Dosarul Hidroelectrica, la final. DNA cere instanței să ignore decizia CCR pe tema prescripției și solicită condamnarea Elenei Udrea

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 12:15
6001 citiri
Dosarul Hidroelectrica, la final. DNA cere instanței să ignore decizia CCR pe tema prescripției și solicită condamnarea Elenei Udrea
Elena Udrea FOTO Ionuț Mureșan

Procurorii DNA cer Curții de Apel să lase neaplicate deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și solicită condamnarea Elenei Udrea (trafic de influență) și a lui Dan Andronic (mărturie mincinoasă) în Dosarul Hidroelectrica.

Atât Elena Udrea, cât și Dan Andronic au solicitat încetarea procesului penal și constatarea intervenției prescriptiei.

Reprezentanta DNA a arătat ca prescripția specială nu s-a împlinit atâta vreme cât "orice act de procedură făcut înainte de iunie 2018 (prima decizie a CCR - n.r.) rămâne valabil".

Procuroarea de ședință a spus că deciziile CCR și ICCJ pe tema prescripției "creează un risc sistemic de impunitate" în cauzele de corupție și cere aplicarea directa a dreptului Uniunii Europene.

Pentru considerentele expuse, solicitam condamnarea celor doi inculpați la pedepse orientate către maxim.

În acest dosar, cunoscut ca „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Udrea mai are un dosar pe rolul instanțelor, cel al finanțării ilegale a campaniei din 2009, unde ea a primit 8 ani de închisoare în primă instanță, iar Ioana Băsescu 5 ani de închisoare, acest proces fiind în stadiul de apel la Înalta Curte.

Scurtul „exil” al Elenei Udrea în Bulgaria

Pe data de 10 iunie 2022, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în vederea executării pedepsei de 6 ani închisoare în Dosarul „Gala Bute”.

Curtea de Apel Sofia a confirmat, astfel, punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizie dispusă de Tribunalul districtual din Blagoevgrad la mijlocul lunii aprilie.

Elena Udrea a fugit din România înainte ca Instanţa supremă să îi respingă contestația în anulare împotriva deciziei de condamnare din 2018 în Dosarul Gala Bute. Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism, pe la punctul de trecere Kulata.

Reamintim că fostul ministru al Turismului se află în pușcărie, după ce la începutul lunii aprilie a pierdut o contestație în anulare pe care o formulase împotriva aceleiași decizii.

Procesul a fost suspendat pentru mult timp, deoarece instanța aștepta un răspuns de la Curtea de Justiția a Uniunii Europene (CJUE) pe tema aplicării deciziei CCR legată de nelegala compunere a completurilor de judecători de la Instanța supremă.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

Condamnată definitiv în 2018, în timp ce se afla în Costa Rica

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost:

Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) - 3 ani închisoare cu executare;

Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - 1 an şi 6 luni cu suspendare;

Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare;

Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare,

Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

În schimb, Ion Ariton (fost ministru al Economiei) a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Ce acuzații li se mai aduc celor doi
DNA a extins urmărirea penală pe numele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Ce acuzații li se mai aduc celor doi
Procurorii DNA au anunţat, luni, 15 iulie, că au extins urmărirea penală pe numele a doi foşti militari şi un avocat din cadrul Baroului Bucureşti, pentru infracţiuni de trafic de...
Florian Coldea este audiat la DNA. Generalul rămâne sub control judiciar și primește noi acuzații
Florian Coldea este audiat la DNA. Generalul rămâne sub control judiciar și primește noi acuzații
Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a ajuns luni, 15 iulie, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Controlul judiciar va fi prelungit în cazul generalului SRI, iar procurării...
#Elena Udrea, #Hidroelectrica, #dosar Hidroelectrica, #DNA, #ICCJ, #Dan Andronic, #proces penal, #prescriptie , #stiri Elena Udrea
  1. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
  2. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
  3. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
  4. ”Deputatul Shaormă” vrea să spele imaginea mentorului său Dumitru Buzatu. Războiul absurd pe care îl duce cu presa
  5. Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”
  6. Donații dubioase ale unor candidați AUR cu venituri modeste, puși pe poziții neeligibile. „Ne întrebăm de unde provin aceşti bani”
  7. ”Triumful corectitudinii” la Primăria Sectorului 5. Cum plănuiește fiul lui Piedone să cheltuiască 20 de milioane de lei
  8. Principalele modificări cerute de USR la legea privind urșii. „Nu trebuie să mai aşteptăm fel şi fel de avize”
  9. George Simion, enervat de alertele de caniculă: „Aceste minți bolnave caută să bage frica în oameni”
  10. Problema urșilor, analizată în ședință extraordinară la Camera Deputaților. Câte animale urmează să fie ucise