune că alianța USR-ului cu extrema dreaptă este de „neacceptat” și este unul dintre partidele responsabile de dominația acestui curent în România, iar în încercarea de a „plăti polițe” lui Klaus Iohannis, a neglijat „interesul general”.

Elena Lasconi vrea ca USR să dea jos guvernul prin moțiune, imediat după alegerile prezidențiale: "Ciolacu nu mai este în cărți"
Elena Lasconi vrea ca USR să dea jos guvernul prin moțiune, imediat după alegerile prezidențiale: "Ciolacu nu mai este în cărți"
Elena Lasconi, președinta USR și candidată la funcția de președinte al României, a anunțat că dorește ca partidul ei, aflat în opoziție, să doboare guvernul Ciolacu imediat după...
Ciolacu, despre intrarea USR la guvernare: „Cu şmecherii din astea electorale cu mine nu funcţionează”
Ciolacu, despre intrarea USR la guvernare: „Cu şmecherii din astea electorale cu mine nu funcţionează”
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că dacă cei de la USR vor să intre la guvernare, atunci să vină acum, iar preşedintele USR, Elena Lasconi, să se retragă din cursa prezidenţială şi să...
#elena lasconi, #USR, #Clotilde Armand, #alegeri prezidentiale 2024 , #Stiri Elena Lasconi
  1. Mario Nawfal, influencer apropiat de Musk, critică decizia autorităților române de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă: "Este aceasta UE liberă?"
  2. Elena Lasconi se declară mândră de manifestanții pro-UE din Piața Victoriei. ”Mă bazez pe românii care doresc să rămânem în Uniunea Europeană”
  3. Remus Pricopie și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Cum vrea să schimbe legea electorală din temelii
  4. Candidatura lui Victor Ponta, contestată pentru a 3-a oară la CCR. Duminică, decizia finală
  5. Candidatura lui George Simion, contestată la CCR. Ce acuzații i se aduc și când va fi dată decizia finală
  6. România poate construi nave maritime și echipamente militare atât pentru propria armată, cât și pentru export, susține Nicușor Dan
  7. Anamaria Gavrilă, din fața sediului BEC: ”Candidatura mea nu este pe persoană proprie, este pentru români” VIDEO
  8. CCR îi dă undă verde lui Victor Ponta pentru Cotroceni. Decizia a venit după nici jumătate de oră de ședință
  9. Victor Ponta renunță la cetățenia sârbă ca să poată candida la Președinție. Totuși, el crede că o asemenea condiție este o "ipocrizie politică detestabilă"
  10. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, s-a înscris oficial în cursa pentru Cotroceni